Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blev petad - men nu är Lisa Dahlkvist tillbaka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Carl Sandin
Foto: Carl Sandin

ROTTERDAM. Länge fast på bänken i landslaget.

Men nu – efter flytten till PSG och som nybliven mamma – är Lisa Dahlkvist given på det blågula mittfältet.

– När Pia (Sundhage) tillträde fick jag inte spela längre, säger Dahlkvist.

– Lisa var helt enkelt inte tillräckligt bra då, menar den svenska förbundskaptenen.

Lisa Dahlkvist fick sitt genombrott i landslaget under det succéfyllda VM:et i Tyskland 2011, där hon faktiskt också med tre mål blev svensk skyttedrottning.

Ni kanske minns tv-bilderna där hon före varje match drog sig i håret som en hälsning till familjen och speciellt pappa Sven "Dala" Dahlkvist?

En sorts segerrecept skulle det visa sig.

– Jag lyckades nå en formtopp precis där. Det var inte många bekymmer. Jag behövde inte tänka så mycket, utan bara spelade, har Dahlkvist tidigare förklarat för SPORT–Expressen.

Under OS i London året efter kom varken hon eller laget upp i samma standard som ett år tidigare. Samma sak under de två efterföljande mästerskapen: EM 2013 och VM i fjol.

Dahlkvist erkänner att självförtroendet fått sig flera törnar.

Har hittat tillbaka

Och att det är först det senaste året som hon hittat tillbaka till det spel och den kvalitet, som tidigare gjorde henne oumbärlig på mitten i landslaget.

Förklaringen består av två delar – en fotbollsmässig och en privat.

Sommaren 2015 lämnade hon överraskande Örebro för Paris Saint-Germain.

Frågor väcktes om Dahlkvist skulle platsa på det stjärnspäckade franska mittfältet med idel världsnamn (Caroline Seger är ett), men 29-åringen tog för sig och spelar nu varje match för PSG.

I november födde sambon Jessica Danielsson parets första barn, dottern Penny, och Dahlkvist insåg att fotboll inte betyder himmel eller helvete – det finns viktigare saker.

– Flytten till PSG är ett personligt bevis på att jag håller den klassen. Sedan är det bra nivå på träningarna varje gång och konkurrensen är väldigt inspirerande, säger Dahlkvist.

Du får nu förtroendet från Pia Sundhage och får vara med och starta, men det har inte alltid varit så under hennes tid som förbundskapten.

– Det var absolut inte lätt. Det är något jag tänker på nu, att jag faktiskt har krigat för att komma dit jag är i dag. Jag är väldigt stolt över att jag orkade hänga i när jag hamnade på bänken.

Fanns det något läge då du tänkte att jag fixar inte det här?

– Det gick väldigt mycket upp och ner, men jag tog aldrig något beslut om att lägga av. Jag fick ändå lite speltid och klarade av att hålla ångan uppe. Men hade det pågått i flera år, så vet jag inte. Den situationen är väldigt påfrestande att gå från att vara en startspelare till att hamna utanför.

Petad av Sundhage

Dahlkvists slitiga tid började när Sundhage tillträde som förbundskapten hösten 2012.

– Jag fick inte spela längre och hon tyckte inte om min spelstil, och menade att andra spelare var bättre.

Pia Sundhage:

– Jag hävdade att Lisa inte platsade och var tillräckligt bra. Hennes passningsspel var inte av hög klass och hon vann inte de bollar jag ville att hon skulle vinna. Sedan har hon pö om pö klivit in i startelvan igen och gjort det med bravur. Jag har aldrig sett Lisa så bra som hon är nu.

Bäst på plan senast

I den senaste landskampen, mot Skottland i genrepet till dagens OS-kval, var Dahlkvist bäst på plan.

Hur mycket har din utveckling att göra med det faktum att du nu blivit förälder, Lisa?

– Tidigare tänkte jag att ”nu skiter jag i det här och kör mitt race”. Nu är det mycket lättare att koppla av från fotbollen. När det går lite trögt vet jag att det är en ny dag i morgon.