Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är bedrövligt – så kan vi inte ha det”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / TT NYHETSBYRÅN

Två norska journalister greps nyligen i Qatar.

Med ett år till fotbolls-VM reagerar Janne Andersson kraftigt på värdlandets behandling av journalister.

– Det är bedrövligt, så här kan vi inte ha det, säger förbundskaptenen.

Om ett år arrangerar Qatar fotbolls-VM och redan under kvalet höjdes kritiska röster mot värdlandets bristande syn på mänskliga rättigheter. I takt med att mästerskapet närmar sig har rapporteringen intensifierats.

Amnesty har rapporterat att minst 6 500 migrantarbetare har dött till följd av byggena av de stora arenorna som ska fyllas med fotbollsfans nästa vinter.

NRK:s journallister Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani frihetsberövades i Qatar under natten till måndag i samband med att de rapporterade inför fotbolls-VM. Efter 36 timmar släpptes till sist journalisterna.

– Det är bedrövligt, så här kan vi inte ha det. Ska vi spela ett VM måste media ha möjlighet att bevaka det på alla sätt och vis. Både nu innan så klart, under, men även efter, säger förbundskaptenen, säger Janne Andersson.

Sveriges förbundskapten lyfter det brev Sverige tillsammans med de nordiska förbunden skrivit på. 

– Det där tycker jag är riktigt dåligt och vad jag förstår så har förbundet agerat och gått ihop med övriga nordiska förbund i en skrivelse där man är tydlig med vad man tycker. För det där är helt oacceptabelt så klart.

”Förhoppningsvis en opinion som slår mot regimen”

Det danska journalistförbundet uppmanar Danmarks sportjournalister att avstå från att resa till VM.

Och i Sverige har TV4-experten Lotta Schelin berättat att Qatars lagar mot homosexualitet är en av anledningarna till att hon inte vill bevaka mästerskapet på plats.

– Beslutet att lägga VM i Qatar har jag uttryckt tidigare att det tycker jag var ett dåligt beslut. Jättedåligt att lägga det i den typen av land där man inte står för demokratiska rättigheter, säger Janne Andersson.

– Nu kommer VM med största sannolikhet att spelas, jag tror inte att det kommer ändras och då får vi hantera det därifrån. Jag tror att förhoppningsvis att den uppmärksamhet som blir nu kommer göra så det blir en opinion som slår mot regimen och förhoppningsvis gör det bättre för migrantarbetare, men också homosexuella och kvinnor.

Magdalena Eriksson: Jag skulle aldrig kunna åka dit

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset