Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Den är solklar – ett avgörande misstag”

SVT
Foto: SVT
Kosovare AsllaniFoto: SVT

FARO/STOCKHOLM. Sverige föll i prestigemötet mot Tyskland med 1–0.

Sofia Jakobsson ilsknade till rejält i slutet när hon blev nerdragen i straffområdet – men inte fick straff.

– Det är solklar straff. Jag är förvånad att domaren inte ser det, säger Madelen Janogy.

– Jag såg hur hon slet Sofia i armen och hon skulle aldrig lägga sig ned i ett läge där hon har chans att göra mål, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Sverige spelar den traditionsenliga Algarve cup och ställdes mot förhandsfavoriten Tyskland i öppningsmatchen.

Halvtimmen in gav Svenja Huth tyskorna ledningen när man utnyttjade en misslyckad, svensk rensning från straffområdet och hon tryckte in 1-0. 

– Vi vet att när man möter den här typen an nationer att man inte har så jättestora marginaler. Jag tycker att vi löser det höga försvarsspelet bra men vi är inte tillräckligt bra att omsätta något av det i målchanser i den första halvleken, säger förbundskapten Peter Gerhardsson. 

Därefter inleddes en lång press av Sverige som fick sin kulmen ju längre andra halvlek led.

Framför allt styrdes det offensiva spelet av Kosovare Asllani som stundtals var dominant på planen.

Med minuter kvar att spela nådde Asllani fram till Sofia Jakobsson som blev nerdragen i straffområdet av Giulia Gwinn. Men Sverige fick ingen straff – till Jakobssons stora frustration.

– Det är solklar straff. Helt felaktigt att inte ge den straffen till Sverige. Jag förstår Jakobsson som är frustrerad, säger experten Markus Johannesson i SVT.

– Det är solklar straff. Hon drar ju ner henne. Jag är förvånad att domaren inte ser det, säger Madelen Janogy efter matchen.

Peter Gerhardsson är också han frustrerad över situationen. 

– Jag brukar säga att man ser sämst från min position men jag tror aldrig att jag har varit så säker från min position att det var straff. Jag såg hur hon slet Sofia i armen. Och det finns ingen logik i det, om Sofia har chansen att göra mål så lägger hon sig inte ned eller chansar och försöker filma. Jag har aldrig sett henne filma, säger Gerhardsson. 

Asllani: ”Det är nästan matchavgörande”

Sverige föll med 1-0 och Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson var missnöjda med domslutet efter förlusten.

– Det är en solklar straff. Sofia blir nerdragen. Domaren gör nästan ett matchavgörande misstag. Det känns surt att förlora mot Tyskland. Men vi tar dem i nästa mästerskap, säger Asllani till SVT.

– Det känns jättefrustrerande. Det hade kunnat sluta 1-1. Vi stod upp mot ett bra lag. Vi är slarviga i första halvlek men vi är bättre i andra halvlek. Det var en tuff match, säger Jakobsson.

I övrigt kan noteras att 17-åriga Hanna Bennison, som fick göra sin första A-landskamp från start, gjorde en fin insats. Men precis som sina lagkamrater hade Rosengårdstalangen svårt att få så mycket uträttat på offensiv planhalva.

För Sverige innebär förlusten att chansen till final redan är borta. Segrarna i de fyra inledande matcherna går vidare till semifinal, medan förlorarna, däribland Sverige, får spela om placeringarna fem till åtta. Härnäst för Sverige väntar Danmark, som förlorade med 1–2 mot Norge, på lördag.