Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chanserna minskar drastiskt för Sverige

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Förlusten mot Grekland skadar de svenska chanserna till direktavancemang till VM – rejält. 

Inför mötet med Grekland uppskattade statistiksajten Gracenote att Sverige hade 68 procents chans till att vinna sin grupp. 

Den siffran har nu rasat till endast 40 procent. 

– Spanien är på nytt huvudfavoriter att vinna gruppen, säger TV4:s fotbollsanalytiker Ola Lidmark Eriksson. 

Efter 2-1-segern mot Spanien på Friends arena var det väldigt positiva tongångar kring landslaget. Blågult hade stått för en urstark insats och skaffat sig själv ett drömläge i VM-kvalgruppen. 

– Det är ett väldigt fint läge för oss. Vi har mycket kvar att spela om, men vi har satt oss i ett fint läge, sa Viktor Claesson. 

– Jag är glad men inte överlycklig. Vi har skapat oss ett bra läge, tre matcher och tre vinster men vi ska summera det här först i vinter, sa Janne Andersson. 

Så har Sveriges chanser i gruppen ändrats

Där och då såg det väldigt lovande ut. Inför gårdagskvällens möte med Grekland uppskattade statistiksajten Gracenote att Sverige hade 68 procents chans att kvala in till VM i Qatar vintern 2022. 

En seger mot Grekland skulle befästa det allt mer. Men så blev det inte. 

Sverige gick på pumpen, föll med 1-2 – och plötsligt är läget inte lika gynnsamt. 

Grupp B

1. Spanien, 6 matcher, 13 poäng, +8

2. Sverige, 4 matcher, 9 poäng, +4

3. Grekland, 4 matcher, 6 poäng, +1

4. Kosovo, 5 matcher, 4 poäng, -6

5. Georgien, 5 matcher, 1 poäng, -7

Spanien leder gruppen, fyra poäng före Sverige men med två matcher mer spelade. De har Grekland (borta) och Sverige (hemma) kvar att möta. 

För Sverige väntar fyra matcher. Först Kosovo och Grekland på hemmaplan i oktober, innan kvalet avslutas med bortamatcher mot Georgien och Spanien. 

Förutsatt att Sverige går rent fram till mötet mot Spanien (samt att Spanien slår Grekland), så räcker det med oavgjort för att Sverige ska ta direktplatsen till VM. 

Läget är således knappast katastrofalt – men inte lika bra som det var förut. Enligt TV4:s fotbollsanalytiker Ola Lidmark Eriksson har Sveriges chanser till avancemang rasat med drygt 41 procent, ner till 40 procents chans till avancemang. 

– Efter Spanien kunde man börja drömma om direktavancemang. Den chansen har minskat avsevärt. Men det ska mycket till för att Sverige inte ska ta sig till playoff, säger han. 

Så stor chans är det att Sverige slutar tvåa

Enligt Gracenote har Spanien 54 procents chans att vinna gruppen, medan Sverige med 46 procents sannolikhet slutar tvåa. 

https://twitter.com/GracenoteLive/status/1435920924864299014

– Men det man ska ha med sig, som man ofta missar i såna här resonemang, är att det inte är så ofta lagen går rent. Det är lätt att titta på Spanien-Sverige som en gruppfinal, men jag tror inte chansen är större än 50 procent att man går rent dit, säger Lidmark Eriksson. 

Slutar Sverige tvåa väntar playoff om en VM-plats mot ett annat andraplacerat lag. 

Spanien tackar Grekland

Det råder tacksam stämning i Spanien efter den grekiska segern. 

”Det svenska nederlaget i Grekland ger luft till Spanien”, skriver Marca

”Grekland gör Spanien en tjänst”, skriver AS, som tillägger att ”Grekland såg i första halvlek ut som ett storlag, Sverige som ett litet”. 

Mundo Deportivo pryder sin hemsida med en ordlek. I stället för ”Muchas Gracias” (tack så mycket) har de skrivit ”Muchas Grecias”. 

https://twitter.com/tsf_podcast/status/1435868100239446017