Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Typiskt svenskt – är så förbannat rädda”

Hasse Backe.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige firar 3-0-målet mot Malta.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Hasse Backe var kritisk mot Sveriges laguttagning i bortamatchen mot Spanien.

Nu vill han se ett mer bollskickligt lag i tisdagens match.

– Titta på världslagen, hur ser mittfälten ut? Det är jävligt bollskickliga fotbollsspelare, säger C More-experten till SportExpressen.

Det är dags för stormatch inför storpublik på Friends arena under tisdagen. SportExpressen har pratat med C Mores expert Hasse Backe som tror på Sverige inför matchen. 

– Jag är ganska optimistisk. Det grundar sig i att landslaget ofta gör det bra på Friends och utmanar de stora lagen. Sedan tycker jag det är stor skillnad på Spanien på hemma- och bortaplan. Det är klart att de kommer ha stort bollinnehav fortfarande men de blir ändå mer kontringsorienterade, säger Backe.

– Visst är det ett ruskigt bra lag men det är ingen tvekan om att det går att störa dem. Det beror lite på laguttagningen som blir väldigt intressant.

Experten tror att laguttagningen blir extra viktig just mot Spanien. 

– Det handlar framför allt om hur många bolltrygga spelare som får plats i startuppställningen. Vi såg på bortaplan att de inte är speciellt oroliga om Sverige startar med icke bolltrygga spelare, då kommer vi bara sättas under press hela tiden, säger Backe och utvecklar:

– Har du bolltrygga spelare som Quaison, Isak, Olsson och Forsberg kan Sverige ta sig ur pressen och ge sig själva chansen att inte bara stå med ett jätteorganiserat mittfält. Det går inte i 90 minuter mot Spanien.

”Kanske ska börja tänka på att vinna ett EM”

Efter bortamatchen, där Sverige föll med 3-0, var Hasse Backe kritisk till laguttagningen och menade att Sverige hade behövt ställa upp med ett mer konstruktivt lag för att ha chansen att ta poäng.

– Jag brukar dra parallellen till när Håkan Ericsons U21-landslag mötte Spanien med en helt annan självbild. Spanien hade världsspelare som Isco, Asensio, Saúl, Bellerin och Morata men man ställde ändå upp med tre bollskickliga spelare själva på centralt mittfält. Då blev Spanien lite oroliga och kunde inte gå upp och pressa högt med sitt mittfält som man ville.

De kommer inte tappa för mycket i defensiven med sådana spelare?

– Nej jag tror inte man gör det. Nej. Det är så typiskt svenskt. Vi är så förbannat rädda och pratar balans och defensiv. Titta på världslagen, hur ser mittfälten ut? Det är jävligt bollskickliga fotbollsspelare.

Men Sverige tog sig ändå till VM-kvart med mindre bollskickliga spelarval i startelvorna?

– Men vi kanske ska vinna ett EM? Vi kanske ska börja tänka på det. Hur ska vi ta nästa steg? Sverige kommer nog alltid kunna ta sig till gruppspel och ta sig vidare därifrån, men nästa steg då? Med de spelarna vi får fram och generationen vi har kanske vi borde börja tänka att vi ska vinna ett EM och på vilka spelartyper vi behöver då.

Han tror att det blir ungefär samma lag som senast mot Spanien.

– Sverige med traditionen vi har kommer nog göra att vi startar med Larsson, Olsson, Ekdal och Forsberg på mittfältet. Det kanske är rätt att starta så och försöka få till lite kontringar men på sikt ser jag gärna att åtminstone tre av fyra mittfältare är mer bolltrygga och spelskickliga. Jag vet inte om jag har rätt eller fel men jag tror det är framtiden, säger Hasse Backe.

Så tippar svenska fansen: ”Ganska nervigt”

Expressen träffar svenska fans före matchen mot Spanien