Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Spelar inte för att bevisa någonting”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Marcus Berg bröt sin 329 dagar långa måltorka mot Spanien på Friends arena. 

Sverige såg ut att gå mot en bragdseger – men åkte på ett tungt kvitteringsmål på stopptid. 

– Han blir helt fri, det känns inte okej, säger Marcus Berg i TV4.

En brutalt stark spansk offensiv inledde den första halvleken i EM-kvalmötet mellan Sverige och Spanien på Friends.

Napoli-stjärnan Fabian Ruiz fick på ett kanonskott som ledde till hörna redan efter någon minut, och kort senare kom Thiago fri med Robin Olsen.

Thiago valde dock att dribbla i stället för att passa en ren lagkamrat precis framför mål – och bollen gick ut till svensk inspark. 

Efter 25 minuters total spansk dominans lyckades Sverige trycka upp spelet på den andra planhalvan. Att Blågult inte låg under då berodde mycket på Olsen. 

– Det var mycket att göra, det var svettigt. Jag var väl lite förberedd på det innan matchen. Men jag vill inte stå här och vara stolt över mig bara, jag är väldigt stolt över vår insats, över hela laget, hur vi spelar mot Spanien. Det är ett topplag med klass-spelare. Oavsett vem de har är det ett topplag. Vi är nära att vinna matchen. Jag är stolt över grabbarna, säger han. 

Hur rankar du din insats?

– Det är en av de bästa. Det är kul. Det är såna här matcher man vill spela. Kan man spela på hög nivå då blir man glad.

Berg bröt sin måltorka

När det vände visade det svenska laget upp ett par fina offensiva varianter – de flesta med Robin Quaison i huvudrollen. 

Blågult fick sedan en superinledning på den andra halvleken. Det krävdes inte mer än drygt fem minuter innan supportrarna på Friends arena fick se ett svenskt ledningsmål. 

Målskytt: Marcus Berg – som inte gjort mål i landslaget sedan 20 november förra året. 

Själva situationen som ledde fram till målet var rörig. Det hela föregick av att Robin Quaison spelat fram Marcus Berg, som tvingat De Gea till en ruskig räddning. Därefter dök Emil Forsberg upp på returen, men blev inte lyckosam. Till slut kunde Berg återigen snappa upp bollen och skicka in den från nära håll. 

Målet var Bergs 20:e i landslagssammanhang.

Bergs kritik efter kvitteringen

Själva situationen som ledde fram till målet var rörig. Det hela föregick av att Robin Quaison spelat fram Marcus Berg, som tvingat De Gea till en ruskig räddning. Därefter dök Emil Forsberg upp på returen, men blev inte lyckosam. Till slut kunde Berg återigen snappa upp bollen och skicka in den från nära håll. Målet var Bergs 20:e i landslagssammanhang.

– Det är underbart för honom som haft allas ögon på sig, säger experten Anders Andersson i C More. 

– Det har raljerats mycket om Marcus Bergs nytta i landslaget. 

Berg själv var väldigt glad över målet.

– Jag spelar inte för att bevisa någonting för folk som tvivlar eller inte tycker att jag gör saker bra. Jag spelar för laget och för mig själv och att kunna ge tillbaka med ett mål är alltid kul, man försöker alltid bidra. Så det är jätteskönt, säger han. 

– Det är klart att det är otroligt uppskattat från min sida att jag får chansen, jag vet vad jag gör bra och vad mina kvaliteter är, jag försöker spela därefter. Ibland lyckas man och ibland lyckas man inte, men det känns bra att kunna vara med och bidra.

Marcus Berg kritisk

Bergs mål såg länge ut att räcka för en bragdseger på Friends – men Spanien kvitterade på stopptid när Rodrigo lämnades fri och enkelt la in bollen.

Spanien är därmed klart för EM. I och med att Norge och Rumänien spelade oavgjort behåller Sverige andraplatsen i gruppen. 

Berg tyckte att målet kändes extra tungt med tanke på målvakten Robin Olsens fina insats under matchens gång. 

– Det är otroligt surt att de får fiska upp en lång hörna och bara lägga in den, vi missar markeringen eller vad det är. Han blir helt fri, det känns inte okej. Robin har gjort det otroligt hela matchen, säger Berg.

Förbundskaptenen Janne Andersson var uppenbart besviken efter matchen. 

– Det är fotboll när det är som roligast och värst samtidigt. Vi kommer inte in i matchen, men när vi börjar käka oss in genomför vi en bra jättebra match. Det är brutalt grymt att åka på det här, men jag klandrar ingen, säger han i TV4.

Andersson hyllar målskytten Berg:

– Jag tycker det är fantastiskt roligt. Han bidrar också väldigt mycket i spelet. Hoppas de som tvekat att de inte tvivlar längre på att Marcus Berg är en fruktansvärt bra anfallsspelare. 

Läget i Grupp F

1. Spanien, 8 matcher, 20 poäng, +14

2. Sverige, 8 matcher, 15 poäng, +9

3. Rumänien, 8 matcher, 14 poäng, +9

4. Norge, 8 matcher, 11 poäng, +3

5. Malta, 8 matcher, 3 poäng, -19

6. Färöarna, 8 matcher, 3 poäng, -16

 

• Sverige går till EM vid seger borta mot Rumänien

• Sverige går till EM vid oavgjort borta mot Rumänien och därefter seger hemma mot Färöarna

• Sverige går till EM vid förlust borta mot Rumänien och seger hemma mot Färöarna, samtidigt som Rumänien inte besegrar Spanien i sista omgången. Vid oavgjort Spanien-Rumänien och svensk seger mot Färöarna avgör inbördes möten.

Återstående matcher i Grupp F

15 november:

• Norge-Färöarna

• Rumänien-Sverige

• Spanien-Malta

18 november:

• Malta-Norge

• Spanien-Rumänien

• Sverige-Färöarna