Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Den värld och cirkus som vi befinner oss i”

Victor Nilsson Lindelöf. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Emil Forsberg. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Janne Andersson. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sverige ska spela EM 2020.

Men vägen dit har varit allt annat än harmonisk: Attacker från agenter och Zlatan Ibrahimovic, ständiga uppgifter om missnöje och konflikter.

För Janne Andersson och landslaget går ett turbulent år mot sitt slut.

– För mig är det en kombination av att åsikter, tyckande och även en hel del medial dramaturgi, säger Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

MARS 2019. Matchklockan tickar upp på 68 minuter. EM-kvalet är lite mer än en timme gammalt. Sverige leder mot Rumänien med 2-1 efter mål av Robin Quaison och Viktor Claesson.

Blickarna på Friends arena riktas mot fjärdedomaren. När skylten åker upp tittar Emil Forsberg mot den snabbt innan han böjer ned huvudet. Det står nummer 10.

Stjärnan från RB Leipzig byts ut inför hemmapubliken. Ett halvår tidigare, på en presskonferens inför Nations League-matchen mot Ryssland i Kaliningrad, har Forsberg tvingats avfärda en artikel i den tyska tidningen Bild där man rapporterar om en ”spricka” mellan mittfältaren och Sveriges förbundskapten. 

– Jag tycker att han såg missnöjd och besviken ut, säger TV4-experten Hanna Marklund medan Forsberg lunkar av planen.

Sverige vinner matchen. EM-kvalet får en bra start, Janne Anderssons lag sätter av mot nästa framgång – men samtidigt går startskottet för ett landslagsår i kaosets tecken.

”Dementerar kraftfullt”

Under ett fåtal dagar som omger matchen ska marken börja gunga under landslagsfötterna.

Den 17:e mars: När truppen till årets första riktiga landskamp, den mot Rumänien, ska aviseras kommer uppgifter från Fotbollskanalen och Viasat som säger att Victor Nilsson Lindelöf inte finns med när Sverige samlas. Enligt Fotbollskanalen och Viasat har han tackat nej till landslagsspel av personliga orsaker, men båda menar på att ett av skälen är att hans nära vän, John Guidetti, är petad från truppen.

När landslaget möts upp i Stockholm håller Janne Andersson en presskonferens i källaren på Scandic Park, precis intill Humlegården, där landslaget bor. Han dementerar uppgifterna ”med full kraft”. 

Att orsaken till Lindelöfs frånvaro inte kan specificeras ifrågasätts från olika håll, men förbundskaptenen vidhåller att anledningen är personlig av ett skäl.

Emil Forsberg lämnar Friends arena efter matchen mot Rumänien.Foto: ANEL AVDIC

Forsberg lämnar samlingen

Den 19:e mars: Matchen mot Rumänien spelas, och Emil Forsberg byts ut. När han lämnar Friends arena gör han det utan att prata med medier. I stället går han med nedböjt huvud och meddelar kort att han inte vill prata.

Strax efteråt rapporterar Aftonbladet att Forsberg ”lämnar samlingen i vredesmod” över att ha blivit utbytt. Timmarna efter råder förvirring. Ingen i landslagsledningen går att nå för en kommentar, uppgifterna förblir okommenterade till nästa morgon. Först då kommunicerar förbundet och menar att så inte är fallet, utan att Forsberg reser hem till Leipzig på grund av en skadekänning. Man säger att beslutet fattats i samförstånd.

I och utanför landslaget är samtidigt inte alla frågetecken uträtade. Både spelare och ledare ställer sig frågande till hur alla uppgifter om osämja och konflikter har sipprat fram – och hur kunde en tidning skriva att Forsberg var på väg hem innan denne tagit beslutet tillsammans med landslagsledningen?

– Det känns väldigt tråkigt att lämna killarna. Jag har tyckt att det varit kul att vara tillbaka i landslaget. Jag önskar Janne och grabbarna stort lycka till på tisdag, säger Forsberg till förbundets hemsida innan han åker hem.

”Det är lögner”

Den 25:e mars: Under dagarna som följer spekuleras det vilt i uppgifternas ursprung och syfte. Den här tidningen blir formligen överöst av tips och teorier om vem som gjort vad, vem som förmedlat vilket budskap och vem har vilket intresse av att den ena och andra uppgiften sprids.

En som är föremål för spekulationer är Forsberg och Lindelöfs agent, Hasan Cetinkaya. Han har tidigare varit öppet kritisk mot sättet Janne Andersson disponerar Emil Forsberg i landslaget, och i en lång intervju med SportExpressen ger han nu sin syn på händelserna – och kallar uppgifterna för ”Kalle Anka-grejer”.

– Emil kom till landslaget nu och offrade sig trots att han varit borta skadad så länge. I vanliga fall borde han, tycker jag, kanske stått över den här samlingen, men han vill så gärna vara med i landslaget och visa upp sig. Nu får han behandling så att han förhoppningsvis kan spela nästa match om tio dagar nere i Tyskland, säger han.

Cetinkaya håller med om att Forsberg ”såg sur ut” när han byttes ut, men kritiserar också landslagets ”kommunikation” gällande vilken speltid man tänkt för Forsberg. 

Han kommenterar även uppgifterna om skälen till Lindelöfs frånvaro.

– Givetvis är det påhittade nyheter. Lögner. Det är nästan som att det är något som man ska skratta åt, att Victor skulle tacka nej på grund av att en lagkompis inte är med. Victor har personliga skäl och när saker kommer fram senare kommer hela svenska folket förstå varför han tackat nej till den här landslagssamlingen, säger han.

Lindelöf: ”Trodde att det var ett skämt”

Den 26:e mars: Matchen mot Norge blir lika kaotisk som uppladdningen. Sverige hämtar upp ett 0-2-underläge och gör 3-2 genom genombrottsmannen Robin Quaison i 91:a minuten, men Norge lyckas kvittera på en hörna när det bara återstår sekunder av tilläggstiden.

Kvällen innan matchen ska spelas kommer nyheten om att Victor Nilsson Lindelöf och hans fru, Maja Nilsson, fått sitt första barn.

”Livet ropade”, skriver Lindelöf på Instagram.

I september möter han SportExpressens Daniel Kristoffersson och minns tillbaka på de turbulenta dygnen.

– Först så garvade jag bara för att jag trodde det var ett skämt. Sedan bara fortsatte det och fortsatte och blev världens grej. Det fortsatte även fast Janne gått ut och sagt att det var personliga anledningar. Det blev en stor grej och något som jag inte kunde förstå hur det kunde bli och att folk inte kan respektera en personlig anledning, berättade han.

– För just mig och Maja var det en väldigt stressig tid. Vi skulle ha vårt första barn, allt stod inte rätt till i magen så det är klart att det var väldigt jobbigt för oss. Det var första barnet, vi visste inte vad som hände och det skulle vara en tidig förlossning. Det var stressigt för Maja och jag försökte ge henne all energi och kärlek. Och det var väl inte något som jag uppskattade att de bara fortsatte att trycka på och att det blev sådan hets kring allting. Det tyckte jag var fel och det har jag sagt tidigare. Det var därför jag sa ifrån också. 

”Jag blev förbannad”

MAJ/JUNI. I maj träffar SportExpressen Emil Forsberg i Leipzig. 

Mittfältaren upprepar då att han har en bra relation till sin förbundskapten.

– Vi har en bra relation, en proffsig relation. Sedan finns det saker som han vill göra annorlunda och som jag vill göra annorlunda. Det är fotbollen, så är det ju. Men jag har alltid anpassat mig till landslaget. Kolla på den roll jag har där och den jag har i Leipzig så är det en enorm skillnad. I landslaget spelar jag mer defensiv fotboll. Jag spelar ju liksom vänsterytter/vänsterback när vi inte har bollen och det har jag aldrig någonsin klagat på. Jag har aldrig sagt att det är skit eller så här vill jag inte ha det, och det gör jag ju för att jag vill spela i landslaget, säger han.

Samtidigt medger han att han blev missnöjd vid bytet mot Rumänien.

– Kolla på världsfotbollen hur det är i dag när en spelare byts ut. Alla blir väl sura någon gång när de blir utbytta. Jag blev förbannad över att bli utbytt eftersom jag ville vara kvar, jag kände att jag var på gång, hade gjort en bra match och ville spela vidare. Men när vi spelar på den här nivån måste vi ju få visa lite känslor, det gör jag ju för att jag bryr mig om landslaget och inget annat. Jag visar känslor för att jag vill hjälpa landslaget och Janne sa det själv, det var ingen grej alls. 

Strax innan matchen mot Spanien, som spelas i Madrid i juni, får Forsberg backning av förbundskaptenen.

– Jag tyckte att Emil Forsberg uttryckte det jäkligt bra i en intervju hos er: Han säger att vi spelar på ett sätt i Leipzig, och i landslaget på ett annat. Spelarnas förmåga att förstå vad som förväntas av dem i landslagsmiljö är jätteviktig. Är du inte beredd att underordna dig vårt sätt att spela blir du opålitlig, säger han.

Spanien vinner matchen med 3-0 efter en blek svensk insats, men det stora utropstecknet från samlingen är Alexander Isak, som gör sitt första tävlingsmål i en 3-0-seger över Malta på Friends arena.

Marcus Danielson kom till slut med i landslaget - i oktober. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

SvFF anmäls till DO

SEPTEMBER. En sommar kommer och går.  Den bär med sig enorma framgångar för damlandslaget, som tar brons vid VM i Frankrike och väcker stor glädje över hela Sverige.

Framgångarna triggar också en förnyad debatt om skillnaderna i ersättningsnivåer och prispengar som finns mellan herrar och damer. I början av augusti anmäls Svenska fotbollförbundet till diskrimineringsombudsmannen (DO) för misstänkt ”lönediskriminering”. I september, strax innan höstens första herrlandslagssamling, kommer beskedet att DO sekretessbelägger SvFF:s uppgifter om ersättning.

Både den diskussionen och den om SvFF:s beslut att åter skicka landslaget på den så kallade januariturnén till Qatar 2020 ska dominera pratet runt landslaget när det samlas för matcher mot Färöarna och Norge. 

Däremellan hinner Aftonbladet rapportera att Djurgårdens lagkapten och succémittback Marcus Danielson har blivit uttagen i landslaget. 

Men när truppen aviseras är Danielson inte med.

Sverige vinner hursomhelst mot Färöarna och Alexander Isak gör två nya mål. Dessutom är Lindelöf tillbaka och står för en stark insats – men han liksom resten av laget har svårt att hitta rätt i hemmamötet med Lagerbäcks Norge.

Sverige klarar ändå en poäng efter mål av Emil Forsberg och behåller därmed ett visst kommando i kampen om andraplatsen.

En månad går inför en ödesmättad samling, men när det är dags på nytt i oktober har agendan förflyttats totalt.

”Då blir jag irriterad”

OKTOBER. Höstmörkret faller, och turbulensen gör comeback.

Det är två attacker på Janne Andersson som krattar manegen. Den första kommer från Hasan Cetinkaya, som har fler landslagsklienter än någon annan agent och lotsar lagets största stjärnor genom karriären. 

I en intervju med Aftonbladet säger han att Emil Forsberg ”inte har en relation” till Janne Andersson och kritiserar landslagsledningens hantering av enskilda spelare.

– Framförallt hoppas jag att vi börjar ta tag i en spelidé. När jag såg A-landslaget och U21-landslaget under förra samlingen... Förskräckligt! Förskräckligt att se en svensk fotboll som inte tar steg och etablerar ett eget spel! Elva kanonspelare i både A-landslaget och U21-landslaget – faktiskt – men ingen plan, ingen tanke. Det går bara att skrika ”kämpa” och ”kriga” till en viss nivå, säger han.

Den andra kommer några veckor senare från ingen mindre än Zlatan Ibrahimovic.

När SportExpressen träffar Ibrahimovic i Los Angeles går han till hårt angrepp på förbundskaptenen och menar att Janne Andersson diskriminerat spelare med invandrarbakgrund i sina första landslagstrupper.

Dessutom ifrågasätter han Marcus Berg och Andreas Granqvists plats i landslagstruppen.

– Så som allsvenskan och landslaget ser ut nu – förutom Jannes första samling, som blev annorlunda till andra samlingen – så såg det inte ut när jag började. Det var en helt annan sits. Därför är jag glad. Jag har öppnat dörrar för alla där ute, oavsett hur man ser ut och vad man heter, säger han.

Vad menar du hände på Janne Anderssons första samling?

– Första samlingen. Vad hände? Hur många med en annan bakgrund var med? 

Det var få menar du?

– Ingen. Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt.

Zlatan har fel om vilka spelare som ingick och inte ingick i Anderssons första trupp hösten 2016, men vidhåller ändå sin kritik. 

Janne Andersson svarar samma dag:

– Jag tror att spelare som Zlatan har fått ta många strider och att han och många andra har stött på fördomar och blivit orättvist behandlade utifrån deras ursprung. Men jag blir irriterad när man insinuerar att jag skulle basera mina uttagningar på varifrån man kommer. Det är otroligt långt ifrån vad jag står för både som ledare och person, säger han.

När landslaget kommer till Malta har Zlatans angrepp dominerat hela veckan.

En till synes utmattad förbundskapten suckar djupt på presskonferensen inför matchen.

– Det gjorde mig ledsen och besviken, på ett felaktigt faktaunderlag, så kom insinuationer om att jag tar ut spelare på andra principer. Så det gjorde lite ont. Jag är här för att förbereda laget för att spela fotboll. Det tog lite på mig, säger han.

– Om ni är intresserade av det har vi haft en fantastiskt bra fotbollsvecka.

Sverige besegrar Malta med 4-0. Marcus Danielson, som är uttagen den här gången, gör mål i sin första landskamp. När landslaget sedan vänder hem för att möta Spanien genomför man sin bästa match för året och leder matchen – efter mål av den hårt ifrågasatte Marcus Berg – in i sista sekunden när gästerna lyckas kvittera.

Sveriges lagkapten Andreas Granqvist kan tänka sig att lägga ner guldbollen.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

”Vi ingår i en cirkus”

NOVEMBER. När Fotbollsgalan äger rum i Stockholm är herrlandslaget på Cypern för att träna inför de sista två avgörande matcherna.

Vinnaren av Guldbollen 2017, Andreas Granqvist, säger att han vill lägga ned priset. Janne Andersson öppnar för att dra sig ur juryn.

På torsdagen reser laget vidare mot Bukarest för att avsluta ett turbulent landslagsår, och där, en småfuktig fredagskväll i Rumänien, blir Sverige EM-klara.

– Fotbollen engagerar och väcker känslor. För mig är det en kombination av att åsikter, tyckande och även en hel del medial dramaturgi. Det är den värld och cirkus vi befinner oss i och så kommer det nog att vara framöver också, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Så här många episoder brukar det å andra sidan inte vara. Är du beredd på att det fortsätter?

– Visst är det en del som gör att vi får träna på att hantera frågeställningar och brus av olika slag. Men vi klarar av att hantera det också eftersom vi känner oss trygga med det vi gör och den stabilitet och harmoni som finns. Det är nog mer andra som bryr sig, och jag är övertygad om att det kommer mer saker att hantera, för året är inte slut ännu.

Har du något ögonblick under året där du själv har känt dig bekymrad över att det har funnits för mycket brus?

– Det är klart att vi helst vill prata om våra sportsliga framgångar och ibland undrar jag om jag ska få prata fotboll också, men jag accepterar detta i min roll. Man får hela tiden försöka balansera ord och uttalanden som annars leder till nya rubriker. Nu har vi till exempel precis passerat Fotbollsgalan som ju alltid engagerar. Nu ville man göra brus av att vi satt i en biosittning, men vi klarar av att hantera det också. Fotbollen ger rubriker, det är en dramaturgi och värld vi ingår i. 

Fast både Hasan Cetinkaya och Zlatan Ibrahimovic riktar ju två hårda angrepp mot i synnerhet Janne Andersson. Är det två ögonblick som varit extra jobbiga?

– Jag har lärt mig att hela tiden värdera saker som sägs oavsett sammanhang. Jag känner mig väldigt trygg med sättet Janne Andersson leder och bedriver verksamheten på. Det blir så klart en hantering runt det som vi får förhålla oss till och då känns det det bra med den trygghet och stabilitet som jag känner att vi har i verksamheten. Sedan tycker jag att det är olyckligt och orrättvist eftersom jag vet vilka värderingar Janne står för. Det är värderingar jag delar.

Kristoffersson: ”Sverige har alla chanser att gå långt i EM”