Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får inte byta landslag: ”Det här är helt nytt”

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

I kväll kan Muamer Tankovic göra comeback i Sveriges landslag.

Men han kunde mycket väl ha varit förlorad för svensk fotboll.

Mittfältaren har under ett par månaders tid varit nära att bli spelklar för Bosniens landslag, enligt Bosniens fotbollförbund.

– Efter att ha bekräftat att han vill spela för Bosnien har Muamer Tankovic ändrat sig för andra gången, skriver förbundet på sin hemsida.

Det var i förra veckan som Muamer Tankovic blev överraskningen i Janne Anderssons landslagstrupp. Hammarbys mittfältare leder både skytteligan och assistligan i allsvenskan.

Tankovic, som varit utlandsproffs i både Fulham och AZ Alkmaar, fick göra debut för landslaget redan under Erik Hamréns ledning när han hoppade in mot Turkiet i mars 2014.

Han ingick även i den trupp som Janne Andersson tog med sig på den så kallade januariturnén i början av 2019 och spelade där mot Island, men i övrigt har 24-åringen varit borta från landslagsdiskussionerna sedan han bytte av Jimmy Durmaz för mer än fem år sedan.

Det kunde ha slutat annorlunda än med en plats i den trupp som just nu förbereder sig för att möta Färöarna.

”Ändrat sig för andra gången”

Enligt Bosniens fotbollförbund har Tankovic den senaste tiden varit inne i en process för att bli spelklar för det bosniska landslaget. Förbundet skriver på sin hemsida att Tankovic själv skickat in en formell förfrågan om att bli spelklar för Bosnien, och tillägger att det bosniska förbundet under en tid har gjort försök att ordna fram sportsligt medborgarskap för Tankovic.

Men nu har mittfältaren ändrat sig.

”Efter att ha bekräftat att han vill spela för Bosnien har Muamer Tankovic ändrat sig – för andra gången”, skriver man.

Vidare skriver det bosniska förbundet att Tankovic nu själv meddelat Fifa att det är Sverige han vill representera. Detta ska man ha fått bekräftelse på under onsdagen. 

Det bosniska förbundet skriver också att skälet till att offentliggöra information om Tankovics process är att visa för den bosniska allmänheten hur hårt man arbetar på att rekrytera spelare till det bosniska landslaget.

”Vi önskar Muamer Tankovic lycka till i hans närmsta uppträdande för det svenska landslaget”, avslutar man.

”Var inte möjligt för honom att byta”

Landslagschefen Stefan Pettersson säger att Bosnien, likt andra förbund som är intresserade av svenska spelare, bad om statistik för att undersöka om Tankovic kvalificerade sig för spel.

– Det är klart att vi har pratat med Mujo om det. Att han hade ställt frågan var en nyhet för oss, men det finns ett förfarande om man ska byta. Man ska fram med statistik och många saker för att se om det överhuvudtaget är möjligt. Där har vi från förbundet varit behjälpliga. Regelverket är lite krångligt, det är nästan omöjligt för en spelare att kolla upp, säger han.

Gick det att byta?

– När vi tittade på allt visade det sig att det inte var möjligt för honom att byta. Det är ett antal kriterier man måste uppfylla. Våra jurister har tittat på det här, även hans jurister har gjort det. Det visade sig till slut att han inte kan byta. 

– Han har varit lite splittrad själv så klart. Han är en spelare som får en fråga från ett land där hans familj har sina rötter. Det är klart att man blir glad och stolt över det. Det kan vara en väldigt svår balansgång. Skulle han kunna hade han nog gärna spelat för båda landslagen. Men vi vet att han alltid har ställt upp för Sverige. Han har väl gjort ungefär 60 ungdomslandskamper för Sverige och var med nu senast på januariturnén. Han har sett fram emot det här jättemycket, säger Pettersson.

 När fick han besked om att det inte var möjligt att byta?

– Det var efter uttagningen nu. Det är helt nytt. Vi har inte vetat om det speciellt länge. Men man ser inga tecken på det någonstans på honom nu. Han är jätteglad över att vara här och ser fram emot det här jättemycket.