Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergs ord om kritiken: ”Då hade jag gömt mig”

Foto: THERESE BACK / THERESE BACK/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett år, en månad och tretton dagar utan landslagsmål.

Men i ödesmatchen mot Ryssland tog Marcus Bergs sanslösa måltorka i landslaget slut.

Sverige vann mot Ryssland med 2–0 och avancerar till slutspel i Nations League.

Och nu väntar flera positiva fördelar för Sverige. 

– Marcus Berg är vår bäste anfallare. Så är det, säger förbundskapten Janne Andersson.

Sverige fick allt annat än en pangstart i nya Nations League.

I premiärmatchen hemma mot Turkiet hade Sverige länge en till synes säker 2–0-ledning, men Turkiet vände på slutet och vann med 3–2.

Efter det har Sverige kämpat i uppförsbacke men hade trots det chansen att plocka hem gruppsegern vid seger mot Ryssland.

Victor Nilsson Lindelöf pangade in en vänstervolley i den första halvleken efter en hörna. Hörnan nådde Mikael Lustig som nickade ner till Lindelöf som fick göra sitt andra landslagsmål.

Sedan var det dags för Marcus Berg att kliva in i handlingen.

Efter ett år, en månad och tretton dagar (totalt 409 dagar) utan mål för svenska landslaget kunde Berg skicka in en retur med dryga kvarten kvar fram till 2–0. Det var Marcus Bergs första landslagsmål sedan den sjunde oktober 2017, då han gjorde 4 mål i 8-0-vinsten mot Luxemburg.

Marcus Berg bröt måltorkan

Sverige höll undan och därmed står det klart att Sverige vinner sin Nations League-grupp och avancerar till A-divisionen.

– Vi gjorde det jävligt bra som lag och skapade mycket chanser. Då är det lätt att lira, säger Kristoffer Olsson, som gjorde sin tävlingsdebut i landslaget från start, i C More.

– Det kom lite som en chock, men det är kul att få förtroende. Ibland hinner man inte tänka och det var kul att få leverera också, konstaterar han.

Att glädjen var stor över att Marcus Berg fick bryta sin måltorka gick inte att ta miste på hos lagkamraterna.

– Otroligt viktig att han fick göra mål, även för landslaget. Jag sa faktiskt till honom innan att jag trodde att han skulle göra mål, så det var skönt att han satte dit den, säger Olsson.

Berg själv om målet:

– Vi har bra rörelse i boxen, det var helt perfekt. Bra boll från Claesson, snett in på ”Seb” och sen är jag med och gör en tap in. Ett ishockeymål får jag säga, konstaterar Berg i C More.

Han medger att måltorkan plågat honom.

– Jag håller med om att jag borde ha gjort ett par mål till innan VM och fram tills nu, men jag tycker ändå jag bidragit med mycket. Skapat chanser och jobbat hårt, så som vi spelar är det otroligt viktigt att vi forwards gör det hårda jobbet. Det är därför vi kan vinna sådana här matcher.

– Jag känner stor tacksamhet mot Janne, Peter och laget att de fortsätter tro på mig. Hade jag varit yngre tror jag att jag hade gömt mig lite mer. Jag har haft perioder innan där man inte gjort så mycket mål, men jag har kört på och tagit mig till chanser. Till slut sitter den där, säger han i C More.

Janne Andersson:

– Marcus Berg är vår bäste anfallare, så är det. Han styrde spelet mot Turkiet och är oerhört nyttig för laget. Jag var extra glad att han gjorde mål. Man favoriserar ju ingen spelare så, men jag var väldigt glad över att han gjorde mål.

Sverige hyllas efter segern

Sebastian Larsson hyllade sin lagkamrat Kristoffer Olsson.

– Han kommer in med det självförtroendet som jag lärt känna honom. Han är en annan typ av mittfältare än vad vi har, han kan luckra upp och ger oss en trygghet med boll. Han visar direkt att han har självförtroendet med sig, säger Sebastian Larsson.

Han var också stolt över att Berg fick bryta sin måltorka.

– Fantastiskt. Det tror jag ni såg också. Jag ska vara helt ärlig, det var nästan bättre att målvakten räddade mitt skott och att Mackan fick göra mål. Han gör så otroligt mycket för det här laget och visst, det har gått en stund utan att han gjort mål, men personligen känner jag att hellre att Berg fick göra mål än att jag själv fick göra det.

Hur har ni stöttat Berg?

– Jag tror han känner sig trygg i oss som lag. När man spelar med honom så får man så otroligt mycket med Mackan, i det defensiva spelet. Han tar ansvar i det längre spelet med huvudet.

Har han fått oförtjänt mycket skit, att folk bara tittar på att han inte gjort mål?

– Så är det alltid någonstans. Anfallare bedöms med mål. Det får man leva med, att folk som sitter och tittar, inte tittar på alla detaljer. När jag har Berg framför mig hjälper han mig mycket.

Kristoffer Olsson om tävlingsdebuten

Kristoffer Olsson som utsågs till matchens lirare var nöjd med sin tävlingsdebut.

– Det kändes bra. Som lag kommer vi till mycket chanser och har ett otroligt spelövertag. Då är det lättare för mig själv att komma in i det.

Vad hade du för krav på dig själv?

– Att göra det så bra som möjligt och tillföra något med bollen. Jag lyckades en del med det. Vi kommer till mycket chanser och det är inte lätt att spela mot ett lågt försvar. Vi var jävligt vassa på fasta.

C Mores expert Hasse Backe hyllade det svenska spelet.

– Sverige är bättre på varenda meter, i varenda aktion, över 90 minuter. Ruskig klasskillnad, säger han.

Janne Anderssons makalösa hyllning till Jakob Johansson

Janne Andersson gästade C Mores studio efter matchen.

Det var en lättad och stolt förbundskapten som tog plats i studion.

– Så jäkla roligt att vi får visa upp det spelet vi gör i dag hemma. Vi har variation och äger matchen från första minuten.

– Det har varit VM-känsla över hela den här samlingen. På allt vi har gjort. Fokuset från killarna, det vi gör på genomgång och träningar... killarna bara går ut och kör på det, ingen tvekan, säger Janne Andersson.

Sedan tappade han nästan orden när han skulle beskriva mittfältskuggen Jakob Johansson.

– Jag ska nog sluta prata om honom. Han är helt makalös. Bolljäveln kommer dit han är hela tiden. Det är fantastiskt hur han läser spelet och alltid löser de där knutarna, fortsätter Janne Andersson.

Sverige vann i Nations League - det händer nu

Inte nog med att Sverige fick avsluta ett sagolikt 2018 på bästa sätt.

Utöver avancemanget till den högsta Nations League-divisionen har Sverige också säkrat en slutspelsplats i Nations League. I slutspelspotten finns en direktplats till EM 2020, och för att ta sig dit måste Sverige besegra Danmark, Ukraina och Bosnien-Hercegovina som var de andra gruppvinnarna i B-divisionen. 

Det slutspelet avgörs i mars 2020. Utöver det kommer Sverige delta i det ordinarie EM-kvalet som lottas den 2 december och avgörs under 2019. Där återfinns Sverige i den andra seedningsgruppen.

Men avancemanget gynnar även Sverige ekonomiskt. För gruppsegern tilldelas Svenska fotbollförbundet 15 miljoner kronor och ännu lukrativare blir det när nästa Nations League-turnering drar i gång hösten 2020. Till det ska läggas de 15 miljonerna Sverige redan fått för att ha deltagit i turneringen.

En plats i A-divisionen är värd 23 miljoner kronor.