Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De bryter ut i tårar – efter bilderna i TV4

Janne Andersson vann pris för Årets ledare på Idrottsgalan 2019.
Janne Andersson.Foto: TV4
Janne Andersson i Botswana.Foto: TV4
Pär Lernström.Foto: TV4

Inför galan ”Världens viktigaste kväll” har Unicef-ambassadörerna Janne Andersson och Pär Lernström besökt länder där barn är hårt drabbade av fattigdom.

De besökte TV4:s Nyhetsmorgon för att berätta om resorna – och båda var märkbart berörda av upplevelsen.

Ikväll sänds insamlingsgalan ”Världens viktigaste kväll” i TV4, ett samarbete mellan kanalen och Unicef.

Inför detta gästade Sveriges förbundskapten i fotboll Janne Andersson TV4:s Nyhetsmorgon tillsammans med programledaren Pär Lernström.

Janne Andersson berättade om en resa han gjort till Botswana tidigare i år, där han fick möjligheten att träffa den 31-åriga ensamstående sjubarnsmamman Bena.

– Det var en jobbig upplevelse men också lärorikt kan jag säga, säger Janne Andersson.

Janne Andersson: ”Det är nästan overkligt”

Bena bor i byn Keng tillsammans med sina barn där den yngste är tre månader och den äldsta är 15 år. Bena är arbetslös och familjen bor i ett hus som bara består av ett enda rum.

Janne Andersson blir tårögd när han i Nyhetsmorgon får se en video från resan.

– Ursäkta, men jag har inte sett det här innan. Jämförelsen blir så totalt orättvis, att det kan vara så orättvist i världen. När vi satt och pratade där utanför i hennes trädgård fick jag hitta en gammal dunk att sätta mig på och hon satte sig på en plåttunna som höll på att trilla ihop. Det är några månader sen nu så man har nästan glömt bort det på grund av allt med corona, men när man ser det nu är det ju nästan overkligt att man varit där nere, säger han.

Han fortsätter:

– Det går inte en dag utan att jag tänker på dem och på hur de har det. Hur när hon ska lägga sig på kvällen med sina sju barn, mannen har övergett henne och det finns ingen elektricitet... Det finns liksom ingenting. Och framför allt med mat. De kan inte äta något. Så jag har väl sagt lite på skoj och lite på allvar att ingen i min närhet bör klaga på mat framöver, för har man varit där kommer man äta allt man blir serverad med glädje.