Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det är dags för en ny Sverige-dödare nu..."

Till vänster: Hans Krankl jublar efter straffmålet på Ronnie Hellström som betydde 1-0 till Österrike - och som krossade den svenska drömmen om avancemang från gruppspelet i Argentina. Till höger: Andreas Herzog firar efter sitt mål mot Sverige på Råsunda. Som om det inte vore nog sänkte Herzog, med ett långskott, svenskarna också i returen i Wien - och krossade därmed Sveriges dröm om VM i Frankrike 1998. Foto: AP/Bildbyrån

WIEN. Det började på en översnöad fotbollsplan i Gelsenkirchen 1973.

Sedan dess har matcherna mot Österrike varit ödesmättade för det svenska landslaget.

Många gånger har österrikarna varit de som satt käppar i de blågula hjulen.

En gammal "svenskdödare" hoppas nu på en favorit i repris.

- Vi kommer att gå för seger. Sverige kommer att få en mycket hård match, säger den österrikiske fotbollslegendaren Hans Krankl till SPORT-Expressen.

KLASSISKA MÖTEN MED ÖSTERRIKE

VM-kval, 27 nov 1973:

Sverige-Österrike2-1

Andra rundan, i Gelsenkirchen.

Det snöade rejält i tyska Gelsenkirchen när Sverige och Österrike möttes i en match om en plats i VM. Man fick skotta fram linjerna, och när det var klart rivstartade Sverige med mål efter bara elva minuter. Bosse Larsson utökade sedan på en straff, som enligt Öster-rikarna aldrig borde ha dömts.

VM, 7 juni 1978:

Sverige-Österrike0-1

Gruppspel i Buenos Aires.

Sverige gjorde en ganska bra match och hade ett bra läge att gå vidare från gruppen. Tidigt i andra halvlek fick Österrike en straff, som Hans Krankl säkert lade in i mål. I och med förlusten missade Sverige chansen till vidare avancemang i turneringen.

VM-kval, 5 okt 1996:

Sverige-Österrike0-1

I Solna.

Kennet Anderssons straffmiss är det som många minns från matchen, men det var Jonas Thern som slarvade bort matchen. Andreas Herzog snodde bollen från svensken och satte österrikarnas ledningsmål, och även om Kennet missade straffen och blev syndabock var det många som underpresterade den här dagen.

VM-kval, 6 sep 1997:

Österrike-Sverige1-0

I Wien.

Sverige låg på och pressade matchen igenom, men fick betala dyrt för flera slarviga avslut och så var ju Andreas Herzog med även den här gången. Österrikaren slog till med en riktig pärla - och Sverige kom aldrig tillbaka.

ADAM ERIKSSON

SVENSKA LEGENDERNA OM MATCHEN

”Det är viktigt att gå in rätt när matchen väl börjar, för det är svårt att ändra matchbilden under resans gång. Om Österrike skulle få 1-0 precis som mot oss är det väldigt svårt att ändra matchbilden."

PÄR ZETTERBERG

”Det här är professionella spelare och de skulle inte vara där de är om de inte klarade av pressen. Man behöver inte höja upp det – i alla fall inte internt. En del kan bli stressade av pressen och en del bryr sig inte.” KENNET ANDERSSON

ÖSTERRIKISKA LEGENDERNA OM MATCHEN

”Österrike spelar väldigt bra fotboll. Offensivt är de väldigt skickliga, och jag gillar energin de spelar med. Jag har koll på Sverige, och de kan få väldiga problem i försvaret i den här matchen.”

ANDREAS HERZOG

”Sverige har spetsen i Zlatan Ibrahimovic, men på resten av planen tror jag inte att Österrike behöver vara alltför rädda. Sverige gjorde en riktigt stor insats mot Tyskland i höstas, men de kan inte leva på den meriten nu.”

HANS KRANKL

Han var med 1973 när Sverige spelade bort Österrike från VM i Västtyskland. På den snöiga planen i Gelsenkirchen satte Bosse Larsson det matchvinnande målet på en straff som österrikarna protesterade vilt mot, och Hans Krankl minns fortfarande förlusten.

- Jag satt i bussen efteråt och grät. Det var en väldigt bitter förlust i en match som vi inte alls förtjänade att förlora. Alla sörjde efter den matchen, säger Krankl.

Krossade Sveriges VM-dröm

Men Hans Krankl skulle få sin revansch. Fem år senare var det VM i Buenos Aires. Svenskarna hade goda förhoppningar om att gå vidare från gruppspelet. Man hade spelat 1-1 mot Brasilien, och seger mot Österrike skulle bli ett stort steg på vägen mot andra rundan.

Matchens enda mål gjordes av Hans Krankl. På straff.

- Det var en väldigt symbolisk revansch. Vi hade missat det förra mästerskapet på ett väldigt orättvist sätt, och nu kändes det som att den här segern hade legat och väntat på oss i nästan fem år. Jag var otroligt glad efter matchen, säger Krankl.

Målvakten Ronnie Hellström stod i mål för Sverige och släppte in straffen. Han minns den än i dag.

- Det var en holländsk domare som var lite konstig och Krankl slog in straffen som jag tyckte var feldömd. Jag gick åt fel håll. Jag gick åt höger och han var ju vänsterfotad, säger Hellström.

En skräckmotståndare

Och den segern har satt sig. Österrike har flera gånger sedan dess grusat Sveriges förhoppningar i viktiga internationella matcher, och landets fotbollsfans minns flera klassiska matchhjältar.

Andreas Herzog är en av dem.

I oktober 1996 möttes Sverige och Österrike på Råsunda, och det var dags för en ny "svenskdödare" att kliva fram.

- Jag minns den matchen väldigt väl. Framför allt minns jag att svenskarna var väldigt besvikna. Vi hade ju sett hur de spelade i VM bara något år innan, och hade väldig respekt för dem. Jag var väldigt nöjd med att ha gjort det där målet, säger Herzog.

För svensk del fick matchen en stor syndabock i Kennet Andersson, som hade chansen att ordna viktiga svenska poäng från straffpunkten - men missade.

Returmötet i Wien slutade likadant. 1-0 till Österrike efter ett långskott från Andreas Herzog.

Pär Zetterberg fanns på planen för Sverige, och minns med svårmod den matchen.

- Vi var ett bättre lag än Österrike, och det tycker jag än i dag. Men får någon på ett skott från 30 meter rakt upp i krysset - sådant går det inte att försvara sig mot, säger han.

"Sverige kan få problem"

Men Andreas Herzog är nöjd.

- Jag förstår att de kallade mig "Sverige-dödaren" i tidningarna. Om de hade vunnit de där två matcherna och inte vi, då hade de ju vunnit gruppen och gått vidare till VM, säger Herzog.

Numera jobbar Herzog med det amerikanska landslaget, men han hoppas få möta Österrike i Rio 2014.

- De spelar väldigt bra fotboll. Offensivt är de väldigt skickliga, och jag gillar energin de spelar med. Jag har lite koll på Sverige, och de kan få väldiga problem i försvaret i den här matchen, säger Herzog.

Han får medhåll av Hans Krankl.

- Sverige har spetsen i Zlatan Ibrahimovic, men på resten av planen tror jag inte att Österrike behöver vara alltför rädda. Sverige gjorde en riktigt stor insats mot Tyskland i höstas, men de kan inte leva på den meriten nu. 0-0 hemma mot Irland är inte så värst imponerande för ett land som är så högt rankat som Sverige, säger Krankl.

Han fortsätter:

- Det är bara att titta på David Alaba. Sverige har ingen sådan spelare. Sverige har ingen Champions League-mästare.

Dags att lämna över...

De två har sänkt Sverige i två olika decennier. I morgon vill nog Krankl och Herzog gärna lämna över stafettpinnen.

- Ja, det är dags för en ny "Sverige-dödare nu", säger Herzog.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!