Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”De arbetar under en modern form av slaveri”

December 2010: Shejk Hamad bin Khalifa Al-Thani får VM-bucklan av dåvarande Fifa-bossen Sepp Blatter, efter att Qatar tilldelats VM 2022. Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN
Håkan Sjöstrand. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sveriges herrlandslag ställdes på tisdagen mot Finland i Doha. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
KHALIFA INTERNATIONAL STADIUM.

DOHA. "Ett modernt slaveri." 

Det kallar svenska Byggnads de förhållanden som migrantarbetarna i Qatar jobbar under. 

- Upp till 1000 människor har fått sätta livet till det är inte acceptabelt, säger ordföranden Johan Lindholm. 

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare försvarar beslutet att lägga Januariturnén i Qatar - och är säker på att påtryckningar och dialog ger bättre effekt än en bojkott. 

- Vi har kommit fram till beslutet att vara på plats och driva på de här frågorna är rätt, säger Håkan Sjöstrand. 

Sveriges beslut att åka till Qatar för januarilägret har kritiserats på många håll. Nyligen gick också en finske spelaren Riku Riski ut och meddelade att han bojkottat att åka till Doha med det finska landslaget på grund av etiska skäl. På plats i Doha tillsammans med Svenska fotbollförbundet är nu fackföreningen Byggnads. De kallar migrantarbetarnas vilkor för "Ett modernt slaveri." Byggnads har också, tillsammans med Svff, åkt runt och träffat bland annat Qatars förbund och FN:s fackliga organ. Detta för att utöva påtryckningar för att migrantarbetarnas villkor ska förbättras.  

- Vi har träffat bland annat FN:s fackliga organ för gästarbetare, vi har träffat internationella byggfacket, svenska ambassaden och supreme commiteé, de som jobbar med VM-projektet här nere och vi har även träffat Qatars förbund, säger han. 

- Under måndagskvällen träffade vi bland annat ett 30-tal gästarbetare som inte lever under bra förhållanden. De hade inte fått ut sina decemberlöner, de hade heller inte sina pass. Så det är viktiga möten kring de här bitarna. Sedan har vi också i dag besökt en arena där det byggs. 

Vad kände du när du mötte dem som inte hade fått ut sina pass?

- De som vi träffade jobbade inte med arenabyggena. De är ungefär 30 000 som jobbar med arenabyggena och där har villkoren blivit förbättrade. Men du har över en miljon arbetare till här som lever under bedrövliga förhållanden, och det var några av dom vi träffade. Tänk er själva om vi inte skulle få en decemberlön, vilket liv det skulle bli hemma. 

 

LÄS MER: Sveriges grupp i EM-kvalet – och förutsättningarna

"Det är helt omänskliga förhållande"

- Under de här mötena ställer vi också frågan hur de ser på att vi är här och de tycker  att de är bättre att vi är här, för den uppmärksamheten som det här ger också. Att fotbollen kommer hit, de tycker de driver på frågorna i rätt riktning. 

 - Det var en som sa att när de byggde en flygplats här för några år sedan så blev det ingen uppmärksamhet alls, det här är sättet att driva på en förändring som måste till. För de lever under bedrövliga förhållanden. 

Var det något ni framförde när ni träffade Qatars förbund?

- Ja, vi har följt upp de mötena och framför allt vilka förbättringar som har skett. Men sedan har vi fört fram att när de kommer hit en massa människor måste servicesektorn måste de också angripa och ta tag i och säkerställa att de finns bra villkor för de som jobbar där. 

- Det är helt omänskliga förhållande och de kan vi inte acceptera på något sätt. Och här är det många som lever under dåliga förhållanden. Det vi kan göra då är att vi kan göra utifrån vår roll är att försöka vara delaktiga och driva på frågorna. 

- Det tycker jag är viktigt när vi pratar med FN:s fackliga organ också. På en rak fråga när jag ställer den, vad är bäst, är det bäst att vi markerar hemifrån eller att vi är på plats? Nej, var på plats, fortsätt vara på plats och driv på de här frågorna. Det gör skillnad. 

 - Och när vi får den informationen och med den kunskapen som de besitter, så väger de ganska tungt i sammanhanget. 

Samtidigt ser man en trend där klubbar avstår från att åka hit och där en finsk spelare inte ville åka med landslaget hit, hur ser du på det?

- Vi har tittat på frågorna och diskuterat dem. VI har kommit fram till det här beslutet och att vi gör rätt. Sedan är det svårt för mig att kommentera vad en finsk spelare gör. Alla får ha sin uppfattning och stå för den och sina beslut. 

- Om ett par veckor kommer Englands damlandslag hit till exempel. Vi tror på dialog och utbyte är rätt sätt för att angripa de här problemen och jag tycker vi får det bekräftat i de dialoger jag har med de organisationer som är här nere och verkar. 

 

LÄS MER: Här är fördelarna – efter att Sverige slagit Ryssland

Förbundets besked: "Kommer att skriva till Fifa"

Hur ser du på att världens rikaste land inte kan betala ut sina löner?

- Det finns inga argument för att det skulle vara okej. Det är naturligtvis bedrövligt. 

Vad är Qatars förbunds reaktion när ni säger att ni inte tycker att det är okej?

- Vi framför de här tillsammans med de nordiska förbunden och de tar det till sig. Primärt har de förbättrat villkoren för de som jobbar med VM. Men vi tycker frågan måste breddas. 

- Vi kommer också skriva till Fifa och Uefa om vad vi ser och märker här. 

De som ni träffade hade de några förhoppningar om att få ut lönerna?

- Ja, det hoppas jag att de ska få fram. Men i grund och botten måste de ha ett system som fångar upp det här till övriga arbetsgivare. 

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads var med förbundet och visade runt samt deltog på mötena. 

- Först och främst vill jag säga att jag älskar fotboll och det som händer här handlar inte om fotboll. Det handlar om mänskliga rättigheter och arbetarnas villkor. Det vi har sett nu är att små, små steg är gjorde, men det är bra mycket mer som återstår, säger han. 

 

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan! 

"Ett modernt slaveri"

Lindholm berättar också vad mötena har gett. 

- Vi är här nere nu och jag har visat runt och låtit de nordiska fotbollförbunden få träffa migrantarbetare och de vittnar ju fortfarande om att de arbetar under ett modernt slaveri.

- De får inte ut sina löner och de får inte tillgodose de rättigheter som de har rätt till och det är tragiskt. Men vi kommer aldrig sluta vara en blåslampa här. Och jag hoppas att fotbollförbundet, sponsorer och fans och alla är med och skapar det här trycket. För trycket behövs, det är det enda som kommer att göra skillnad. 

Ser du också att det är bättre att Sverige åker hit och har de här mötena än att de stannar hemma och bojkottar att åka hit?

- I grunden är jag emot att länder som inte ställer upp och står upp för mänskliga rättigheter får arrangera ett sånt här typ av arrangemang. Men nu är beslutet fattat och jag har träffat dom här, och de sista de vill är att vi inte ska vara här och hjälpa till. 

 - De behöver allt stöd de kan få och därför tycker jag det är viktigt att Svenska fotbollförbundet är med och trycker på här. Det är det dom vill och det är 1,5 miljoner migrantarbetare i det här landet och de behöver all hjälp de kan få. 

Hur ser du på att förbundet åker hit och spelar träningslandskamper?

- Jag hoppas du fick svaret av svenska fotbollförbundet. Jag är här eftersom byggnadsarbetare far illa och i det här fallet är det upp till 1000 som har fått sätta livet till hittills. 

- Och det är inte acceptabelt. Därför måste vi sätta tryck på Fifa och Qatars regering. 

Tycker du fortfarande att man ska spela träningsmatcher här?

- Som jag sa, det får fotbollförbundet svara på. Jag är här i egenskap av att jag vill förändra villkoren för de som far illa. Och vi kommer fortsätta att vara en blåslampa hela tiden. 

Han beskriver också vardagen före en migrantarbetare. 

 

LÄS MER: Alla övergångar i Premier League inför säsongen 2018/2019 

"Är emot att såna länder får arrangera sånt här"

- Det är unga killar som kommer hit med drömmar och visioner om att kunna skicka hem en slant pengar till sina nära och kära i sina hemländer. Det är händer runt hela Gulfen som flygs in för att bygga det här landet. 

- Som jag sa, en och en halv miljoner migrantarbetare som bygger ett land med 200 000 invånare. Så här gäller det att säkerställa att de arbetar under bra villkor. 

- Det är det som det här handlar om att vi ska göra. 

Varför är inte bojkott en bra metod, det har fungerat i tidigare fall?

- Nej, som jag sa. I grunden är jag emot att länder som inte ställer upp på de mänskliga rättigheterna får arrangera sådana här. Men i det här fallet är beslutet fattat och det kommer inte att ändras om det inte händer någonting. Därför är det minsta vi kan göra är att hjälpa till på plats. Säkerställa att arbetarna får ut sina löner, får jobba under bra villkor och att man definitivt får möjlighet att resa hem. 

- Idag konfiskerar man arbetarnas pass. 

 

Vill du ha mer sport i ditt flöde? Följ SportExpressen på Instagram! 

LÄS MER: Så gick det för Bragdguldsvinnarna – tjänar miljoner på tobak (PREMIUM) 

LÄS MER: Jordan B Patersons attack mot svensk ungdomsidrott (PREMIUM)