"Tror inte det är möjligt att det ska kunna hända"

Foto: Daniel Kristoffersson
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

CRAIOVA/STOCKHOLM. Sverige förlorade mot Rumänien med 0-1.

Förbundskapten Janne Andersson ilsknade till rejält på domarteamet – och konfronterade dem i spelargången efteråt.

– Man tror inte att det är möjligt att det ska kunna hända. Det är så dålig respekt, säger Andersson till TV4.

Det svenska landslaget förlorade bara tre av tolv matcher på resan mot VM i Ryssland.

Nu har Janne Anderssons lag förlorat två raka.

Efter 1-2 hemma mot Chile reste Blågult ner till Craiova för träningslandskamp mot Rumänien och förbundskaptenen valde då att matcha en helt annan startelva.

Då blev det förlust med 0-1, efter att Dorin Rotariu knorrat in segermålet med vänsterfoten i inledningen av den andra halvleken, precis invid målvakten Karl-Johan Johnssons högra stolpe.

Ken Sema:

– Det var svårt att spela och det hade med underlaget att göra. Det var en svår match, men vi står upp och kämpar. Det var tufft, säger han.

Vad hände vid bänken?

– Jag har ingen aning. Jag såg ingenting.

Lasse Richt om bråket vid spelarbänken där bland annat Martin Olsson varnades.

– Det var ett domslut. Egentligen inte så mycket att orda om, men man har känslor. De finns alltid, vi ville ju inte förlora, säger Richt.

Richt: "Aldrig varit med om det tidigare"

Var det just det som Janne Andersson var arg på domarna om?

– Ja, det var nog flera saker. 

Vad hände med domaren?

– Aldrig varit med om det tidigare, inte vad jag kan komma på. Det är lite märkligt, säger Lasse Richt om fjärdedomarens kram på en rumänsk ledare.

Det skapade irritation?

– Ja, det hämmar ju efter matchen. Jag vet inte vem som upptäckte det. Vi tycker att man ska visa respekt.

John Guidett konfronterade domaren efter matchen, och i den mixade zonen, avslöjade sedan svensken vad han sa till domaren.

– Jag tyckte att domaren hade en dålig dag på jobbet. Rumänien fick många lätta frisparkar. Många situationer var tveksamma. 

Och så var fjärdedomaren från Rumänien som kramades med ledare?

– Det märktes, det var mycket kärlek där. Jag vill inte prata om det, det är som det är och visst är det tråkigt för hela laget. Jag har varit sugen på spela matchen och då blir det så här. Jag var sjukt laddad och försökte springa på allt.


LÄS MER: VM 2018 – alla grupper, datum och spelschema. 

Janne Anderssons ilska mot domarna

I slutet av matchen hettade det till på den svenska bänken då Janne Andersson gestikulerade vilt mot fjärdedomaren efter att en rumänsk spelare legat länge i gräset.

Och irritationen fortsatte även efter slutsignal.

Efter matchen sökte Janne Andersson upp domarteamet i spelargången och såg ut att ha en livlig diskussion med dem. Efter matchen förklarar Janne Andersson varför han blev så irriterad.

– Deras fjärdedomare kommer från Rumänien och kramade om deras ledare efter att de vunnit matchen. I 90 minuter stod han och skrek "foul" till våra spelare, säger Andersson till TV4.

Och fortsätter:

– Man tror ju inte att det är möjligt att det ska kunna hända. Det är så dålig respekt, som att vara tillbaka på 80-talet.

Janne Andersson fick chansen att utveckla det hela på den efterföljande presskonferensen.

- Däremot är det för mig oerhört frustrerande när man har en rumänsk fjärdedomare som sitter skriker ”foul” mot oss i 90 minuter till sin huvuddomare. Det är inte okej. Jag hörde det ett antal gånger, att han skrek ”foul”, och domaren hörde inte det. Det är inte okej. Märkligt, säger Janne Andersson.

Han fortsätter:

– Dessutom när situationen hände framför ögonen på oss när man redan är frustrerad. Jag har full förståelse över hur alla reagerade. Det märkliga är när fjärdedomaren är kvar efter matchen och gratulerar deras ledare till segern, då mår man inte riktigt bra om jag ska vara ärlig. 

Hur har besöket i Cariova varit som helhet? Med tanke på träningen i går som inte gick att genomföra på matcharenan för att planen var för dålig, och en plan som släpper i dag, och knallskott som avbryter matchen - och dessutom en fjärdedomaren som är från Rumänien. Vad gör du för samlad bedömning?

– Träningsplanen var bra i går. Som helhet utifrån förväntningar så känner jag att de snott godiset från mig. Vi ska inte skylla ifrån oss för att vi förlorar. Men utifrån den här bedömningen som vi velat göra på spelarna och deras insatser så tyvärr. Tyvärr alltså. 

Även Martin Olsson, som satt på bänken, ilsknade till på domarteamet på grund av fjärdedomarens beteende och varnades.

– Jag tycker att det var bra av oss som inte blev ännu mer arga, säger Janne Andersson.

Rumänska svaret – efter svenska kritiken

Rumäniens förbundskapten Cosmin Contra:

– Tror du att Sverige förlorar för att fjärdedomaren var rumän? Annars förstår jag inte frågan. Sverige är ett bra lag och ska spela VM. Det spelar ingen roll vem som är fjärdedomare. Det spelade ingen roll för matchen, för mig. I de sista minuterna kunde Sverige ha fått ett rött kort, men inget hände. Vi förtjänade att vinna


LÄS MER: Sveriges grupp och spelschema i fotbolls-VM.

LÄS MER: Stor ranking – betyg och kommentar på alla 32 VM-lag.