Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Därför kan Zlatan göra sina konstnummer

Publicerad

Hur gör han? Hur kan han?

Många är vi som undrar över Zlatan Ibrahimovics konster på fotbollsplanen och drömmålet i onsdags.

Här är sex faktorer som till stor del ger svaren.

BENSTYRKAN

Du kan se med blotta ögat att Zlatan har starka ben och de undersökningar av muskelstyrkan han gjort i sin klubb PSG visar även det.

PSG:s läkare Eric Rolland har tidigare kallat Ibrahimovic ett "fysiskt monster".

- Han har en muskelkvalité som är unik och viktig för honom. Muskelkvalitén och styrkan i exempelvis benen är en sak som skapar hans förmåga till tekniska nummer. Det här visar också våra test av muskulär styrka. Han har inte haft många allvarliga skador under sin karriär, vilket medför att han kunnat bibehålla viktig styrka.

Eric Rolland, lagläkare i PSG

 

FOTARBETET

Zlatan har kvicka fötter trots att han väger 100 kilo. Att han tidigare testat på flera olika kampsporter har gynnat honom när det kommer till att placera sig rätt inför exempelvis en konstspark.

Leif Almö, ordförande i kampsportsklubben Enighet i Malmö, har tidigare avslöjat att Zlatan Ibrahimovic tackat taekwando-träningen för sitt utvecklade rörelsemönster. I sin ungdom tränade Zlatan i klubbens lokaler under flera år.

- Zlatan säger att han har fått sitt fotarbete från taekwondon.

Leif Almö, ordförande i Enighet

 

SPÄNSTEN

Zlatan har gjort flera spektakulära mål i karriären och det krävs god spänst och explosivitet för att gå emot naturlagarna och komma upp i luften på rätt sätt.

Vid målet fram till 4-2 mot England är tillslagsfoten mer än två meter upp i luften men lyckas ändå skicka ner bollen mot målet vilket gör att det också blir mål.

- Spänsten är en stor styrka hos Zlatan. Han har högexplosiva muskler.

Eric Rolland, lagläkare i PSG

 

AVSTÅNDSBEDÖMNINGEN

Zlatan Ibrahimovic har en god så kallad spatial förmåga - enligt landslagets sjukgymnast Rickard Dahan. Förmågan är kopplad till ett bra spelsinne och uppfattning om tid och rum.

- Det här handlar om att Zlatan har en förmåga att lokalisera sig och sin omgivning. Var du har fötter, kropp i förhållande till underlag och motståndare. Det är oftast så att saker rör sig lite långsammare runtomkring, så man man hinner med, för en person med en sådan förmåga.

Rickard Dahan, sjukgymnast i landslaget

 

KOORDINATIONEN

För att lyckas med en unik konstspark krävs mycket god kroppsmotorik.

- Det är en kombination av mycket bra rörlighet men också styrka och akrobatisk förmåga, alltså koordination och tajmning. Många kan göra delmoment av det. Men att sätta ihop en så komplex rörelse med bollträff och riktning på bollträffen också, nä det krävs en extrem styrka och rörlighet, men framför allt tajming.

Rickard Dahan, sjukgymnast i landslaget

- Han är van att kontrollera kroppen i sådana här situationer.

Eric Rolland, lagläkare i PSG

 

SMIDIGHETEN

Zlatan rör sig smidigt när det gäller att komma ur närkamper, ta sig in i nickdueller eller ta sig fram mellan två försvarare.

Efter han träffat bollen vid cykelsparken fram till 4-2 blir till och med landningen helt perfekt. Att landa rätt får man lära sig inom kampsporten.

- Han har fått mycket av den unika rörligheten från hans taekwando-träning och kickboxning. Det kommer från sporter han utövat tidigare, tror jag. Hans reflexer är väl utvecklade.

Eric Rolland, lagläkare i PSG

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag