Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Djurgårdens sportchef om Jesper Karlströms förvandling

Tv: Janne Andersson ryter ifrån på presskonferensen.
Bosse Andersson är stolt över sin tidigare spelare.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Jesper Karlström gjorde avtryck under sitt inhopp.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Jesper Karlström kom in som en doldis i landslagstruppen – och blev överraskande en avgörande faktor i 1-0-segern mot Tjeckien. 

En som satt och njöt på läktaren av mittfältarens drömdebut var Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

– Han gjorde det fantastiskt. Klart man känner en enorm stolthet, säger han om sin tidigare spelare.

Efter sex år i Djurgården lämnade Jesper Karlström förra vintern för spel i polska storklubben Lech Poznan. Sista säsongen i blårandigt var mittfältaren lagkapten och väl i Polen har han onekligen tagit ytterligare kliv.

När Janne Andersson presenterade sin senaste landslagstrupp var Karlström en överraskning, detta då han aldrig tidigare varit med i tävlingssammanhang för Blågult.

När Kristoffer Olsson inte kunde fullfölja förlängningen hoppade Karlström in i handlingarna i 107:e minuten. Tre minuter senare satte Robin Quaison det förlösande ledningsmålet – och det var Karlström som startade anfallet.

Efteråt har mittfältaren fått stort beröm och en som myser lite extra är Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

– Vi har ju en lång relation ihop. När jag satt på Friends i torsdags och fick se honom ta tag i taktpinnen så fort han hoppade in känner man så klart en enorm stolthet. Jag har haft kontakt med både honom och familjen på sms efteråt. Inhoppet gjorde skillnad och segern var så klart otroligt viktig, säger Andersson och fortsätter:

– Lech Poznan slåss för guldet och jag vet att de är otroligt nöjda med honom och den utveckling som han haft. Jag vet att han varit i bra form, men att göra det så här bra i landslaget direkt, det är en annan sak. Klart att han var nervös, men så som han presterade... Han gjorde det fantastiskt!

Är du förvånad över att han gjorde det så bra per omgående i riktiga debuten?

– Ja men lite ändå. Den tuffheten han visade upp och att vilja ta bollen framåt, det var lite förvånande och väldigt kul att se. I Djurgården var det kanske mer spel i sidled. 

Lånades ut till BP för att få speltid: ”Alltid varit målmedveten” 

Jesper Karlström var en viktig spelare i Djurgården sista tre säsongerna med cupguld, SM-guld och sedan alltså även lagkapten. Men 2017 lånades han tillfälligt ut till moderklubben Brommapojkarna för att få mer speltid. Att det kan gå fort i fotboll understryker Andersson.

– Jesper är också väldigt professionell och har alltid varit målmedveten. Man ska komma ihåg att han som ungdomsspelare i BP inte var förstavalet eller största talangen, men att han som 27-åring får göra landslagsdebut och vara avgörande i den, det var som sagt fantastiskt att se! 

Hur långt tror du att Karlström kan gå med sin fotboll?

– Jag vet att han tog ett bra steg till Lech Poznan och nu får han vara med och slåss om ligaguldet där. Kan han fortsätta vara bidragande till nya framgångar kommer han kunna spela i en ännu större liga. 

Till helgen kickar allsvenskan i gång och för Djurgårdens del väntar Degerfors på hemmaplan nästa måndag. Lagkapten Magnus Eriksson, som även han varit med i Janne Anderssons landslag mot slutet, åkte på en hjärnskakning i cupsemifinalen mot Malmö FF och tvingades bryta redan efter tio minuters spel.

Frågan är om Eriksson hinner bli spelklar till premiären. Omöjligt är det i alla fall inte, menar Andersson.

– Han har varit med och tränat på egen hand. Jag tror inte det är uteslutet, men vi får följa utvecklingen. 

Tv: Sveriges lagkapten efter viktorian mot Tjeckien.
Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset