Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Claesson: ”Finns bara förlorare under ett krig”

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

När Ryssland invaderade grannlandet Ukraina lämnade Viktor Claesson ryska klubben Krasnodar.

Nu berättar han om känslorna och framtiden.

– Ambitionen är att stanna utomlands, säger landslagsspelaren.

Krasnodar nye tränare, tyske Daniel Farke, lämnade klubben direkt efter att kriget bröt ut. Och alla utländska spelare fick möjligheten att lämna. En av de var svenske stjärnan Viktor Claesson.

Claesson berättar under tisdagen att det var ”snabba ryck” när han lämnade Ryssland och besrkev sina egna känslor kring det som händer.

– Det är hemskt så klart, man tror inte att det ska hända 2022. Det känns gammaldags på något vis att man går in i ett annat land och försöker ta över. Det finns bara förlorare i krig. Det är synd om folket i Ukraina och jag som varit i Ryssland tycker synd om folket där som blir lidande. Det finns bara förlorare, säger han.

– Jag har kontakt med folk som är kvar i klubben, ryssar. De har en jobbig tid de också. Det är mest synd om folket i Ukraina som får fly sina hem och sitt land så klart, men det är jobbigt för folk i Ryssland också.

Claesson om att vara i Ryssland när kriget startade

Viktor Claesson om tiden innan invasionen:

– Jag följer mest svensk rapportering och nyheter här, men man trodde inte att det verkligen skulle bryta ut. Det kanske var lite tuppfäktning mer, att de inte skulle gå hela vägen. Sen trodde man att det kanske skulle blåsa över på några dagar, men det har bara fortsatt eskalera.

– Det var inte så att jag kände mig osäker. Det kändes mer fel att vara i det landet som går in i ett annat land. Det var moraliskt att man kände att man inte ville vara kvar. Sen kom det mer och mer sanktioner också som gjorde det svårt, luftrummet stängdes också och allt blev svårare. Vi var där en vecka innan vi åkte hem.

Samtidigt är tidigare ryska lagkamrater kvar i landet. Även en del andra svenska idrottare är kvar i landet och Claesson förstår om alla inte uttalar sig om läget.

– Det är klart att det finns en rädsla kanske, det fanns det för mig med när jag var kvar. Man vill inte säga någonting som kan äventyra ens egen säkerhet.

– Man ville hålla låga profil i media så länge man var kvar, det kändes bäst för min del.

”Ambitionen är att stanna utomlands”

Efter bekskedet om att hans tid i Krasnodar var över började spekulationer om Viktor Claessons framtid.

– Ambitionen är att stanna utomlands, vi får se var det landar. Nu är fokus på landslaget och så hoppas jag att det ska lösa sig.

Nu lägger han fokus på torsdagens möte med Tjeckien.

– Vårt jobb är att spela fotboll och vi försöker bidra med glädje i mörka tider. Kan vi vinna matcherna här och gå till VM så kan vi glädja det svenska folket åtminstone och vi ska göra allt för att ta oss vidare.

Och känslan är god.

– Jag tycker det känns bra på träningar och så här. Jag var i bra form innan kriget bröt ut och jag fick lämna Ryssland. Jag har tränat i två vekor med Värnamo.

TV: Zlatans panik över slutet på karriären

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset