Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De stoppas från spel i svenska landslaget

Mattias Svanberg, Dejan Kulusevski och Albin EkdalFoto: BILDBYRÅN
Robin OlsenFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Svenska fotbollförbundet meddelade i dag att inga Serie A-svenskar kommer att spela i landskamperna mot Ryssland och Cypern i slutet av mars på grund av coronaviruset. 

– Vi har varit i kontakt med några spelare. De tycker så klart att det är jättetråkigt, men har full förståelse för att vi gör så här, säger landslagschefen Stefan Pettersson. 

Mattias Svanberg, Dejan Kulusevski, Albin Ekdal och Robin Olsen är några av de spelare som inte kommer att finnas med när Sveriges EM-uppladdning påbörjas om ett par veckor. Sverige möter Ryssland 28 mars på Friends arena, och Cypern på bortaplan tre dagar senare. 

”Inga landslagsspelare som är hemmahörande i Italien kommer tas ut till landslagens kommande samlingar. Det är en samlad bedömning utifrån den information vi har tillgänglig angående situationen i Italien och myndigheterna där, tillsammans med den medicinska expertis vi har på SvFF,” skriver förbundet i ett pressmeddelande. 

Hela Italien är sedan i måndags i karantän på grund av coronaviruset. Premiärministern, Giuseppe Conte, ska enligt Reuters bett folk att ”stanna hemma”, för att minska smittspridningen. 

Det svenska utrikesdepartementet gick under gårdagen ut med en avrådan för ”icke nödvändiga resor till Italien”.

”Spelarna har full förståelse”

Landslagschefen Stefan Pettersson säger att spelarna i fråga är besvikna men har ”full förståelse” för beslutet.

– Det är en samlad bedömning utifrån all information vi har, det myndigheter och medicinsk expertis råder att göra. Det följer vi. Det är inget mer dramatiskt än så, säger han.

– Vi har varit i kontakt med några spelare. De tycker så klart att det är jättetråkigt, men har full förståelse för att vi gör så här och att myndigheterna gör så här. Det är fotboll vi håller på med, det här är kanske en lite större fråga än att vi ska kunna spela en match.

Har ni liknande dialog om spelare från andra ligor också?

– Det är ju ingen skillnad på oss och resten av världen. Vi följer det här timvis, liksom ni gör. Skulle det dyka upp ett annat land där man tar till sådana här åtgärder är det klart att vi måste titta på det också. I dagsläget är det så här, i eftermiddag kanske det är något annat. Vi kan inte gå händelserna i förväg. Vi följer det som expertisen råder oss till.

Med tanke på hur hela Europa påverkas av coronavirusets utbredning, däribland stora idrottsevenemang som ställs in, finns en osäkerhet kring huruvida Sveriges träningsmatcher kommer att spelas i slutet av månaden.

– Vi lyssnar på alla som är involverade. Folkhälsomyndigheten är den myndighet som kan råda oss vad som behöver göras. Uefa behöver ta ställning till hur de ska göra med alla sina matcher. Den stora problematiken för dem just nu är de viktiga play-off-matcherna som ska spelas i slutet av mars. Det är inte enkelt för någon det här, säger Pettersson.

Ekdal: ”Det är väldigt läskigt”

Den svenske landslagsmittfältaren Albin Ekdal som spelar för Sampdoria, tillhörande i kuststaden Genua, intervjuades i Sveriges Radios ”Studio Ett” under tisdagseftermiddagen. 

– Jag har inte varit orolig hittills, men i går kväll fick jag en liten klump i magen faktiskt. Vi har mycket restriktioner. Man får inte lämna kommunen, inga restauranger är öppna efter 18. Det är träning och hem och bara vänta och lyssna på nya direktiv från personerna i maktposition, säger Ekdal.

– Det påverkar det sociala livet, min familj har redan åkt hem till Sverige. Det är läskigt att se hur många som dör och hur många som kräver intensivvård. Sjukvården går på knäna i norra Italien, så det är klart att det är väldigt läskigt.  

30-åringen hade under gårdagen ingen aning om hur det skulle bli med matcherna mot Ryssland och Cypern, och nu står det alltså klart att han inte kommer att komma till spel. 

– För varje dag som går minskar chanserna avsevärt, just nu är inte min prioritet att spela fotbollsmatcher. Jag tänker bara på hur folk ska kunna bli friska. Nu handlar det om att få landet på fötter igen, sa han i Studio Ett i går.