Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Att Janne skulle göra så kändes otänkbart

Andreas Granqvist. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Marcus Danielson. Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Oavsett vad som händer är det som att ingenting har hänt. 

Ungefär så fungerar det här landslaget när vi pratar skador, sjukdomar och dålig form.

Men frågetecken har ändå funnits inför den här samlingen.

Nu har Janne Andersson givit sina svar inför den. Under den är det upp till Andreas Granqvist att ge sitt.

Att Sverige har ett hyfsat läge i EM-kvalgruppen och en relativt tacksam samling framför sig med två överkomliga motstånd kan de flesta vara överens om. Att läget i truppen med skador och tveksam form på nyckelspelare är desto sämre och mindre tacksamt är inte heller mycket att bråka om. 

Men frågor har funnits. I huvudsak två. 

Är det inte dags för Marcus Danielson att få chansen i landslaget? Och håller Andreas Granqvist fortfarande för att vara en bärande spelare i det?

Och nu när förbundskaptenen har besvarat den ena frågan är det upp till lagkaptenen själv att besvara den andra.

 

Att Andreas Granqvist är inne i en formsvacka är ingenting vi behöver viska om. De första och sista frågorna till Janne Andersson efter att truppen till de kommande kvalmatcherna var presenterad handlade på ett eller annat sätt om ämnet, och i stort sett varenda post om landslaget i sociala medier den senaste tiden har behandlat huruvida ”Granen” överhuvudtaget kan behålla sin plats och status under de förutsättningar som råder.

Där landslagets lagkapten varit direkt svag i allsvenskan de senaste månaderna samtidigt som en kille som aldrig varit med tidigare är ligans odiskutabelt bäste mittback.

Det var lätt att tro att båda skulle vara med.

Att Janne Andersson skulle utesluta sin kapten baserat på svaga prestationer i klubblaget kändes otänkbart, och att han inte skulle ta chansen att plocka med Marcus Danielson likaså. 

Men så blev det inte.

 

Vi har varit här förut. Där spelare är på ”fel” ställen i sina formcykler, där någon är skadad och någon är borta av andra anledningar. Ersättare kommer in och vi pratar gång på gång om hur det knappt är kännbart vilken nyckelspelare som än försvinner i en match eller två. 

Men det här är på många sätt ändå någonting annat.

Den här gången handlar det inte i huvudsak om en plötslig sjukdom som kan stöka till det, eller en lättare känning som ska avvägas under veckan inför matchen borta mot Färöarna.

Båda de ordinarie vänsterbackarna är skadade, Victor Nilsson Lindelöf har inte gjort en enda landskamp i år och Andreas Granqvist har av olika anledningar inte presterat de senaste månaderna.

Och hur mycket man än vrider och vänder på det går det att komma fram till att det är klart att Marcus Danielson skulle ha varit här.

Men samtidigt kan man inse att det inte hade behövt spela någon roll om han var det.

 

Väldigt lite tyder trots allt på att Granens svaga form skulle följa med honom in i landslaget. Victor Nilsson Lindelöfs gjorde det inte, och Robin Olsens har inte gjort det. Jimmy Durmaz har presterat för landslaget trots att han suttit fast på bänken i Toulouse. 

Och så där håller det på i det här landslaget.

Janne Andersson har en förmåga att få sina spelare att prestera nästan oavsett vad som pågår i vardagen.

Att få rätsida på formen i ett totalkrisande Helsingborg är en otacksam uppgift. Men historiken talar för att den är desto mer tacksam i landslaget. 

Två bra landskamper och det är trots allt svårt att fortsätta ifrågasätta lagkaptenens vara i landslaget. 

Det är upp till honom nu.

 

LÄS MER: Reagerar på Jannes uttagning: ”Förvånad”