Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bedrövligt – gäller att bestraffa hårt”

Karl-Erik Nilsson. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alexander Isak utsattes för rasistiska glåpord under mötet med Rumänien i Bukarest.

Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson oroas över utvecklingen och räknar med repressalier från Uefa.

– Det gäller att bestraffa hårt men också att arbeta förebyggande med aktiviteter så att man kan få till en förändring, säger han.

Sverige säkrade EM-biljetten efter 2-0 mot Rumänien i Bukarest efter mål av Marcus Berg och Robin Quaison.

Svenska fotbollförbundets ordförande, tillika Uefas vicepresident, Karl-Erik Nilsson, var på plats i Bukarest. 

Dagen efter gläds han framför allt med resultatet som innebär att Sverige är klart för EM och dessutom har säkrat nästan 100 miljoner kronor i garanterade prispengar

– Det var en fantastisk fin match. Och det är otroligt positivt för alla killar och tjejer som funderar över vilken idrott de ska välja, att vi får så mycket uppmärksamhet som vi får i fotbollen. Det kommer öka rekryteringen och lägger en fantastisk bas inför framtiden, säger han och fortsätter:

– Det är få saker som samlar det svenska folket och nationen på samma sätt som stora fotbollsmästerskap. Vi upplevde det påtagligt under sommaren 2018 men även i somras med damernas fotbolls-VM. Det kommer att bli en magisk sommar 2020.

Vad kommer ni att investera de här 100 miljonerna i?

– Vi budgeterar inte för mästerskap men när vi deltar i mästerskap med viss regelbundenhet så kan vi göra tidsbegränsade utvecklingssatsningar. Om ett år så lär vi veta vad det innebär i nettopengar för oss, eftersom det kostar med förberedelser. Det finns ingen plan för vad vi ska göra exakt framåt men tidigare har vi satsat på pojk- och flickfotbollens utveckling för att skapa förutsättningar för kommande generationer men även riktade satsningar mot domarutbildningar och anläggningar. Alla idéer kan komma i fråga.

Karl-Erik Nilsson: ”Oacceptabelt”

Matchen på Nationalarenan i Bukarest överskuggades dock av en rasistskandal på läktarna. 

Svenska anfallsstjärnan Alexander Isak, 20, fick utså rasistiska glåpord och apljud från delar av de rumänska supportrarna och den italienske domaren Daniele Orsato avbröt matchen i ett par minuter.

– Jag frågade domaren om han hade hört vad som hände på läktaren. Det hade han inte. Sen sa han att om han hör något så skulle han avbryta matchen, sa Isak efteråt.

Karl-Erik Nilsson reagerar över händelserna. 

– Det är oacceptabelt och bedrövligt med den typen av beteende. Det finns inget försvar för det. Det finns ett tydligt regelverk och domaren aktiverade det första steget i en trestegsraket och varnade den rumänska publiken att om det fortsätter så riskerar matchen att avbrytas. Alla är naturligtvis glada att matchen kunde fullföljas och avslutas. Men de enskilda händelserna är helt oacceptabla, säger han.

– De svenska fansen var fantastiska. Och merparten av den rumänska publiken stöttade sitt lag. Men det fanns en klick åskådare som hade andra syften som inte klarade av bete sig som det anstår en ordentlig fotbollssupporter, fortsätter Karl-Erik Nilsson.

SvFF vill se utredning efter rasismen

Ordföranden räknar nu med en ordentlig utredning av Uefas disciplinära organ.

– Vi är trygga med att det här kommer att hanteras av Uefa. Tyvärr har de haft flera sådana här typer av ärenden under hösten. Efter alla år i fotbollen så tycker jag – i ett tjugoårigt perspektiv – att det har blivit väldigt mycket bättre. Men i närtid tycker jag att det har blivit ett hack i kurvan med händelser i vissa ligor men också i den europeiska fotbollen som är oacceptabla. Det gäller att bestraffa hårt men också att arbeta förebyggande med aktiviteter så att man kan få till en förändring, säger han.

Har ni varit i kontakt med Uefa efter matchen?

– Jag hade kontakt med matchdelegaten vid ett par tillfällen under och även efter matchen. Det här är en av matchdelegatens viktigaste punkter att rapportera. Jag är helt säker på att detta kommer med i rapporten. Sen är det upp till myndigheterna att göra den bestraffning man tycker är lämplig. 

Var det i syfte att påpeka händelsen som du hade kontakt med matchdelegaten?

– Jag vill inte gå in på vilken dialog jag hade med matchdelegaten. Men jag vet att den här typen av händelser är högt upp på Uefas agenda. Vi känner ingen som helst oro över att det här kommer tas om hand om av dem.

Rumänska förbundet blev bestraffat för rasistiska incidenter på Nationalarenan i fjol och i tidigare i år. Tycker du att det är en lämpligt att samma arena står som värd för EM-slutspelet nästa sommar?

– Om man ser till den isolerade händelsen runt Alexander Isak så känns den inte bra. Ser man det i ett längre perspektiv så har det rumänska förbundet vänt arbetet och satsar stort på breddfotboll och har även jobbat hårt med sina fans. I ett större perspektiv så tycker jag att de var värda att få det här mästerskapet. De har tidigare inte behövt hantera den här typen av rasistiska ärenden tidigare, utan det har varit av geopolitisk karaktär och relaterat till en konflikt mellan Rumänien och Ungern. Jag tror och hoppas att den publiken som kommer vara på EM-matcherna nästa sommar kommer att vara en annan typ av publik än den typen av publik som var på matchen i går.

Sverige säkrade EM-biljetten mot Rumänien