"Det var väldigt förödmjukande"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Albin Ekdal utanför Cagliaris arena Sant'Elia. Klubben åkte ur Serie A och Ekdal är nu het på marknaden.
Foto: Helena Johansson.
Ekdal motor på mitten i svenska landslaget.
Foto: Meli Petersson Ellafi

CAGLIARI. Albin Ekdal har vunnit pris som Sveriges bästa mittfältare två år i rad. Under den gångna säsongen har han vuxit ut till en nyckelspelare för det svenska landslaget. Nu står stora europeiska klubbar på rad att värva den svenska mittfältsstjärnan.

- Skulle jag få lite tid i en bättre klubb med större resurser är jag säker på att jag skulle göra det bra, säger Ekdal till SPORT-Expressen.

Sju år har gått sedan Albin Ekdal lämnade Sverige för Italien och Brommapojkarna för Juventus. Han skulle fylla 18 år den sommaren. Karriären hade bara börjat. Steget till Juventus och spel med världsstjärnor som Alessandro Del Piero och David Trezeguet var visserligen stort men Albin Ekdal var ödesbestämd för en framtid som fotbollsproffs. Hans 89-årgång i BP hade vunnit allt. De kallades för BP Dream Team och var mer eller mindre oslagbara.

- Vi vann allt på den tiden. St Erikscupen, Gothia Cup, inbjudningsturneringar. Vi mötte en massa europeiska storklubbar men det kändes som om inget kunde stoppa oss. Vi var ruggiga, säger Albin Ekdal och kisar.

Vi sitter i Poetto, vid havet i Cagliari. Solen gassar och temperaturen stiger mot 30-strecket. Jag undrar om vi ska förflytta oss till en mer skuggig plats men Albin avböjer förslaget.

- Jag trivs i solen, fortsätter han, och blundar. Jag minns när vi åkte till Mönchengladbach för en miniturnering. Vi trodde att vi äntligen skulle få lite motstånd. Istället krossade vi allt. Det blev en vana att vinna.

I det BP-laget, som bland annat innehöll Kristoffer Nordfeldt och Albornoz-bröderna, var Albin Ekdal tongivande.

- Jag blev kapten för vårt lag och kan väl erkänna att jag var viktig, säger han med en ödmjuk ton i rösten.

Blir ett sorgligt avsked från Cagliari

För det är så han är; respekterande och försiktig. Oavsett om han blickar tillbaka på karriären eller mot framtiden. När vi träffas har tiden kommit för att lämna Cagliari. Den sista matchen för säsongen är spelad. Hemma i Stockholm väntar EM-kval mot Montenegro.

- Fan vad jag kommer sakna det här, utbrister han och blickar ut över den kritvita stranden och det turkosa havet.

Cagliari åkte ur Serie A, trots att Albin Ekdal gjorde sin bästa säsong i karriären. Han lämnar visserligen någon promilles chans att han blir kvar i Serie B, men jag hör på hans röst att det är inte är ett tillfälligt avsked. Han är redo för större uppgifter.

- Om det nu blir så att jag lämnar vilket det verkar som så är det lite sorgligt. Det är ändå fyra år av mitt liv. Jag har skaffat mig många vänner här och dagliga rutiner som jag verkligen tycker om. Sedan allt det här, stranden, havet och grym mat. Jag kommer sakna favoritrestaurangerna, människorna, alla vackra platser här. Det är vemodigt men samtidigt har jag en viktigare uppgift och det är liksom att ta vara på den här korta karriären.

Du har spenderat hela dit vuxna liv i Italien. Hur har det påverkat dig?

- Svårt att säga för mig. Jag känner mig fortfarande som en kille från Stockholm. Mina närmsta vänner är fortfarande mina barndomskompisar från Bromma. De är nere hela tiden och hälsar på. I grund och botten är jag fortfarande samma kille men sen har jag så klart utvecklats åt det italienska hållet också. Mentaliteten, kroppsspråken, kulturen och maten har jag nog anammat ganska mycket. Man blir som man umgås brukar det heta. Det ligger nog något i det. Lite italienare är det klar jag har blivit.

Togs om hand av Mellberg

Vilka personer har betytt mest för dig här?

- I Juventus var det utan tvekan Olof Mellberg. Jag var ung och han var rutinerad. Han tog hand om mig i Turin, skjutsade mig överallt och jag fick hänga med hans familj när jag var själv. Det var viktigt att ha en sån person där. Vi har fortfarande kontakt. Sedan är det olika personer. Bland andra Luca Rossettini och Simone Vergassola under Siena-tiden. Min tränare både där och i Bologna, Alberto Malesani, har varit fundamental för min utveckling. Han trodde på mig två gånger i två olika klubbar och gav mig en startplats i Serie A trots att jag var väldigt ung. Han fick mig att känna mig viktig.

Hur var det att komma till Cagliari sen?

- Jag var fortfarande i inledningen av karriären. De mer erfarna spelarna som Cossu och Conti spelade riktigt hårt mot mig på träningarna i början för att visa att det minsann inte skulle bli lätt här. Nu uppskattar jag den behandlingen. Sånt får en att utvecklas.

Ultras dök upp på anläggningen

Hur är proffsklimatet i Italien?

- Det är riktigt tufft. I slutändan respekterar man varandra så klart, men det finns alltid några man umgås med mer och några man bara ser på träningarna. Samtidigt är pressen från fansen ofta stor, oavsett storlek på klubb. För bara några veckor sedan, en fredagkväll inför en match mot Napoli kom det ett trettiotal ultras till träningsanläggningen. De ville snacka och då säger man helt enkelt inte nej. Så vi gick dit hela truppen. Vi fick ta emot väldigt hårda ord, det var riktigt hätsk stämning, skrik och väldigt hånfullt och förödmjukande, speciellt mot några av mina lagkamrater. De väldigt tydliga med sitt missnöje kan man säga.

Vad tycker du om det?

- Både och. Jag förstår att de är missnöjda men samtidigt gör vi ett jobb och vårt bästa på planen. Att det inte går hem är en annan femma liksom. Att hålla på och håna och förnedra hjälper inte någonstans. De får gärna visa sitt missnöje men inte på det sättet. Det var obehagligt.

Om vi blickar framåt. Du är 25 år och står mitt i karriären. Vad tycker du är viktigt med nästa klubbval?

- Det ska vara en större klubb med ambitioner att slåss högre upp i tabellen. Europaplatser hade varit ett trevligt mål även om jag inser att jag inte kan välja och vraka. Jag menar efter att ha varit med och åkt ner i Serie B kanske man inte är den hetaste spelaren på marknaden. Vi får se vad som dyker upp och sedan ställa alternativen mot varandra och försöka välja det bästa utifrån det sociala, sportsliga och det ekonomiska.

Drömmer om EM-spel med Blågult

Vad är det viktigaste för dig av de komponenterna?

- När jag var yngre var det sociala väldigt viktigt men nu efter många år utomlands klarar man sig bra även utan det, så helt klart det sportsliga. Jag kollar på hur klubben mår, vad de har för målsättning och planer för mig. Hur bra de är helt enkelt. Sen är det klart att det ekonomiska också är väldigt viktigt.

Hur tänker du kring det ekonomiska?

- Om det skulle skilja väldigt mycket så får man ta sig en funderare. Är det dock mindre summor har det ingen betydelse. Klubbens storlek, status i ligan och målsättning är det absolut viktigaste.

Vad tycker du själv att du håller för nivå?

- Just i Italien håller jag riktigt hög nivå. Jag skulle egentligen kunna spela och bidra i alla lag på den övre halvan, förutom kanske ett par. Men alla spelare blir bättre av att ha bättre spelare omkring sig. Skulle jag få lite tid i en bättre klubb med större resurser är jag säker på att jag skulle göra det bra.

Vad har du annars för långsiktiga mål med karriären?

- Det finns en stor målsättning, att spela ett mästerskap med det svenska landslaget. Det är en dröm och något jag verkligen längtar efter. Ett EM eller ett VM med Sverige och dessutom göra det bra.

"Mycket hänger på lottningen"

Efter karriären då, din pappa Lennart Ekdal är en känd journalist och programledare. Har du funderat på att gå i samma bana som honom?

- Att vara i rutan och så, jo det är klart att jag tänkt den tanken eftersom det ligger nära till hands. Jag får ju göra en del media som fotbollsproffs och tycker att det är roligt och få den uppmärksamheten. Tanken finns där. Just nu pluggar jag faktiskt en krus som heter journalistik och pr inom idrottsområdet. Det är ganska kul och något jag kommer fortsätta fördjupa mig inom.

Vad tror du Sverige har för möjligheter i ett mästerskap?

- Mycket handlar om grupplottningen. Men för oss även dagsform och så. En bra dag kan vi slå egentligen alla i Europa. Mot 3-4 stycken är det riktigt tufft, men en bra dag så. Får vi lite flyt med lottningen kan vi gå långt.

Är det liknande klimat bland er spelare i landslaget som i klubblaget?

- Nej, i landslaget känns det som att alla är polare med alla även om det där också smäller ibland på träningarna. Jag menar alla kan ju inte vara bästa polare. Jag hänger mycket med Granqvist, Sebbe Larsson och Lustig. Pontus Jansson brukar alltid be mig översätta hans sms till italienska. Vi har kul alla tillsammans också men det är klart att det finns några man umgås lite närmare med. Kribba Nordfeldt och Olsson är jag också rätt mycket med. Vill man garva sätter man sig bredvid Durmaz och Erkan.

Är det några av de unga du blivit imponerad av?

- Forsberg och Nabil till exempel. De tar för sig och tänker inte så mycket. Det är precis så man ska göra. Man får och måste våga misslyckas ibland, men de två har verkligen tagit för sig. Jag tror båda kan bli viktiga i framtiden.

Fundamental Zlatan

På tal om viktig. Hur viktig är Zlatan Ibrahimovic för landslaget?

- Otroligt viktig. Han för med sig en respekt som stärker hela gruppen både på planen och utanför. Hela Sverige tassar ju efter Zlatan så när han är med blir vi en mycket starkare grupp på något sätt. Framför-allt på planen. Det räcker med att han är där så blir motståndarna genast lite räddare och mer respektfulla gentemot oss. Det märks tydligt. Han är fundamental på alla sätt och vis.

Vad tycker du om Zlatan- fokuset i svensk media?

- Det är ju den kommersiella maskinen. Tidningarna behöver sälja sitt papper och nätet behöver klick. Att det skrivs om honom är helt naturligt. Det är klart att folk hellre läser om Zlatan än om Ekdal.

Hur blir det när han lägger av?

- Det blir så klart ett stort tomrum. Men den dagen kommer ju vad det lider så vi måste ju förbereda oss inför det.

Skulle hans frånvaro också kunna stärka gruppen?

- Möjligheten finns att vissa tar för sig mer och tar plats. Tomrummet måste fyllas ut och då kommer vissa spelare ta ett större ansvar. Det är det vi får hoppas på, att vi andra andra spelare tar lite av hans börda på våra egna axlar.

Hur ser du på matchen mot Montenegro?

- Det blir så klart en tuff match, de har några riktigt bra spelare som spelar ute i Europa. Men samtidigt precis som mot alla lag i gruppen kan vi och bör vi vinna. Det är inget snack om den saken.

SVENSKA SCHEMAT

I MORGON:

Truppen samlas i Oslo för att förbereda sig inför träningslandskampen mot Norge.

MÅNDAG:

Träningsmatch mot Norge på Ullevål, avspark 20.00.

SÖNDAG, 14 JUNI:

EM-kval hemma mot Montenegro på Friends Arena, avspark 20.45.

SVERIGE BARA TVÅA I EM-KVALTABELLEN

Österrike 5 4 1 0 10- 2 13

Sverige 5 2 3 0 7- 3 9

Ryssland 5 2 2 1 9- 3 8

Montenegro 5 1 2 2 3- 5 5

Liechtenstein 5 1 1 3 1- 11 4

Moldavien 5 0 1 4 2- 8 1

Kommande matcher:

14 juni, 18.00: Liechtenstein-Moldavien

14 juni, 18.00: Ryssland-Österrike

14 juni, 20.45: Sverige-Montenegro