Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svarar efter kaoset: ”Vi känner oss helt trygga”

Robert Skov har testat positivt för covid-19.Foto: MARTINS/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK / MARTINS/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronasmitta har tagit sig in i det danska landslaget.

Trots det finns inga planer på att ställa in onsdagens träningslandskamp.

– Danskarna är fullt inställda på att spela matchen i morgon och det är även vi, säger Sveriges landslagschef Stefan Pettersson.

På onsdagskvällen spelar Sverige en träningslandskamp mot Danmark i fotboll. Men det blir en rejält sargad motståndare. Sedan tidigare har samtliga spelare hemmahörande i de engelska ligorna tvingats lämna återbud på grund av coronarestriktioner, för Danmark handlar det om sju stycken.

Nu kommer nästa smäll.

Samtliga uttagna spelare testades när truppen samlades, både på måndagsförmiddagen och på måndagseftermiddagen. Svaren som kom på måndagskvällen visar att Robert Skov och även en medlem i den danska staben har testats positivt. De har därför lämnat samlingen.

Tvingas kalla in nya spelare

Samtliga i truppen har därefter gjort nya tester och svar ska komma innan matchen mot Sverige. Det danska förbundet har ändå, i samråd med Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, valt att sätta ytterligare åtta spelare i karantän som sträcker sig till torsdag, det vill säga efter matchen mot Sverige.

Det rör sig om Frederik Rønnow, Yussuf Poulsen, Rasmus Falk Jensen, Pione Sisto, Anders Dreyer, Erik Sviatchenko, Alexander Scholz och Martin Braithwaite.

Detsamma gäller förbundskaptenen Kasper Hjulmand och den assisterande förbundskaptenen Morten Wieghorst.

– Efter dialog med ”sundhetsmyndigheterna” har vi som en försiktighetsåtgärd isolerat en mängd personer, som potentiellt kan ha varit i närkontakt med de två smittade personerna, säger landslagsläkaren Morten Boesen.

– Vi har lagt hela natten och morgonen på att göra en riskanalys och ta reda på vilka de eventuellt varit i närkontakt med.

Som en följd av detta tvingas Danmark kalla in flera nya spelare till matchen.

I Kasper Hjulmands frånvaro vikarierar Ebbe Sand som förbundskapten. Han anser att träningslandskampen är viktig och, trots allt, borde spelas.

– Det är rankingpoäng som står på spel, säger Sand och fortsätter:

– Det blir en utmaning men vi ser fram emot matchen mot Sverige och vi ska göra det professionellt med de spelare vi har tillgängliga. På papperet är det kanske inte vårt starkaste lag men jag är övertygad om att de vi ställer på planen kommer göra allt de kan för att vinna.

Sverige förbereder sig som vanligt

För det svenska landslaget rullar allt på som vanligt, trots utbrottet i det danska lägret.

– Situationen i det danska landslaget påverkar oss inte speciellt mycket utan vi fortsätter med våra förberedelser inför matchen. Smitta i motståndarlag har funnits tidigare så det är ingenting nytt, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Den svenska landslagsläkaren Anders Valentin:

– Hela den svenska truppen testades i går negativt för covid-19 och alla mår bra. Vi känner oss helt trygga med Danmarks agerande som följer både UEFA:s protokoll och de nationella smittskyddsreglerna.

 

Vlogg: Bakom kulisserna på Sveriges Nations League-äventyr