Jakob Johansson. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakob Johansson. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Janne: "Bryr mig inte alls om det"

Publicerad

STOCKHOLM. Den spanske domaren Antonio Mateu Lahoz håller i pipan i Sveriges ödesretur borta mot Italien.

Men den svenska truppen är inte rädda för att vrida upp temperaturen - och förutsätter att domaren klarar av att sköta sitt jobb.

– Blir de uppretade är det upp till dem, säger förbundskapten Janne Andersson.

Inför Sveriges ödesretur mot Italien väntas 80 000 italienare inta San Siro i Milano för att piska fram sitt landslag till VM i Ryssland.

Italiens förbundskapten Gian Piero Ventura gick ut och sågade domaren efter Sveriges 1–0-vinst på Friends arena, och tycker att han inte pallade för trycket utan tillät svenskarna spela tämligen bryskt.

Men i det svenska lägret finns ingen oro för att det ska slå tillbaka på svenskarna inför returen.

– Ingen koll på honom generellt, men jag hoppas och tror att domare på den här nivån klarar av att sköta sitt jobb, säger förbundskapten Janne Andersson.

– Sen blir det förstås en tuff match att hantera. Vi visade i går att vi vill vara med där ute. Det var många konstiga situationer i går där det var tveksamt från italienarna som vi hanterar bra. Det är det vi kan påverka. 

Beskrivs som Mourinhos favorit

Domaren Antonio Mateu Lahoz beskrivs som Manchester United-managern José Mourinhos favorit under tiden som Real Madrid-bas i La Liga.

– Det är sånt som är jätteviktigt att veta ju, skrattar Janne Andersson.

– Nej, jag bryr mig inte alls om det.

Janne Andersson är inte heller rädd för att det ska hetta till och trampa eventuella italienare på ömma tår.

– Blir de uppretade är det upp till dem. Vi måste ta duellerna. Varenda jäkla gång, som om det vore det sista vi gjorde i livet ungefär, säger han.

Inte heller matchhjälten Jakob Johansson lägger särskilt stor vikt vid vem som blåser i pipan.

– Jag förutsätter att det kvalificerad domare som dömer som är bra på sitt jobb. Man får förutsätta det. Vi kan inte påverka det ändå, vi ska göra våran grej så blir det säkert bra.

 

LÄS MER: Italien–Sverige – allt du behöver veta inför returen

 

Tror du att vi kan förvänta oss en lika hätsk stämning på måndag?

– Det tror jag. Det kommer vara heta känslor, otroligt mycket står på spel. Alla är tävlingsmänniskor och alla vill vinna. Sedan får man se, man måste vara redo mentalt och fokusera på det vi ska göra. Vi får inte lägga för stor vikt vid det som händer vid sidan av. Men det kommer bli hett. 

Hade ni snackat ihop er i går om att "ge tillbaka”? En del spelare var inne på det i går efter matchen.

– Vi vet att italienarna är så här. Mycket står på spel, sydeuropeiska lag har oftast mycket känslor inblandade och på något sätt gäller det att vi inte viker ned oss. Trots det gäller det att hålla huvudet kallt och inte hålla på med för mycket dumheter. Det är en svår balansgång men vi gjorde det bra i går. Det kommer bli viktigt på måndag också, säger Jakob Johansson.

Viktor Claesson: "Duktiga på att förstärka"

Viktor Claesson, som tog startplatsen till höger på mittfältet i går, menar att italienarna var duktiga på att förstärka situationerna.

– Jag hoppas att han kan klara av det, men det är någonting vi måste vara förberedda på. Att de kanske kommer ha mer fördelar där än vad de hade här. De är duktiga på att förstärka situationer och få fördelar för det. 

Hur förbereder man sig för det?

– Att man inte lägger för mycket fokus på småsaker utan hela tiden fokusera på nästa situation, säger Viktor Claesson.

– Egentligen tycker jag inte att det är okej, jag tycker att det är någonting man ska ta tag i från domarhåll. Men det är så det fungerar och under match kan man inte hålla på utan då gäller det att fokusera på match och släppa det.

Risken är dock att det blir lite grinigt, enligt Claesson.

– Det känns som att det har byggts upp en atmosfär kring den här matchen nu. Att det kan bli lite grinigt. Det började ju redan efter 30 sekunder i första matchen, första tio minuterna var det inte mycket effektiv speltid. Alla tog sina chanser att dra fördel av situationer.

Han hade dock inget till övers för att italienarna gnällde på att Sverige spelade fult.

– De får gnälla hur mycket de vill. Jag tycker nog inte att de är rätt lag att gnälla liksom, när de håller på som de gör. Det har jag inte mycket för.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag