Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Då ska man vara med i landslaget”

Alexander Milosevic. Foto: Anel Avdic.
Alexander Milosevic firar ett av Nottinghams mål hemma mot Derby. Foto: Action Images

Alexander Milosevic har en stark säsong bakom sig i Nottingham Forest.

SportExpressen träffade mittbacken under ledigheten i Stockholm för att prata om tiden i England och drömmen om landslagsspel.

– Gör jag det bra i Nottingham så kommer jag till slut komma till landslaget.

– Att komma hem till Rissne är min semester. Jag saknar folk. Det är väl det att när man bor utomlands så kan man inte bara gå hemifrån och hitta någon att hänga med. Här finns en gemenskap som jag inte upplevt på andra ställen. Rissne är mitt hem.

Vi står mitt på Rissne Torg. Det är strålande sol och vi navigerar oss fram mellan bilarna på parkeringen för att ta oss till den charmiga kvarterskrogen Den Galne Kocken, som anses vara lite av en institution i lokala kretsar.

Vi hinner knappt gå in innan man hör ett skrik bakom bardisken.

– Alex, bror! Vad kul att se dig, säger ägaren Bojan.

För många fotbollsspelare är det självklara valet att åka på solsemester när ligasäsongen är slut. Men Alexander Milosevic åker alltid hem till Rissne.

Här laddar han batterierna på bästa sätt.

I höstas kröntes han för första gången till svensk mästare med AIK och bara några veckor efter att ha lyft Lennart Johanssons Pokal skrev han på för Nottingham Forest.

– Det har varit mycket bra, bättre än förväntat. Tänker man på hur många matcher jag har spelat och presterat så är jag jättenöjd, säger Milosevic.

Bakom bardisken hänger tre fotbollströjor; Omar Eddahris orange från AFC Eskilstuna, Stefan Silvas rosa Palermo-tröja och Milosevic blåa från Darmstadt. För Milosevic väcker den tröjan fina minnen från den förra utlandssejouren.

Milosevic: ”Då känner man sig som nummer ett”

Fast med en skillnad: när han lämnade Sverige i vintras för England var han en mycket bättre fotbollsspelare och tryggare som person.

– Jag känner mig säkrare och vet vad jag kan bidra med. Jag tar mig an saker på ett annat sätt, förklarar han.

Hur är Nottingham som klubb?

– Det är en klassisk klubb som de flesta lagen i Championship. Men Nottingham är något extra, de har vunnit Europacupen och det var väl det som var grejen när jag kom till klubben att AIK-fansen var glada, eftersom att Nottingham hade slagit Malmö FF i Europacupfinalen 1979. Fansen är fantastiska.

Nottinghams tränare Martin O'Neill har visat förtroende för Alexander Milosevic. Totalt har det blivit 12 matcher (elva från start och ett inhopp) i Nottingham och ett mål.

– När jag kom fick jag spela mycket, sedan var det en tid när jag inte spelade några matcher men det var lite på grund av att jag inte hade haft en försäsong, och nu på slutet har jag kommit tillbaka. Jag tycker själv att jag gjort det bra.

Hur var känslan när du gjorde ditt första mål?

– När man kommer fram som försvarare och dunkar in ett sådant mål, då känner man sig som nummer ett. Gör man det bra defensivt och dessutom får kröna insatsen med ett mål mål då har man visat upp allt. Det var väldigt mycket glädje.

”Gör jag det bra i Nottingham så kommer jag till slut komma till landslaget, det vet jag”

Det har kryllat av svenska spelare i Championship de senaste åren. Den som stuckit ut allra mest och som satt avtryck är Pontus Jansson som varit en härförare i Leeds United. Han har dessutom varit ett givet inslag i den svenska landslagstruppen under Janne Andersson och Peter Wettergrens ledning.

Milosevic har inspirerats av ”Ponnes” resa.

– Jag tycker att ”Ponne” utvecklats väldigt mycket som fotbollsspelare och han har gjort det väldigt bra i Leeds. Han har dessutom gjort det bra i landslaget och i VM där han hoppade in. Det är klart att jag ser möjligheterna att utvecklas i England och ta sig fram där, säger Milosevic och fortsätter.

– Gör jag det bra i Nottingham så kommer jag till slut komma till landslaget, det vet jag. Jag tycker att landslaget gjort det väldigt bra. Jag får vänta på min chans helt enkelt, när det blir en avstängning eller en skada. Men när chansen kommer måste jag vara redo och inte släppa min plats sen.

Alexander Milosevic i landslaget under januariturnén. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Känslan man får när man lyssnar på dig är att du saknat Blågult.

– Jo, det är klart. Jag var med i U21 när vi vann EM i Tjeckien och om jag skulle få chansen att vara med på en sådan resa i A-landslaget, jag menar det hade betytt väldigt mycket. När jag ser Robin Quaison och Alexander Isak så blir jag glad. Det är grabbar man har spelat med, grabbar man växt upp med, gått i samma skola och som är från samma typ av område som jag. Det är väldigt roligt när vi kommer till ”top of the top”, landslaget. Spelar du i landslaget är du en av de bästa spelarna i landet.

Milosevic fortsätter:

– När fotbollsspelarna från förorterna lyckas och tar sig till landslaget, eller när Quaison gör mål mot Norge, det visar de yngre från förorterna att de också har något att se upp till. De kan också lyckas och det visar att alla i förorten har samma förutsättningar. Man behöver inte ha världens talang, men så länge du lägger 110 procent på varje träning så kan du utvecklas till att bli något stort, säger han.

Milosevic har tränat regelbundet i Stockholm för att hålla i gång kroppen och för att han ska vara redo om telefonen ringer från landslagsledningen.

– Jag har varit medveten om att landslagslägret kommer men jag har försökt hålla i gång på gymmet, löpt intervaller och tränat med mina vänner i Hallonbergen, bara för att hålla i gång med fotbollsrörelserna. Min chans att komma med? Vi får se, men jag försöker vara redo.

Oavsett vad som händer på kommande landslagsuttagning känner Alexander Milosevic att prestationerna i Nottingham tagit honom närmare Blågult.

– Jag känner själv att när jag kommit till Championship och gjort det bra, samt varit en av de bättre, då är man en spelare som ska vara med i landslaget.

Och lika givet som det är att komma hem till Rissne för Milosevic, lika givet är det att besöka AIK:s matcher i allsvenskan när Milosevic är hemma.

– Nästa hemmamatch är mot Hammarby och där kommer jag att vara, säger han.

Du var på derbyt mot Djurgården, hur var det?

– Jag sa det till mina grabbar, som jag satt med, att det är den typen av matcher man saknar att spela. De är de matcherna jag längtar hem till. Man vet hur mycket de betyder för fansen och spelarna. Det är bara att kolla på glädjescenerna efteråt. Man vet hur skönt det är att vinna. Jag tycker att våra supportrar är överlägsna varje gång de kommer till Tele 2 arena, jag vet inte om det ligger något i arenans väggar, men AIK:s fans är överlägsna.

Milosevic om polisen: ”Måste rannsaka sig själva”

Efter matchen upplevde Alexander Milosevic ett smärre kaos. När han lämnade Tele 2 arena för att ta sig hem hamnade Milosevic mitt bland polisen och en stor skara Djurgårdssupportrar. Han upplever att polisen inte hade kontroll över arenaområdet.

– När jag kommer ut från arenan tänker jag att jag ska gå till min bil och ta samma väg som AIK-fansen. Men när jag kommer ut finns inga AIK-fans och ingen har sagt vilket håll man ska gå. Det var fullt med Djurgårdssupportrar också. Jag vet inte hur polisen lägger upp det här med matcherna och hur de tänker när de slår med batong. Det polisen håller på med är åt helvete. 

Milosevic blir tyst innan han fortsätter.

– Man kan inte dra alla supporterpoliser över en kam men de måste rannsaka sig själva och gå igenom det här inifrån. Det var ett klipp på en polis som säger att han ska bryta fingret på en supporter, men i en intervju senare säger polisen att man sagt det på ett annat sätt, fast att det finns på film. Vad har man för förtroende för polisen då?

Känner du att det är viktigt att backa fansen i debatten?

– Till hundraprocent. Om vi säger så här, spelmässigt kan kvalitén gå upp och ner i allsvenskan. Men supportrarna kommer alltid vara där. Vi spelade mot Sundsvall hemma och hade chans att vinna guld, då var det 50 000 på plats. När jag berättade för folk i England att vi hade 50 000 på två matcher i allsvenskan blev de helt chockade. Det är våra supportrar som gör otroliga tifon, nu får man inte ha ett tygstycke på 1x1 meter. Jag tror att det är dags för polisen att ta sig en titt i spegeln och inte försöka förstöra det fina med svensk fotboll.

Intervjutiden börjar närma sig slutet. När vi reser oss för att lämna Den Galne Kocken hörs samma röst skrika bakom bardisken.

– Alex, bror! Du kommer väl hit snart igen?

Milosevic nickar omedelbart till svar. Det är klart att Milosevic kommer tillbaka.

Han återvänder alltid hem.