Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det tycker jag inte om – jag hatar det”

Janne Andersson pratarFoto: TV4
Malou von Sivers lyssnarFoto: TV4

Ta tag i konflikter, kräv tydlighet av chefen och sila skitsnacket. 

Det är ett axplock av de punkter som Janne Andersson lyfte fram i TV4:s Malou Efter Tio när han pratade om ledarskap. 

Och han berättade hur han själv försöker vara som ledare. 

– Jag har noll prestige, jag hatar prestige, säger han. 

Han har tagit SM-guld med Halmstads BK som assisterande tränare år 2000 och som huvudtränare för IFK Norrköping 2015. 

Sedan 2016 är Janne Andersson förbundskapten för det svenska landslaget som han lett till kvartsfinal på VM och nu väntar att få spela EM-slutspel med. 

Under alla år som tränare har han samlat på sig massor med erfarenhet och det har han samlat i boken ”Att bygga ett lag” som släpptes nu under hösten. 

Janne Andersson om ledarskap

På onsdagen medverkade 58-årige Andersson i TV4-programmet Malou Efter Tio med Malou von Sivers och fick då lyfta fram olika punkter som han anser vara viktiga för att lyckas som ledare. 

Ta tag i konflikter och sila skitsnacket är två av dem. 

– Märker man att något inte funkar, att människor inte kommer överens, då måste man ta tag i det. Det är viktigt att man inte blundar för konflikter, för då kan det byggas till något större, säger Andersson. 

– Är det två spelare som har en konflikt, då pratar jag med dem. Det kan vara tillfällen man som ledare måste markera mot någon inför gruppen, men det är sällsynt.

Malou von Sivers frågade om Zlatan

Andersson fick frågan av von Sivers om Zlatan Ibrahimovic, dennes upprepade kritik mot Andersson samt om hur Andersson byggde sitt landslag efter att Zlatan slutade i landslaget. 

– Hur det var innan med Zlatan, det var då. Nu är nu, säger Andersson. 

Han ville hellre prata om sin egen roll och att spelarna har rätt att utkräva ansvar av honom. 

– Alla vill ha ordning och reda i gruppen, man vill veta vad som gäller. Då är det upp till mig som ledare att peka ut riktningen, sen ska vi göra det tillsammans.

Någon prestige, det har Andersson inte. 

– Jag har noll prestige, jag hatar prestige. Var man än har det så når man inte långt. Jag blev ledare för att påverka och ta ansvar. Sen finns det folk som vill tycka, men inte ta ansvar. Det tycker jag inte om. Framför man något så tar man ansvar för det.