Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför nobbade han att spela för Hamrén

Oscar Wendt valade att tacka nej när landslaget hörde av sig.
Foto: Nils Petter Nilsson
Erik Hamrén ville inte svara på frågor om Wendt på presskonferensen.
Foto: Anders Wiklund/Tt

Oscar Wendt tackade enligt uppgifter från SVT nej till att ingå i truppen inför Sveriges andra playoffmatch mot Danmark.

Wendts agent Niclas Jensen tror att beslutet beror på att Erik Hamrén har petat 30-åringen vid upprepade landslagssamlingar.

– Jag tror inte att Oscar ser sig som en del av laget, säger Jensen.

När Martin Olsson tvingades lämna återbud till Sveriges returmatch mot Danmark fick Pierre Bengtsson chansen i startelvan.

Men enligt SVT Sport ville Hamrén kalla in ytterligare en vänsterback till truppen.

Valet föll på Borussia Mönchengladbach-proffset Oscar Wendt, men Wendt tackade blankt nej till Hamréns förfrågan, som framfördes av spelaransvarige Marcus Allbäck.

Frågan togs upp på Hamréns presskonferens dagen efter 2-2-resultatet som skickade Sverige till EM. Då vägrade förbundskaptenen bemöta uppgifterna.

– Det där har jag inga kommentarer på, sa Hamrén.

"Det är ett stort mysterium"

Niclas Jensen, Wendts agent, har pratat med sin klient om hans framtid i landslaget.

– Jag pratade inte med om honom i går, så vad som har hänt exakt vet jag inte. Men det är självklart en fråga som jag och Oscar har diskuterat över tiden, de senaste åren, och om jag ska vara ärlig förstår jag honom till 100 procent. Jag är helt oförstående till hur han inte kunde vara med i Hamréns trupp från första början, säger Jensen, som inte håller Olsson eller Bengtsson före Wendt.

– Jag ser inte alla Norwichs matcher, Mainz matcher, och så vidare, men jag vet att Oscar har presterat på en väldigt, väldigt hög internationell nivå vecka efter vecka de senaste åren. För Mönchengladbach i ligan, och i Champions League. Så att han inte ens var med i 23-mannatruppen… Det är ett stort mysterium för mig. Sen är jag spelarens agent, och det är klart jag favoriserar honom.

"Inte en av coachens favoriter"

Jensen antyder att Wendt inte känt sig prioriterad av Hamrén.

– När man sedan får en skada och ber honom (Oscar) att åka upp en dag för att sitta på bänken. Då kanske spelaren redan var lite borta mentalt från landslaget. Är man inte en av coachens favoriter, då är det kanske lite dumt att använda en massa energi varje gång en trupp tas ut. Ska jag åka? Ska jag stanna hemma? Jag tror att Oscar satte landslaget lite åt sidan, och kände att “okej, jag är inte en av coachens favoriter, och det är okej”, säger han.

– Att åka för en dag, sitta på bänken och se de andra spela… Jag kan inte se att det vore en bra grej för någon. Det kanske hade varit en annan sak om Oscar var 22, och hade en framtid att tänka på.

– Med all respekt. Det är inte Frankrike eller Spanien. Är man en av de bästa spelarna i en topp fem-klubb i Bundesliga, som spelar i Champions League, och har presterat bra i under två års tid så borde det vara tillräckligt att i alla fall komma med i truppen.

"Om Hamrén ringer honom..."

Wendt har dock inte stängt dörren helt till Hamréns landslag.

– Mitt intryck är inte att det finns ett stort problem, eller att Oscar aldrig mer spelar under den här tränaren. Om tränaren ringer honom och säger att han har gjort ett misstag, och att han vill att Oscar ska vara en del av landslaget igen. Då är jag säker på att det här kan lösas, men jag tror inte att Oscar ser sig som en del av laget. Men igen, det är jag som säger det här, säger Jensen.

Hur ser han på att spela i EM? 

– Självklart vill han spela EM om han kan ha en roll där. Det vore en dröm som går i uppfyllelse för honom. Han har alltid varit stolt över att representera Sverige.

När Hamrén valde Olsson och Bengtsson före Wendt inför kvalkamperna motiverade han beslutet så här:

– Vi har stor konkurrens på den positionen och sedan har vi Ludwig Augustinsson som är med och fajtas och konkurrerar. I mitt tycke väldigt bra backar.

SportExpressen har sökt Oscar Wendt för en kommentar.