Lisa Dahlkvist. Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅNLisa Dahlkvist. Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN
Lisa Dahlkvist. Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN
Pia Sundhage. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNPia Sundhage. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Pia Sundhage. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

"Blev petad utan att förstå varför"

Publicerad

ARNHEM. Hon blev den stora hjälten i OS. 

Och nu är Lisa Dahlkvist, 30, redo för nya avgöranden. 

– Jag vill absolut slå straffar om jag har rätt känsla, säger landslagsstjärnan som tidigare var långt ifrån given i Sundhages lag. 

När Sverige tog sig hela vägen till OS-final förra året var Lisa Dahlkvist en av de stora organisatörerna bakom avancemanget. 

Dahlkvist skrev in sig i historieböckerna inte bara en utan två gånger under OS i Brasilien förra sommaren.

Hon satte de avgörande straffarna både mot USA i kvartsfinalen och mot värdnationen Brasilien i semifinal. 

– Det är klart att jag tänker på OS då och då, kanske inte prestationsmässigt. Mer att man vill komma tillbaka till den där känslan. Att alla är med och att vi går in i bubblan, säger Dahlkvist och menar att hon är redo att ställa sig vid straffpunkten igen om situationen skulle bli så under EM. 

– Jag tycker att vi har många bra straffläggare, men har jag en bra känsla just då i den matchen vill jag så klart gärna ta en straff. 

"Jag blev petad"

Och när Sverige spelar EM-premiär mot Tyskland på måndag kväll är Lisa Dahlkvist en given startspelare. 

Men det har sett helt annorlunda ut. 

Hon har långt ifrån varit Pia Sundhages favorit. 

När Sundhage tog över som svensk förbundskapten 2012 fick Lisa Dahlkvist spela till en början, men sedan hände något. 

– Jag blev petad av Pia, utan att riktigt förstå varför, säger Dahlkvist.

Mittfältaren berättar också att Sundhages nobb tog henne hårt.

– Det var tufft, jag ville ju spela. Jag tror att det handlade om att Pia inte tyckte om min spelstil just då. Jag försökte ta reda på vad jag gjorde för fel och fick en del direktiv av henne, men det var svårt.

– Jag spelade inte som mig själv längre utan som jag trodde att Pia ville att jag skulle spela, men det hämmade mig. Där och då borde jag nog inte ha lyssnat så mycket på Pia som jag gjorde. Jag blev alldeles för fokuserad på vad hon ville ha. 

"Vet inte vad som hände"

Vändningen i landslaget kom i samband med flytten till 2015, Lisa Dahlkvist började få tillbaka förtroendet hos Sundhage.

– Helt plötsligt verkade Pia tycka att jag var jättebra och jag vet helt ärligt inte vad som hände, varför hon ändrade sig. Men för mig var det ju bara att hänga på och ta chansen.

Efter ett lyckat OS-kval var Dahlkvist tillbaka i startelvan när OS började, och det slutade med stor succé.

Och när EM inleds på måndag för svensk del är Lisa Dahlkvist en nyckelspelare i Pia Sundhages trupp. 

– Att det gick så bra i OS gör att vi har större press på oss utifrån den här gången. Men det är bara roligt, jag gillar press. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag