Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det är en fantastisk resa Emil har gjort"

Emil Forsberg efter målet mot Danmark.Foto: Bobbo Lauhage
Pappa Leif Forsberg i GIF Sundsvall.Foto: Marcus Engström

Sveriges 2-1-seger över Danmark innehöll många bra besked för svensk fotboll och förbundskapten Erik Hamrén.

Ett av de bästa var Emil Forsberg, 24.

Men Tysklandsproffset kunde ha valt en innebandyklubba i stället för att föra den "Forsbergska" fotbollstraditionen vidare.

– Han var för liten, berättar pappa Leif Forsberg.

Slutsignalen går på Friends arena.

Några svenska spelare kramas. En och annan släntrar av planen. I matchens slutskede ramlar det in ett bortamål som gör 2–1-segern mot Danmark svårbedömd. I 80 minuter hade det svenska spelet bjudit på mål, bra försvarsspel och organisation.

Och Emil Forsberg.

– Det gick okej. Jag kan spela bättre. Det var en stor match och jag ville vara så bra som möjligt, förklarade en tröttkörd Emil efter sitt första landslagsmål.

– Han är väldigt lågmäld och ödmjuk. Det är väl därför han har fått en överstruken geting i någon sådan betygsättning, han är överlägset tråkigast att intervjua. Han säger ungefär samma sak varje gång, skrattar pappa Leif "Lill-Foppa" Forsberg.

Farfar Lennart hade redan tagit "Stor-Foppa". När det var Emils tur fanns bara "Mini-Foppa" kvar.

Men mini är på väg att bli stor.

 

■■■

 

Det är morgonen efter 2–1-segern på Friends arena. Leif Forsberg är på väg hem till Sundsvall.

– Farsan slutade 1957, så det var ju några år till det att jag gjorde debut 1980. Men Emil var involverad redan när jag spelade. Han låg och sov på bollkassarna när jag tränade, säger han.

– Det blev ju fostran för alla andra i laget. Om någon var skadad och jag tränade fick de andra ta hand om honom, byta blöja och gå på toa med honom. Det var nog många som lärde sig en del saker, säger han och skrattar.

"Han var för liten"

Både Lennart och Leif var 17 år när de gjorde debut för Gif Sundsvall. Men när Emil hade knoppat klart på bollpåsarna och börjat sparka på bollar själv var det inte självklart att traditionen skulle föras vidare.

– Han var för liten när de skulle till Halmstad på elitpojklägret. Han visste inte ens om han skulle komma med i Giffarnas utvecklingslag. Hade han inte kommit med där hade han nog valt innebandyn, det tror jag, berättar Leif.

Farfar Lennarts fotbollskarriär fick också konkurrens. Han var en framstående backhoppare på juniornivå, men valde fotbollen. När Emil mötte motstånd ställdes han inför samma dilemma. I Granlo och IBK Sundsvall spelade han innebandy vid sidan av bland andra Johan Samuelsson, som skulle gå vidare och bli lagkapten för det landslag som vann VM-guld i Schweiz 2012.

– Han fick bestämma allt själv. Men man tyckte väl kanske att han kunde komma tillbaka till innebandyn och borde ta chansen i fotbollen, säger pappa Leif.

 

■■■

 

Det blev till slut en plats i Giffarnas utvecklingslag. Så småningom blev det även en plats i Gif Sundsvalls A-lag.

– Farfar var bäst av oss tre. Det säger i alla folk så det litar jag på. Far min sprang ju bara, det var inte mycket fotboll i honom, sa Emil skämtsamt till Sundsvalls Tidning i samband med sin egen debut 2009 – passande nog som 17-åring.

Tre år senare hade han gjort tillräckligt med väsen av sig för både utmana den åsikten och attrahera intresse. I december 2012 försökte Malmö FF ersätta den proffsflyktande Jimmy Durmaz och fann svaret i Sundsvalls 21-åriga vänsterytter.

– Vi tror på Emil. Han är fortfarande ung och har många år av utveckling, förklarade dåvarande tränaren Rikard Norling när Forsberg skrev på.

Förändrade kosten

Det blev SM-guld 2013 och 28 starter. Men hela tiden gnagde en irritation.

– När vi började bekanta oss med spelarna var Emils allra största önskemål att få börja spela 90 minuter. Han kände att han inte hade fått göra det ordentligt, berättar Olof Persson som tillsammans med Åge Hareide efterträdde Norling till säsongen 2014.

– Varje gång klockan började ticka mot 70 minuter blickade han mot bänken med oroliga ögon eftersom han trodde det var dags att bli utbytt, och så hade det varit året innan. För Emils del handlade det om att spränga den gränsen själv. Han jobbade med fysiken och kosthållningen, han har ju en spelstil som kräver mycket.

Förändringarna fick effekt. När matcherna blåstes av under 2014 var Emil Forsberg kvar på gräsmattan och ofta som en av samma gräsmattas bästa.

– Jag tror att han sprängde lite gränser när han väl fick börja spela i 90 minuter, han kunde fortsätta spela på samma sätt hela matchen. Det var lika mycket mentalt som fysiskt, säger Persson.

 

Foto: Michael Sohn

 

 

■■■

 

I augusti 2014 möter Malmö FF Red Bull Salzburg på bortaplan. Hemmalaget har gjort 2–0 och tryckt tillbaka sina svenska gäster i kvalet till Champions League. En känsla av maktlöshet inför motståndarnas förmåga och bakomliggande finanser kryper sig på hos spelare, ledare och supportrar.

Klockan tickar in på övertid när en långboll dimper ned mellan Red Bulls målvakt och en försvarare. Emil Forsberg har slutat titta oroligt mot bänken. I stället är det han som hugger när bollen ligger fri framför ett öppet mål och trycker in en reducering som vänder på steken för Malmö FF.

– Att det var just han är inte ologiskt alls. Det blir en vändpunkt för oss i både matchen och kvalspelet, säger Olof Persson.

En vecka senare kör Malmö FF över Red Bull på hemmaplan och går till Champions League som första svenska lag på 14 år.

– Emil gjorde extremt mycket för oss både i allsvenskan och i de matcherna. Han var en av de spelare som kunde mäta sig fullt ut. Vissa av våra spelare spelade över sin förmåga. Emil spelade i nivå med sin förmåga. Man kände att det fanns mer att ta av, säger Persson.

 

■■■

 

Red Bulls fotbollssatsning inbegriper inte bara Malmös motståndare från Salzburg. I tyska Leipzig finns en annan klubb som fått energidryckens namn. Värvningspolicyn går enligt tränaren Ralf Rangnick i mångt och mycket ut på att locka spelare som liknar Red Bulls varumärkeskod; hög energi, ungdomlighet och äventyrlighet.

Emil Forsberg tickade alla boxar. I januari 2015 hade Rangnick sett det han behövde och köpte loss yttermittfältaren från Malmö FF. Under året har han etablerat sig i RasenBallsport Leipzig, som laget tvingats kalla sig efter tillsägelser från det tyska fotbollförbundet, och blivit en bärande figur i laget i den tyska andradivisionen.

– Han har gjort det bra, fattat rätt beslut och haft lite tur. Då blir man bra. Det är en fantastisk resa, säger Leif Forsberg.

"En viktig roll"

Under hösten 2015 har prestationerna banat väg till Erik Hamréns landslag. I ansedda fotbollstidningen Kicker har Forsberg bäst betyg i hela serien efter tolv matcher.

– Vi har varit nere i Leipzig och ska ned om en månad igen. Han har en viktig roll i laget och känner sig behövd. Då funderar man inte så mycket utan spelar bara. Det var ju Ralf Rangnick som värvade honom, så där är förtroendet stort, fortsätter Leif.

Nu har Emil Forsberg flyttat ambitionerna från att spela 90 minuter till att spela EM med Sverige. Men någon risk för att nerver ska komma i vägen när landslagets senaste genombrott beträder Parken i Köpenhamn på tisdag finns inte enligt pappa Leif.

– Han bekymrar sig inte så mycket om saker. Det är nog bra. Han bara är.