Blågult byter spelsätt efter flera decennier

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Blågult har spelat 4-4-2 sen urminnes tider.

Nu går den eran i graven.

– Vi har en klar idé och kommer ha ett annat tänk strukturellt, säger Janne Andersson.

I samband med truppsläppet till Nations League berättar förbundskaptenen om de nya vindar som är tänkta att blåsa runt det svenska herrlandslaget.

– Nu vill vi göra ett omtag och ändra lite i hur vi spelar. Vi vill ta annan väg framåt. Ni kommer se de förändringarna när vi spelar, säger han.

– Vi hade gjort de här förändringarna oavsett om vi gått till VM eller inte.

I decennier har landslaget haft 4-4-2 som grunduppställning, med Erik Hamréns 4-2-3-1-experiment som undantag.

Men nu meddelar alltså Janne Andersson att den tiden är förbi. Han vill dock inte gå in på vilken formation Blågult kommer ställa upp med framöver. Han är dock tydlig med att man kommer anpassa spelsätt efter spelarmaterial, snarare än tvärtom.

– Vi har en klar idé. Vi har inte träffat spelarna och börjat jobba på det ännu, men du med ditt skarpa fotbollsöga kommer läsa sönder det på tio minuter nästa match. Det handlar om att se vilket spelarmaterial vi har, säger Andersson.

Janne Andersson om nytt spelsätt

Han fortsätter:

– När vi gick in med det här hade vi spelarmaterial för att spela försvar 4-4-2 och anfallsmässigt 3-5-2. Sen har vi jobbat vidare med det. Efter hand har det kommit fram nya spelartyper som spelar annorlunda i sina klubblag och då tänker vi: ”Hur ska vi få ut max av dem? Vilken roll kan de ha hos oss?”. 

– De spelare som spelar kommer avgöra hur det blir på planen men vi kommer ha ett annat tänk strukturellt.

Förbundskaptenen hintar om att i framtiden spela 4-3-3, med en central anfallare och två yttrar.

– Jag kommer inte prata exakt om hur vi kommer spela men om du fantiserar om det så kommer du nog komma fram till något i närheten av det du sa nu, säger han.