Ludwig Augustinsson i samtal med Arjen Robben. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNLudwig Augustinsson i samtal med Arjen Robben. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ludwig Augustinsson i samtal med Arjen Robben. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Robben avslutar nu landslagskarriären. Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅNRobben avslutar nu landslagskarriären. Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Robben avslutar nu landslagskarriären. Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Bisarra protesten – efter stjärnans fusk

Publicerad

AMSTERDAM. Mitt under matchen pågick en protest mot Arjen Robben inne på Amsterdam Arena.

Och när Holland slogs ut bubblade skadeglädjen.

Anledningen? En incident från 2014.

– Det här var karma, säger supportern Jose Luis Mercado.

Arjen Robben, 33, gjorde två mål och såg till att Holland slog Sverige med 2-0 i den avslutande VM-kvalmatchen i går kväll.

Men det räckte inte.

Holland slutade trea i gruppen och missade därmed VM 2018, samtidigt som Janne Anderssons landslag nu dansar vidare in i playoff-spelet.

– Det är blandade känslor just nu, säger Robben när SportExpressen träffar honom efteråt.

– Vi kan vara nöjda med insatsen i kväll. Vi visste ju redan innan matchen att det var omöjligt att ta oss till VM, eftersom vi var tvungna att vinna med 7-0. Men vi lyckades göra en hedersvärd avslutning i alla fall.

Höll upp lappar

För Arjen Robben var det den sista landskampen för Holland och stora delar av publiken på Amsterdam Arena hyllade honom i går kväll. Men det pågick också en protest, i mindre skala, som var riktad mot just honom.

En grupp mexikaner hade samlats på läktaren.

Tillsammans höll de upp lappar som formerade ordet: "#NOERAPENAL".

https://twitter.com/paulomb/status/917840838721507329

Vad det här handlar om? En tvivelaktigt dömd straff i VM 2014. Arjen Robben föll enkelt i en duell med Mexikos stjärnback Rafael Márquez, domaren pekade på punkten och några sekunder senare hade Mexiko åkt ur VM.

Ända sen den dagen har mexikanerna haft ett ont öga till Robben.

"Får betala priset"

Efter matchen i går kväll fylldes också sociala medier med hånfulla kommentarer riktade mot Robben och hashtagen ”#NOERAPENAL” (spanska för ”det var ingen straff”) gick varm.

Supportern Jose Luis Mercado berättar för ESPN:

– Jag tror på karma och det här måste ha handlat om det. Saker och ting händer av en anledning och när Holland nu missar VM 2018 så handlar det om att de får betala priset för att Robbens filmning tog dem vidare i VM 2014.

Arjen Robben själv har flera gånger om fått frågor om straffsituationen och protesterna i Mexiko. Men i går kväll pratade han bara om andra saker.

Bland annat passade han på att önska Sverige lycka till i playoff-spelet.

– De är ett starkt kollektiv, de jobbar hårt tillsammans och är duktiga taktiskt. Dessutom har de några duktiga spelare, säger Robben.

– Jag önskar dem all lycka.

https://twitter.com/infinite_760/status/917896193887186944

 

https://twitter.com/Emmanuel0290/status/917857997958737920

 

https://twitter.com/SOMEXlCAN/status/917939528769224704
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag