Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Damerna erbjuds vaccin: ”Trygghet”

Segers pik: "Tack så mycket"
Johanna Rytting Kaneryd har tillsammans med damlandslaget fått möjligheten att vaccinera sig.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Dejan Kulusevski har testat positivt för covid-19 inför EM.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Det svenska herrlandslaget har inte fått möjlighet att vaccinera sig inför EM.

Samtidigt erbjuds damlandslaget vaccin inför sommarens OS.

– Det är varje spelares eget beslut om man vill vaccinera sig eller inte, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Redan på första dagen av Sveriges EM-förberedelser testade både Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg positivt för covid-19. Duon kommer därför att missa den svenska EM-premiären mot Spanien på måndag.

I herrlandslaget har bara två spelare vaccinerat sig mot viruset. Det handlar om Marcus Berg och Viktor Classon som till vardags spelar i ryska Krasnodar.

Inför mästerskapet har landslagsledningen varit tydlig med att de inte kommer att vaccinera truppen. Anledningen är etiska och moraliska skäl.

– Rent allmänt vill man att alla ska vara vaccinerade så fort som möjligt men vi har ingen möjlighet att puffa spelarna före i vaccinationskön. Uefa har dock inte skaffat något vaccin för oss spelare. Det blir en känslig fråga rent etiskt, de gamla och sjuka ska ha det först, sa landslagsläkaren Anders Valentin om frågan tidigare i veckan.

”Klart det blir en trygghet”

När damlandslaget gör dig redo för OS gör de det med helt andra förutsättningar. Genom ett internationellt samarbete mellan Olympiska Kommittén (IOK) och Pfizer Biontech får hela den svenska OS-truppen chansen att vaccinera sig.

– Det är ett erbjudande som har kommit. Men det är varje spelares eget beslut om man vill vaccinera sig eller inte. Det är inte så att vi i landslaget säger att man måste göra det, utan det är ett erbjudande. Och i nuläget tillhör spelarna sina klubbar och det måste anpassas till det i så fall, säger Peter Gerhardsson.

Förbundskaptenen fortsätter:

– Jag tror att spelarna är så kloka att har man några frågor så pratar man med vårt medicinska team.

– Den allmänna synen är att det är bra att vara vaccinerad.

Häckens Johanna Rytting Kaneryd har tagit den första dosen och är positiv till möjligheten.

– Det klart det blir en trygghet, även om det inte blir hundra procent trygghet så är det en trygghet att ha vaccinet, säger hon till Aftonbladet.

LÄS MER: Stjärnornas lyxliv i Sverige – mångmiljonhus och privatjet 

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021