Domanski-Lyfors hoppas på revansch

Publicerad
Uppdaterad
Marika Domanski Lyfors upplevde karriärens tyngsta förlust som förbundskapten när Sverige förlorade VM-finalen mot Tyskland 2003.
Nu vill hon vara med och knipa det där guldet hon aldrig fick - den här gången som landslagschef.
- Det vore helt fantastiskt. Jag tror att vi vinner mot Japan, den känslan har jag haft hela tiden, säger hon till FotbollsExpressen.se.
Nästan sju år har gått sedan den 12 oktober 2003.
Sverige var i VM-final mot Tyskland och tog ledningen i den första halvleken genom Hanna Ljungberg.
Men sedan tog glädjen slut.
Tyskland kvitterade och i förlängningen avgjorde Nia Künzer med ett nickmål.
Finalförlusten var tung för Sverige, inte minst för förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors.
Nu, 2011, är det meningen att hon ska få sin revansch.
Slår Sverige Japan i kväll får Domanski Lyfors en ny chans att vinna ett VM-guld - den här gången som landslagschef.
– Jag tror att vi vinner. Den känslan har jag haft hela tiden. Det känns tryggt och spelarna har bestämt sig för att det här är deras mästerskap, säger hon till FotbollsExpressen.se.
Vilka skillnader och likheter ser du mellan upplagorna 2003 och 2011?
– Mest likheter faktiskt. Det sättet som vi genomfört turneringen nu påminner om 2003. Stämningen och harmonin i gruppen är bra, det kändes redan före allt startade. Sedan tycker jag att spelartruppen liknar den för sju år sedan, vi hade ganska mycket olika spelartyper då också med spelare som kunde komma in och förändra matcher.
Den här stämningen och harmonin du pratar om. Hur märker man den?
– Det är svårt att ta på känslan. Det är en harmoni som är rätt mäktig. Något händer i gruppen och alla känner sig väldigt starka.
Att Marika Domanski Lyfors inte längre är förbundskapten gör henne inget.
Hon trivs bra som landslagschef och gläds lika mycket åt den svenska framgången den här gången.
– Man har en annan roll, men det är viktigt att man vågar kliva in i en ny roll. 2003 var jag förbundskapten och nu är jag landslagschef, säger hon.
– Klart att man kan längta tillbaka till att coacha, men just nu trivs jag bra i den rollen jag har.
Vilken nytta har laget av att du varit med och tagit Sverige till ett VM-silver?
– Hela ledningen tillför väldigt mycket. Både fysiskt och mentalt. Men det är klart att jag hoppas på att min närvaro bidragit till något i alla fall.
Den förre förbundskaptenen tror att Sverige besegrar Japan på onsdagskvällen.
I så fall väntar en ny mästerskapsfinal för svenskorna - och en chans till revansch för Marika Domanski Lyfors.
– Det vore helt fantastiskt. Det kändes ganska tomt att förlora guldet 2003 även om vi vann ett silver. Nu har jag en ny möjlighet att få uppleva ett guld, även om det är i en annan roll, säger hon till FotbollsExpressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag