Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Där har vi bra stöd – det betyder mycket”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sveriges spelare är glada över att slippa Italien och Portugal i playoff till VM.

Samtidigt väntar en tuff utmaning på bortaplan om Blågult besegrar Tjeckien på Friends arena.

– Det blev skönare lottning än att få Italien och Portugal i samma grupp, säger Albin Ekdal.

– Vi hade lite mer flyt än tidigare lottningar, men det betyder inte att det blir enkelt för det, säger Ludwig Augustinsson.

Sverige fick varken en dröm- eller mardrömslottning när playoff-matcherna till VM lottades.

Först möter Blågult Tjeckien och om man vinner den matchen blir det spel mot Ryssland eller Polen i en final. Mot Tjeckien spelar Sverige på hemmaplan men i finalen blir det spel på bortaplan.

– Kollar man på vårt slutspelsträd så hade det kunnat bli betydligt tuffare. Vi klarade oss från både Italien och Portugal. Men Tjeckien kommer bli tufft också, de gick till kvarten i EM också. Så alla lagen som fanns var rätt så jämna så det blir tufft, säger Ludwig Augustinsson.

– Vi hade lite mer flyt än tidigare lottningar, men det betyder inte att det blir enkelt för det.

Vad vet du om Tjeckien? 

– Jag vet att de har lite spelare i West Ham som gör det bra. Sedan har de (Patrik) Schick som gjorde det riktigt bra i EM. Jag tror det kommer bli tajt, men vi har fördelen av hemmaplan och eftersom det bara är en match så betyder det mycket. Vi är starka med svenska supportrarna i ryggen.

Spelarna om Sverige mot Tjeckien

Albin Ekdal är också glad över att ha sluppit Italien och Portugal.

– Ja, det blev skönare lottning än att få Italien och Portugal i samma grupp. Det ser mer överkomligt ut med Tjeckien, Ryssland eller Polen. Det är bra lag allihopa, med stora spelare. Vi måste ligga på topp för att ta oss igenom om vi kommer upp i en bra nivå. 

Vad säger du om Tjeckien?

– Jag spelade med Jakob Jankto här i Sampdoria. Han har varit min lagkamrat länge men gick till Getafe nyligen. Antonin Barak ska jag möta i morgon också så lite koll har man. Tjeckien gjorde det bra i EM och det kommer bli en jättetuff motståndare. Men vi har ett bättre lag och får vi ihop det som vi oftast får så ska vi ta oss igenom det här också. 

Vad betyder det att ni har hemmaplan i semin?

– Vi är starka på Friends och har bra stöd från supportrarna. Så det är klart att det betyder mycket.

Eriksson: ”Ingen vidare koll”

Djurgårdens mittfältare Magnus Eriksson var med på den senaste landslagssamlingen.

– Jag tycker det känns som en rätt bra lottning. Även om det kommer bli svårt. Men det är också skönt att slippa de stora nationerna som Portugal och Italien, säger Eriksson.

Han ser lottningen som godkänd.

– Så kan man väl sammanfatta det. Jag har ingen vidare koll på Tjeckien, jag vet väl att Tomas Rosicky var bra på sin tid, säger Eriksson med ett skratt. 

– Men det gjorde ett bra EM och vi måste fortsätta hålla en hög nivå. Vi spelar också hemma med ett ruskigt bra stöd från publiken.

Alla semifinaler

Slutspelsträd A

Skottland-Ukraina

Wales-Österrike

Slutspelsträd B

Ryssland-Polen

Sverige-Tjeckien

Slutspelsträd C

Italien-Nordmakedonien

Portugal-Turkiet

Kritik efter byten mot Spanien