Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn Ranelid: "Någon måste säga ifrån"

Björn Ranelid.Foto: Sven Lindwall

Björn Ranelid lämnade Friends arena när Cristiano Ronaldo gjorde 1-0.

Författaren tröttnade på det svenska spelet - och nu vill han se ändringar i Blågult.

– Någon gång måste någon säga ifrån när det är så uppenbart att det finns sådana brister i ett lag, säger han till SportExpressen.se.

Björn Ranelid grämer sig över att Sverige missar VM.

Den fotbollsintresserade författaren var på plats på Friends arena när Cristiano Ronaldo - med ett hattrick - sköt de blågula Brasilien-drömmarna all världens väg.

Åtminstone var han det till en början.

– Jag gick efter 0-1. Jag uthärdade inte att se det, säger Ranelid till SportExpressen.se.

Är det sant?

– Allt jag säger är sant. Ibland uthärdar inte jag när jag vet att de behöver tre mål. På vägen hem hörde jag på radion att det blev 1-1 och 2-1, så då tändes det ett litet hopp. Jag skyndade mig hem, men sen blev det 2-2 och 3-2.

"Tyvärr fick jag rätt"

Ranelid gjorde före matchen en uppmärksammad intervju med Radiosporten. Där tyckte han till om det svenska lagbygget - och kritiserade uttagningen av Sebastian Larsson.

En kritik som Ranelid vidhåller, även efter Portugal-matchen.

– Tyvärr fick jag ju rätt och det är ingen i Sverige som kan säga emot mig. Det är bara Hamrén och Sebastian själv som kan ta ut honom i ett svenskt landslag.

– Den här gången missade han igen och det är klart att man kan vrida och vända på det, men jag tror inte någon enda människa som sett de här två matcherna kan säga emot mig. Det är ytterst märkligt att Sebastian Larsson får spela, säger Ranelid samtidigt som han är noga med att påpeka att han inte har någonting personligt mot Larsson.

– Han är en förträfflig människa, vänlig och jobbar hårt på matcherna. Men inte desto mindre så måste du kräva något av en spelare.

"Någon måste säga ifrån"

Ranelid har själv ett digert fotbollsförflutet och har spelat i Malmö FF. Han menar att det är dags att landets fotbollstyckare talar klarspråk. Framförallt är det Sveriges yttermittfältare som får sig en släng av sleven

– Någon gång måste någon i Sverige säga ifrån, när det är så uppenbart att det finns sådana brister i ett lag. Vi räcker inte till vad gäller teknik, snabbhet och konstruktivitet. Vi har inga spelare som kan utmana. Ta en kantspringare som Kacaniklic - han har för små marginaler och duttar med bollen och räcker inte till, säger Ranelid som redan i intervjun med Radiosporten talade sig varm för Jimmy Durmaz.

Till SportExpressen.se berättar Ranelid att han även är imponerad av Jiloan Hamad, mittfältaren som nyligen bytte Malmö FF mot tyska Hoffenheim.

Du hade velat se Hamad och Durmaz på var sin kant?

– Naturligtvis. Det ser ju alla. Durmaz är en bättre fotbollsspelare än vad Kacaniklic är just nu. Kacaniklic har viss potential, men får inte spela med så små marginaler och vara så ängslig. Hamad har varit jämn länge och blivit bättre och bättre. Det är egentligen en skandal att han inte får vara med i truppen.

"Jag har kompetens att bedöma"

Trots att Ranelid dömer ut det svenska yttermittfältet i tämligen hårda ordalag, så kunde det ha varit värre.

– Man försöker dölja och mörka och det är synd att jag inte vill vara så hård som jag borde vara i vissa fall. Det är betingat av min sorg också, för jag kan se bort ifrån fotbollen för jag har så många värden i mitt liv - med mitt författarskap och mina framträdanden.

– Jag har sedan jag fyllde nio år följt landslaget och jag har kunnat se den internationella fotbollen. Jag har den kunskapen och har själv spelat fotboll på hög nivå, då har jag den kompetensen att bedöma det här.

Hyllar Zlatan som den bäste

Sverige missar alltså mästerskapet i Brasilien. Det betyder att Zlatan Ibrahimovic troligen aldrig mer kommer att spela en VM-match. När nästa världsmästerskap går av stapeln - 2018 i Ryssland - är den svenske lagkaptenen 36 år gammal.

– Det är tragiskt att det blir hans sista möjlighet till VM. Han är rent vetenskapligt sett Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Det går inte att diskutera bort, säger Ranelid - som trots kritiken inte vill se ett förbundskaptensbyte i Sverige. Hamrén bör få möjlighet även över EM-kvalet som drar i gång i höst, menar han.

– Jag kan inte säga att jag vill att han ska bytas ut, men han får tänka om vad gäller vissa spelare och vara lite djärvare de kommande åren.