Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det finns så klart i tankarna hela tiden”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

ALGARVE. Anfallsstjärnan Stina Blackstenius är tillbaka i svensk fotboll efter två år i Frankrike.

Nu siktar hon på att ta en plats i VM-truppen.

– Det finns i tankarna hela tiden, säger hon.

Stina Blackstenius kommer att spela i allsvenskan i år efter en sejour med franska Montpellier. Tiden i Frankrike blev inte som det var tänkt och anfallaren kämpade med speltiden trots fina prestationer. 

Hur känns det att vara tillbaka i Linköping?

– Jag har varit där i några veckor nu, det känns jättebra. Det är tråkigt att jag inte har kunnat spela de första matcherna, men det får ta den tid det tar. Nu är jag här och det känns bra att jag finns tillgänglig och kan spela igen, säger Blackstenius innan Sveriges sista träning inför matchen mot Portugal.

Vad tar du med dig från tiden i Frankrike? 

– Det finns mycket som jag tar med mig. Både vad gäller fotbollen men också det sociala livet utanför. Men som fotbollsspelare tror jag att jag har lärt mig väldigt mycket. Man har fått känna på en annan typ av fotboll och en annan typ av kultur, det har utvecklat en på många sätt tror jag.

Hur mycket hade flytten att göra med att du har VM i tankarna?

– Det finns såklart i tankarna hela tiden. Det är ett mål man har att komma med och någonting man jobbar mot. Inför mästerskap är det alltid viktigt att få speltid och känna att man presterar, säger Blackstenius.

– Man måste vara i så bra form som möjligt och för mig handlar det om att ge mig själv de bästa förutsättningarna, speltid är det viktigaste för mig just nu. Att hitta tillbaka till en bra form. 

”Konkurrensen kommer ta oss längre”

Stina Blackstenius är välmeriterad med både SM-guld, två svenska cupguld och ett OS-silver i troféskåpet. I 4-1-segern mot Schweiz i onsdags spelade hon inte alls, vilket öppnar för en startplats när laget ska roteras mot Portugal.

– Det är klart det känns extra kul att vi fick en så bra start och finns det chans att få starta i morgon så är det väldigt kul. Vi får se hur det blir, säger Blackstenius dagen innan match.

Det är ganska hård konkurrens på de offensiva positionerna i landslaget. Hur känner du inför det?

– Det är stor konkurrens och det är bra för vårt landslag, det gör att man tänker ännu mer på fokus och att det är viktigt att prestera. Jag tror att den konkurrensen kommer att föra vårt landslag längre, för vi måste hela tiden höja oss individuellt.

Sverige spelar mot Portugal i kväll med start 17.45 svensk tid.