Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför blev tv-profilen kvar hemma i Sverige

ASTANA/STOCKHOLM. Lösspringande hundar och dimma skapade flyg-förseningar till Kazakstan.

Två som inte hann dit i tid till Sveriges VM-kvalmatch var Kanal 5:s reporter Claes Åkeson, samt kommentatorn Petter Johansson.

– Jag är i Närke just nu, säger Åkeson till SportExpressen.se.

På tisdagskvällen spelar Sverige en tuff bortamatch mot Kazakstan i VM-kvalet.

Kanal 5 sänder matchen - men man har valt att ha sin studio i Stockholm.

Programledaren Tommy Åström och experterna Johan Mjällby och Thomas Ravelli står i en sportbar och följer matchen.

Missade flyget

Pelle Blohm var på plats och höll i sändningen för Kanal 5 innan matchen startade. När matchen började lämnade studion över till Petter Johansson och Joachim Björklund, som skulle kommentera.

Men de båda var inte på plats i Kazakstan – utan kommenterade matchen från Sverige.

Flygstrul gjorde nämligen att man inte hann dit i tid.

Även reportern Claes Åkeson missade flyget – och fick följla matchen från .

– Jag är i Närke just nu. Klart att jag är besviken, jag har jobbat med  sport i tv sedan mitten på 90-talet. Jag har aldrig varit med om värre  flygstrul än det som jag var utsatt för den här gången, säger Åkeson till SportExpressen.se.

Lös hund skapade försening

Flyget från Arlanda till Frankfurt blev en halvtimme försenat på grund av en löst springande hund.

Men det var i Tyskland som det ordentliga strulet skulle börja.

– Vi kom ned till Frankfurt och det var väldigt  tajt, innan planet till  Astana skulle lyfta. Så vi sprang till det andra  flyget. Men vi missade  planet med två minuter, säger Claes Åkeson.

Kanal 5:s team skulle sedan ta ett senare flyg. Men även då strulade det. Och efter att planet, som skulle lyfta klockan åtta, blivit uppskjutet flera gånger fick man sätta sig på flyget.

– Men när vi kom ut  och satte oss i planet, klockan kvart över elva, då  fick vi beskedet att  flyget var inställt. Då fick vi ta ett plan  klockan tio dagen efter,  och om det skulle gå då skulle vi hinna. Så då  var vi uppe och skulle ta  flyget – men då sköt de upp flyget ännu en gång – och då insåg vi att vi skulle vara i  luften när matchen startade, säger Åkeson.

"Strandsatta"

Kanal 5:s expert Pelle Blohm tog en annan väg – och hann i tid till matchen. Han tog flyget från Dublin, och twittrade under måndagen om kollegornas otur.

"Kollegorna på Kanal 5 strandsatta på Frankfurt efter dimma i  Stockholm. Dock ingen dimma i Dublin. Blir jag expert, reporter å  kommentator i morrn?"

Bestämt sedan tidigare

Att Kanal 5 hade studion i Stockholm hade dock ingenting med flygproblem att göra. Utan det var någonting man hade bestämt sedan tidigare.

– Den här gången ville vi ha en produktion på ett ställe med  autentisk supporterstämning och då föll valet på Stockholm. Det är  egentligen inte konstigare än att SVT hade sin studio på en biograf när  landslaget spelade i fotbolls-EM, säger Kanal 5:s presschef Dan Panas.

Något som däremot inte var planerat var att även kommentatorerna Joachim Björklund och Petter Johansson skulle sitta i Stockholm och följa matchen.

Information som Kanal 5 inte heller valde att meddela sina tittare.

– De är inte på plats i Kazakstan, utan befinner sig i Stockholm. Det var inte meningen att mörka det eller någonting, säger Kalle Dixelius, vid Kanal 5.

"Får hänvisas till Kanal 5"

När SportExpressen.se träffar Pelle Blohm, som skötte Kanal 5:s sändning från Astana, vill han inte prata om situationen då Åkeson tvingades åka hem till Sverige.

– Jag tror inte att jag ska prata så mycket om det just nu. Jag tror att de får prata om det hemifrån, säger han.

Är det hemligt?

– Nej hemligt är det väl inte. Alla sådana frågor får hänvisas till Kanal 5.

– Men vi kan gärna prata om vad som hände i övrigt.