Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beteendet på Lidingö får Janne att koka över

Janne Andersson Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Janne i Doha Foto: Daniel Kristoffersson
Andersson efter Sveriges förlust i landskampen mot Finland. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Janne under VM i Ryssland Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

DOHA. Fotbolls-VM gjorde Janne Andersson folkkär. 

I en stor intervju berättar förbundskaptenen om den magiska sommaren i Ryssland, Victor Nilsson Lindelöfs framtid i landslaget och striden med kommunen hemma på Lidingö. 

Dessutom ger Janne Andersson sin syn på Nilla Fischers tal på fotbollsgalan. 

– Det enda jag inte förstod var resonemanget om att vara ekonomiskt oberoende. Jag har hållit på med det här i 33 år och jag är fan inte ekonomiskt oberoende, säger han. 

Under Januariturnén 2016 var Janne Andersson på plats för den årliga tränarkonferensen i Abu Dhabi, som inledde fotbollsåret.

Erik Hamrén var förbundskapten, landslaget stod inför ett EM-slutspel i Frankrike och Janne Andersson var på plats i egenskap av guldtränare för IFK Norrköping. 

Då satt jag med Janne vid ett bord vid poolkanten på hotell Crown Plaza. När Hamréns ersättare kom på tal fnös han och sa:  

- Det var väl någon dåre som föreslog mig som ny förbundskapten...

Nu sitter vi här igen. Vid en soffa i trädgården på hotell Sheraton i Doha på ytterligare en Januariturné. 

Åtta månader efter den där intervjun för tre år sedan skrev Janne Andersson på ett fyraårskontrakt med Svenska fotbollförbundet.

Det blir svårt att toppa 2018

I dag är förbundskaptenen folkkär efter att ha fört Sverige till en kvartsfinal i sommarens VM. 

– Det blir svårt att toppa 2018 eftersom det inte är något VM i år, säger Janne Andersson med ett lätt skratt. 

Hur ser du på fotbollsåret 2018?

– Egentligen började det hela med Play off-matcherna mot Italien i november 2017. Redan där lades grunden till VM-resan. Den upplevelsen var enorm, att vi klarade av att prestera där. 

– Sedan under våren hände det väldigt mycket för mig, jag tackade nej till väldigt mycket. Där och då förstod jag att intresset var väldigt stort för vad vi hade gjort och intresset för det svenska landslaget var enormt. Redan när vi slog ut Italien märkte jag att intresset ökade och började glöda. Sedan om vi tittar på VM, de 48 dagarna, så var det en enorm upplevelse. 

– Nu ser jag VM-krönikorna på tv och får uppleva det den vägen och då ser man saker man inte såg tidigare. Det är häftigt. 

Vad ser du nu som du inte såg tidigare?

– Det känns lite overklig, en overklighetskänsla. När man var där, mitt uppe i VM , blev det konstigt. Man undrar om man verkligen var där? Var vi så där bra? Vi har så klart sett matcherna i efterhand och tagit ut klipp och det finns ju ett par sekvenser i en del matcher där vi är helt ofattbart bra. Då pratar jag både försvarsspel och anfallsspel. Men man undrar, har vi verkligen spelat så bra? 

Janne Andersson fortsätter blicka tillbaka. Även höstens Nations League har gjort starka avtryck på förbundskaptenen.

– Att vi kunde vända hela Nations League till vår fördel, efter förlusten mot Turkiet i första matchen och sedan gå vidare. Det tror jag inte många hade satt pengarna på då.

Det hände väldigt mycket under VM, utöver succén. Magsjukan på Pontus Jansson, Filip Helander och Marcus Rohdén bland annat. För att inte nämna Victor Nilsson-Lindelöf, som insjuknade inför premiären? 

– Det var mycket på en gång, man har nästan glömt bort en del. När vi fick magsjukan där och vi vaknar på morgonen och Anders Valentin säger att tre spelare insjuknat i magsjuka blev man fundersam och skraj och funderade på hur många till som kunde insjukna.

- Men vi flög dem med helikopter till Sotji från Gelendjik. Bara det är ett kapitel för sig och sedan att Vigge insjuknade så tätt inpå matchstart mot Sydkorea. 

Gick och klagade hos kommunen 

Du blir förbannad på folk som inte tackar när du stannar med bilen vid ett övergångsställe. Sunt förnuft och dina egna värderingar verkar extremt viktigt för dig? 

– Jag ska inte sätta mig på några höga hästar, men sådana vardagsgrejer kan jag störa mig på. När du håller upp dörren för någon och de inte säger tack. Det har jag extremt svårt för.

– Folk som bara går, som inte nickar, ler eller säger tack när man gör en sån grej. Samma sak gäller där jag bor nu, på Lidingö. När jag stannar med bilen vid ett övergångsställe och folk som bara släpar sig över och inte ens tittar eller bekräftar att jag faktiskt tog hänsyn till dem. När en bil stannar för mig på ett övergångsställe ökar jag ju takten för att underlätta för de som stannat. Alltså sådana grejer är viktigt för mig. Men jag är inte perfekt på något sätt så jag ska inte döma någon.

 

Janne Andersson möter medierna under den traditionsenliga januariturnén. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Det märks att Janne Andersson brinner för rättvisa, hyfs och sunt förnuft. I den stekande solen har förbundskaptenen nu fått upp ångan. 

 – De här vardagsgrejerna, där ska man i jävlar i mig uppföra sig och visa hänsyn. På Lidingö kör folk så jäkla fort så nu har jag varit hos kommunen och sagt att vi ska genomföra 30-skyltar på gatan där jag bor. 

Du har varit och klagat hos kommunen?

– Ja, jag har varit och klagat tillsammans med en annan granne. Jag är ute och går med vår hund och så kommer folk och kör 60-70 kilometer i timmen där det är 30 kilometer i timmen. Man måste ju vara så smart att man räknar ut hur korkat det är. Tänk om det är en lekplats och det kommer ett barn utspringande och någon kör på dem. Om man inte klarar av att fatta att man ska sakta ner i sådana områden så måste man ju ha hjälp alltså. 

– Så nu har jag varit hos kommunen och jag hoppas att man driver i genom det här. 

Ingen på kommunen kan väl säga emot förbundskaptenen i Sveriges landslag? 

– Jag hoppas att de inte gör det, men jag hoppas inte det är på grund av VM. Det fanns ett antal kriterier som ska uppfyllas för att få upp 30-skyltar och de har vi uppfyllt. Nu ska det tas ett politiskt beslut om det, och jag hoppas att det blir så som vi vill. 

Du är uppväxt i ett radhus i Söndrum i Halland. Det är inte så att dina kompisar pikar dig nu när du bosatt dig på Lidingö, vilket är ett område många kan ha fördomar om?

– Nej, jag får inga pikar. Jag hade nog fördomar själv när jag flyttade till Lidingö men de kompisar som kommer upp inser ju att det är som att bo hemma i Söndrum. Jag hade turen och bo i Norrköping också. Så då bodde vi i samma miljö. 

– Det är lite småstad. 

Du har tidigare sagt att du var nervös över att ta dig in på bostadsmarknaden i Stockholm, hur yttrade det sig?

– Jag var ju aldrig nervös över att bli förbundskapten för Sverige, när jag fick frågan. Men däremot när jag började inse att vi skulle flytta till Stockholm och gick in och kollade på bostadsmarknaden blev jag nevös. Jag har inte direkt gjort någon bostadsresa. Jag flyttade in som 54-åring och när jag insåg hur dyrt det var, så sa jag bara nej till vissa saker. 

– Det går inte att betala sådana priser för en bostad. Men sedan tog det några månader innan jag insåg att det kommer vara så här dyrt. Det tyckte jag var stressande innan jag hittade rätt, men nu trivs vi jättebra. 

”Jag förstod inte riktigt vad hon menade”

Debatten om jämställdhet mellan fotbollslandslagen, och då framför allt bonussystemet för herrar och damer, har varit omdebatterade under i stort sett hela året. Under Fotbollsgalan höll damlandslagets stjärna Nilla Fischer ett uppmärksammat tal i ämnet. Och Janne Andersson ställer sig bakom budskapet i stort. 

– Jag har ingen avvikande åsikt där utan jag står för de åsikterna hon har och det är högst rimligt att vi ska vara jämställda i samhället. Det var lite det vi pratade om innan, att man ska bete sig schyst mot alla. 

– Det enda jag vände mig emot i resonemanget var de kring att vara ekonomiskt oberoende. Det förstod jag inte riktigt vad hon menade. Jag har hållit på med det här i 33 år och jag är fan inte ekonomiskt oberoende. Det finns människor inom olika branscher som är fantastiskt duktiga, men som inte alls är ekonomiskt oberoende, så det resonemanget förstod jag inte, den jämförelsen. 

– Men däremot angående att man ska få lika förutsättningar att utöva sin idrott är helt självklart. 

Hur ser du på jämställdhetsdebatten i ett bredare perspektiv?

– Jag funderar nog inte så mycket på det. Jag tycker det är så självklart att alla ska ha lika förutsättningar vad gäller allt. Sedan är jag själv man och har förmodligen haft lättare till saker och ting beroende på att jag är man. Så det är klart att det funnits orättvisor. Men vi bor i ett land som är väldigt långt framme i sådana här frågor. Vi är inte perfekta och bäst på allt här i Sverige, men det finns väldigt mycket som fungerar bra och är rättvist. Allt från skolor till annat. Där jag tycker att Sverige är ett bra land gällande jämställdhet. 

Relationen mellan herrlandslaget och damlandslaget känns spänd efter allt som varit, hur ser du på den relationen?

- Inte för mig. Överhuvudtaget inte. Peter Gerhardsson och Magnus Wikman, jag och Wettergren sitter och tuggar och slänger käft. Pia, jag och Lili hade en jättebra relation också.

Hur ser du på bilden av att det skulle vara en spricka mellan landslagen?

 - Bilden som har lyfts fram kan säkert göra att man tror så. Sedan behöver alla inte tycka som jag, det är hur man upplever saker. Sedan har Marika Domanski Lyfors sin arbetsplats fyra meter från mig och där pratar vi definitivt inte om några sprickor.

 

Nilla Fischers tacktal på Fotbollsgalan skapade stor debatt om jämställdheten i landslagen. Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

 

Ska bygga landslaget kring Lindelöf

När Guldbollen skulle delas ut satt Janne Andersson med i den jury som utsåg Victor Nilsson-Lindelöf till vinnare. Den 24-årige United-försvararen har också stora chanser att bli lagkapten den dagen Andreas Granqvist slutar. 

Hur ser du på en spelare som Victor Nilsson-Lindelöf, som i inledningen fick mycket kritik för sina insatser i Manchester United, men som kanske varit din bästa spelare sett till 2018?

– Vigge har aldrig svikit oss i landslaget eller gjort oss besvikna. Jag tyckte aldrig det var så dåligt som de i England ville få det att framstå som. Vigge gjorde ett bra första år i United som ung spelare, så jag tycket hans första år var bra. Samma sak i landslaget, han svek oss aldrig. Sedan är du under luppen i United på ett annat sätt. Du är under luppen hela tiden och det är jätteroligt för Vigge att det gått så bra nu. 

Är det kring Victor Nilsson-Lindelöf du kommer bygga framtidens landslag? 

– Ja, alltså med tanke på åldern, han ska fylla 25, och har nu många år kvar. Inte för att ge sig på "Granen", Seb eller Lustig och de andra, men de är ett antal år äldre och de kommer sluta tidigare. Det är ingen tvekan om att Vigge kommer vara en nyckelperson i landslaget framöver. Och så har det alltid varit för mig. Mittbackspositionen är något man bygger kring. Det är en viktig roll och ett lagkaptensämne. 

Victor Nilsson-Lindelöf lär alltså bli lagkapten när Andreas Granqvist slutar?

– Han är en av de jag kommer fundera på när det blir dags, utan att säga att det blir han. Men det är några stycken och han är en av dem.

 

Victor Nilsson Lindelöf kan bli lagkapten för landslaget när ”Granen” tackar för sig. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

 

Janne Andersson om kritiken mot lägret

Sveriges beslut att lägga Januariturnén i Qatar har fått kritik. En del menar att Blågult gör fel som åker till ett land där de mänskliga rättigheterna inte respekteras och svenska Byggnads ordförande kallar migrantarbetarnas förhållanden för "en modern form av slaveri." Den finska landslagsspelaren Riku Riski bojkottade också det finska landslagets resa till Doha och hänvisade till etiska skäl.  

Hur ser du på debatten som varit angående att ni åker till Qatar under Januarilägret? 

– Utifrån min roll är det här ett jättebra ställe att åka till. Det är en kort flight, bara två timmars tidskillnad och bra väder. Det är det jag kollar på i första hand. Sen är jag ju precis som alla andra väldigt bekymrad över byggarbetarnas situation, det man läser om och följer. Det är bedrövligt utifrån de svenska normerna och värderingarna. Men min privata åsikt, precis som förbundets, är att jag tror inte på bojkott. Tycker man något inte är bra ska man framföra det. Det är bättre än att inte säga något alls. 

– Sedan vet jag inte hur mycket det hjälper att åka hit och belysa det. Men jag tror det hjälper, när vi tar de initiativ vi gör utanför planen. Jag tror det är rätt att uppmärksamma och då kan vi påverka. Men som sagt sportsligt sätt är det här väldigt, väldigt bra. 

Hur ser du på att Qatar, ett land med bristande mänskliga rättigheter, får arrangera VM?

– Jag kan tycka att det är märkligt från början. Men nu är det nio-tio år sedan det beslutades. Jag har ingen aning om hur tongångarna gick då. Det är ett beslut som ligger hos Fifa och deras värderingar då får väl spegla att man valde att lägga det i Qatar. 

– Hur det se ut nu, när Fifa bytt styre, kan jag inte säga. Men märkligt är det. 

Vad ser du mest fram emot 2019? 

– Egentligen allt. Som förbundskapten har vi ju tio tävlingsmatcher och det kommer kräva mycket av oss om vi ska ta oss igenom det här kvalet. Vi ska slutföra Januariturnén och sedan börja förberedelserna inför EM-kvalet. 

Tackar du när en bil stannar för dig vid ett övergångsställe?