Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det är inte roligt överhuvudtaget”

Janne Andersson. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Victor Nilsson Lindelöf, fjolårets vinnare av Guldbollen. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att få Guldbollen är en ära som alla svenska fotbollsspelare drömmer om.

Men att sitta i juryn, det är bara en pina, menar förbundskapten Janne Andersson. 

– Jag tycker inte om det överhuvudtaget. Hade jag fått välja hade jag inte varit med, säger Andersson i fotbollspodcasten Tutto Balutto. 

Guldbollen är svensk herrfotbolls mest eftertraktade pris. Det delas ut som ett samarbetsprojekt mellan Aftonbladet och Svenska fotbollförbundets och har gjorts så sedan 1946.

Herrlandslagets förbundskapten sitter per automatik i juryn. Men för Janne Andersson har uppdraget inte varit vidare angenämt. Det har till exempel uppgetts att Emil Forsberg blev irriterad när Andersson la sin röst på lagkaptenen Andreas Granqvist i omröstningen 2017. 

Andersson om Guldbollen

I fotbollspodcasten Tutto Balutto erkänner Andersson att han inte är vidare förtjust i att sitta i Guldbollen-juryn. 

– Jag tycker inte om det överhuvudtaget. Hade jag fått välja hade jag inte varit med. Jag hyllar kollektivet. Jag förstår tjusningen med individuella priser, men i grunden vill jag lyfta fram kollektivet, säger Andersson. 

– För mig är det ingen stor grej. Jag hade kunnat rösta på tio olika spelare, men jag måste rösta på någon. Om man ska ha ett individuellt fotbollspris, så kan jag fatta att man har med förbundskaptenen, men jag tycker inte att det är roligt överhuvudtaget. 

”Det kan andra sköta”

På programledaren Gusten Dahlins fråga om han helst hade velat lägga ner sin röst, blir det ett jakande svar från Andersson. 

– I princip hade jag tyckt att det kan andra sköta. Det där är att bedöma spelare efter ett ett helt konstigt sätt, ett annat sätt än vad jag gör. Jag tar ju ut elvor. Det är knivigt, säger Andersson, som menar att det är svårt att jämföra prestationer med varandra. 

– Jag fick pris som Årets ledare på Idrottsgalan. Varför ska man ge det till mig och inte Wolfgang Pichler? Hur värderar man det?, säger han. 

2018 gavs Guldbollen till Victor Nilsson Lindelöf.