Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Granens första ord om platsen i truppen

Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Landslagets lagkapten Andreas Granqvist vara eller icke vara i EM-truppen har varit en stor fråga. 

Nu står det klart att Janne Andersson tar ut ”Granen” till EM-truppen.

– Klart att jag är en bit bak i ledet, det har Janne också varit väldigt tydlig med, säger Granqvist, enligt Helsingborgs Dagblad.

Andreas Granqvist har haft ett skadefyllt 2020 bakom sig, med endast en spelad match för Helsingborg. I år har det gått desto bättre, men i landslaget har han inte spelat sedan 2019. I den senaste VM-kvalsamlingen var ”Granen” uttagen, men inte spelbar.

Andreas Granqvist uttagen till EM-truppen

Trots att Granqvist bara har spelat fyra matcher i superettan i år, tas han ut av förbundskaptenen.

Granqvist vara eller icke vara har varit en vattendelare. SportExpressen krönikören Daniel Kristoffersson var tydlig med sin åsikt i frågan.

En spelare som spelar i superettan och bara har gjort fyra matcher hittills och dessutom varit skadedrabbad har så klart inget i en landslagstrupp till ett EM-slutspel att göra.

”Granen” har haft ett bättre 2021, men har fortsatt varit skadedrabbad vilket har gjort att han missade två matcher för Helsingborg.

– För att förtydliga. Hade jag tagit ut 23 spelare så hade jag inte tagit ut Andreas Granqvist, men med 26 spelare vill jag ha spelare som bidrar med energi med tanke på bubbellivet. Tittar jag på det kan jag inte hitta någon bättre än Andreas, han kommer peppa, pusha och finnas med oss. Det är ett självklart val för mig, säger Andersson.

Granqvist är vanligtvis lagkaptenen i landslaget, men om han inte kommer att spela, då är det oklart vem som får bära bindeln.

– Det är inte omöjligt att spelarna kan dela på bindeln från match till match beroende på vilka som spelar, säger Andersson.

Granqvist. ”Klart att jag är en bit bak i ledet”

Granqvist säger själv att han är långt ifrån att starta Sveriges premiärmatch mot Spanien.

– Det ser jag som långt ifrån just nu. Samtidigt vet jag om min inställning, attityd och vilja. Jag vet vilken kvalitet jag har om jag inte är hämmad av skador. Jag är väldigt införstådd med situationen jag är i, säger ”Granen” enligt Helsingborgs Dagblad.

Han fortsätter:

– Klart att jag är en bit bak i ledet, det har Janne också varit väldigt tydlig med. Jag har absolut inte några problem med att jag just nu är femte mittback. Det krävs ganska mycket för att jag ska stå på startbanan i premiären, men jag ska göra mitt bästa för att visa så mycket som möjligt för att vara med och konkurrera.

Granqvists om sin roll i EM

Enligt honom ska han bidra bakom scenerna, om han inte blir spelklar i tid.

– Min roll blir som i samlingen i mars, vi har fått möjlighet att ta med 26 spelare i stället för 23. Spelar jag inte kommer jag hjälpa till att pusha laget, driva på träningarna och driva utanför planen. Jag ska vara personen jag är. Jag ska ge allt jag kan oavsett om det är på plan eller utanför.

Lagkaptenen var en bidragande faktor till att Sverige nådde VM 2018 och att de blågula avancerade till kvartsfinal. Han blev även Sveriges bästa målskytt under det mästerskapet med två mål. 

Granens svar på Instagram

Och Sveriges lagkapten passade också på att skicka en hälsning till sina följare på Instagram. 

På tisdagskvällen lade Granqvist ut ett montage från filmaffischen ”Untouchable” där skådespelarnas ansikten bytts ut till Janne Andersson och Andreas Granqvist. 

https://www.instagram.com/p/CPBuiqpBsHh/?utm_medium=copy_link

Sverige spelar den första matchen i EM mot Spanien den 14:e juni. 

Sveriges EM-trupp:

Målvakter: 

Robin Olsen, Kristoffer Nordfeldt, Karl-Johan Johnsson

Försvarare: 

Mikael Lustig, Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Marcus Danielson, Pontus Jansson, Filip Helander, Ludwig Augustinsson, Martin Olsson. 

Mittfältare: 

Albin Ekdal, Kristoffer Olsson, Victor Claesson, Sebastian Larsson, Ken Sema, Jens Cajuste, Emil Forsberg, Dejan Kulusevski, Gustav Svensson, Mattias Svanberg

Anfallare: 

Alexander Isak, Marcus Berg, Robin Quaison, Jordan Larsson. 

Spelprogram: 

14 juni 21.00: Spanien–Sverige, Ramón Sánchez Pizjuán stadium (Sevilla)

18 juni 15.00: Sverige–Slovakien, Gazprom arena (St Petersburg)

23 juni 18.00: Sverige–Polen, Gazprom arena (St Petersburg)