Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Damerna inte diskriminerade

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: BAPTISTE FERNANDEZ / ICON SPORT BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Det är inte lika lön för lika arbete inom den svenska landslagsfotbollen.

Men spelarersättningarna är inte ojämställda enligt lagen. Det har Diskrimineringsombudsmannen (DO) slagit fast.

DO har i sin tillsyn av spelarersättningarna för VM-spel i dam- respektive herrlandslagen inte funnit att Svenska fotbollförbundet överträtt diskrimineringsförbudet.

”Den valda ersättningsmodellen innebär att principen om lika lön för lika arbete oberoende av kön inte upprätthålls inom landslagsfotbollen. Detta är självklart otillfredsställande ur ett jämställdhetsperspektiv, men grunden för DO:s bedömning måste alltid vara diskrimineringslagen”, säger diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i ett pressmeddelande.

Det var efter damernas VM i fjol, då Sverige tog brons, som Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Peter Rung, jämställdhetsstrateg och idrottsföreläsare, anmälde Svenska fotbollförbundet till DO. Men debatten om landslagsersättningarna är äldre än så. 2017, när damlandslaget och förbundet inte lyckades komma överens om ett nytt avtal, hotade damspelarna att bojkotta Fotbollsgalan. Några dagar före galan spikades dock ett nytt avtal.

Höll brandtal

Året därpå höll Nilla Fischer ett brandtal på Fotbollsgalan om orättvisorna.

– Om jag stod här i dag som man, med den karriär jag haft, skulle jag aldrig mer behöva oroa mig ekonomiskt. Inte mina barn heller. Vi spelar för att vi älskar sporten, vi spelar för livet. Därför vill jag säga till er tjejer: Sluta aldrig att spela fotboll. Sluta aldrig att kämpa för jämställdhet, sade Fischer.

Herrlandslagets kapten Andreas Granqvist ansåg att kritiken mot herrlandslaget var orättvis, eftersom herrarna fått sänkt ersättning.

Fotbollförbundet meddelade i fjol att damerna får lika mycket i ersättning för landslagssamlingar och vinstpremier som herrarna.

I fredagens dom konstateras att spelarna i damlandslaget visserligen har missgynnats i lönehänseende, men att det inte har varit fråga om diskriminering i och med att dam- och herrlandslagen inte befunnit sig i en jämförbar situation, skriver DO.

Ersättningen har bestått av rörliga delar som varit beroende av yttre faktorer som exempelvis publik- och marknadsföringsintäkter. Damlandslagets spelare har därför fått en lägre ersättning än herrarna.

Skilda marknader

DO konstaterar att skillnaderna i intäkterna mellan dam- och herrfortboll är så markanta att det rör sig om två helt skilda marknader och att landslagen därför inte befinner sig i en jämförbar situation.

Beslutet innebär att fotbollförbundet inte har någon skyldighet att ändra ersättningsmodellen för landslagen.

”Jag vill dock understryka att beslutet inte hindrar SvFF och spelarnas representanter från att tillsammans välja en annan ersättningsmodell, som skulle garantera lika lön för spelare i dam- respektive herrlandslaget”, säger Broberg.