Nathalie Björn och Filippa Angeldal. Foto: Nir Keidar / BILDBYRÅNNathalie Björn och Filippa Angeldal. Foto: Nir Keidar / BILDBYRÅN
Nathalie Björn och Filippa Angeldal. Foto: Nir Keidar / BILDBYRÅN
Nathalie Björn. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅNNathalie Björn. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN
Nathalie Björn. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN

"Det är klart att vi har pratat om det där"

Publicerad

Vinterns U20-VM för damer spelas i Papua Nya Guinea.

Ett land där turister uppmanas iaktta en hög nivå av försiktighet på grund av allvarlig brottslighet.

– Det är klart att vi har pratat om det, säger svenska landslagskaptenen Nathalie Björn.

I dag lottades grupperna i 2016 års världsmästerskap för U20-damerna. Sverige kommer att spela mot Brasilien, Nordkorea och värdnationen Papua Nya Guinea. Premiärmatchen blir mot Nordkorea.

– Det är en väldigt intressant grupp. Vi har inte mött något av lagen innan så det ska bli väldigt spännande att se vilken typ av fotboll de spelar, säger Nathalie Björn.

Allvarlig brottslighet i landet

Men att resa till Papua Nya Guinea är inte säkert, om man lyssnar till den svenska ambassaden i Canberra som går ut med information om säkerhetsläget i landet.

Senast den 15 mars uppdaterades uppmaningarna om att iaktta en hög nivå av försiktighet på grund av den allvarliga brottsligheten som råder i landet. Särskilt i huvudstaden Port Moresby och i Lae - de två städer som VM arrangeras i.

– Det är klart att vi har pratat om det och är måna om att vi ska känna oss säkra. Men samtidigt lägger vi ingen kraft och energi på det för vi litar på att om Fifa har lagt ett mästerskap där så ordnar de med säkerheten för oss också.

"Får helt enkelt lita på Fifa"

Nathalie Björn jämför med säkerhetsåtgärderna som vidtogs vid Europamästerskapet 2015 där spelarna fick poliseskort till matcher och träningar.

– Vi som spelare ska inte behöva fokusera på det där, utan vi får helt enkelt lita på att Fifa ordnar med att allt är så säkert som möjligt för oss, precis som under EM i Israel.

I landet råder bland annat spänningar mellan etniska grupper, vilket kan leda till kravaller och upplopp. Därför uppmanar ambassaden till att undvika alla typer av folksamlingar. Även våld och rån där macheter och skjutvapen används är tämligen vanliga, enligt ambassaden. Dessutom har polisen begränsade resurser, vilket ofta leder till att det dröjer innan de är på plats från det att de har larmats.

Har ni fått höra något om ifall det kommer att sättas in några extra säkerhetsåtgärder?

– Nej, vi har inte fått någon vidare information om det faktiskt. Men det ligger fortfarande ganska långt bort i tid så det kanske kommer. Men eftersom att det läggs i Papua Nya Guinea så väljer vi just för tillfället att lita på att det kommer att vara ordnat med säkerheten för oss.

Världsmästerskapet för U20-damerna spelas mellan den 13 november och 3 december 2016.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag