Banderollen anmäls efter Sveriges match

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Kuppen mot Xherdan Shaqiri under intervjun.
Foto: Skärmdump / RSI

Serbien skickar in en anmälan till Fifa efter Sveriges match mot Kosovo. 

Detta efter att Kosovos fans hållit upp en banderoll med texten ”Kosovo is Albania” på läktaren. 

– Serbiens fotbollsförbund kommer att nyttja samtliga rättsliga åtgärder som finns för att de ansvariga ska tas bort från fotbollen, säger förbundets generalsekreterare Jovan Shurbatovic. 

– Vi har koll på banderollen och är trygga i vår bedömning att den inte är politisk, säger SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman.

Sveriges 3-0-seger mot Kosovo i lördags blev en publikfest. Det var första gången sedan pandemin som en landskamp kunde anordnas utan restriktioner – och över 44 000 personer tog sig till Friends arena. Mycket svenska fans, men även många fans till Kosovo. 

På kortsidan mittemot den svenska klacken var det nästan enbart fans till Kosovo och det var en händelse där som nu lett till att Serbiens fotbollsförbund skickat in en anmälan till det internationella fotbollsförbundet, Fifa. 

Anledningen är en banderoll med texten ”Kosovo is Albania”. 

Ett budskap som inte tagits emot väl i Serbien. 

Serbiens anmälan – efter matchen mot Sverige

Tidningen Blic har skrivit en artikel med rubriken: ”Stor skandal i Sverige – återigen vill de att det ska sticka i våra ögon inför hela Europa”

Bakgrunden till konflikten är de ansträngda relationerna mellan Serbien och Kosovo. Kosovo förklarade sig självständigt 2008, men Serbien har ännu inte erkänt dem som en självständig nation. Budskapet på banderollen alluderar till idén om Storalbanien, en strävan om att införliva de albanskbebodda områdena i flera grannländer till en stat. 

Serbiens fotbollsförbund skickar nu in en anmälan till Fifa. 

– Vi kommer att kräva en brådskande reaktion och de strängaste sanktionerna. Serbiens fotbollsförbund kommer att nyttja samtliga rättsliga åtgärder som finns för att de ansvariga ska tas bort från fotbollen, säger förbundets generalsekreterare Jovan Shurbatovic till förbundets hemsida

Anmälan kan leda till att Sverige bestraffas – då mest troligt med böter – men det bedömer Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet, som osannolikt. 

– Under de fem år jag jobbat för förbundet har vi fått böter två gånger och det har varit för pyroteknik och inkastade föremål. 

Så agerade Sverige mot banderollen under matchen 

Fredman berättar att de noterat banderollen redan innan matchstart, men bedömde att den inte var politisk. 

– Jag pratade med Fifas matchdelegat och det svar jag fick, förvisso muntligt då, därifrån var att de delade vår uppfattning.

Dock såg han till att banderollen flyttades bakåt på läktaren när den vecklades ut under matchen. 

– Det var dels för att den väckte uppmärksamhet, man vill ju inte att det ska bli bråk och oroligheter på plats. Och dels var det för att den täckte sikten för de som stod bakom. 

Förutom banderollen så anmäler Serbien även en incident i matchen mellan Schweiz och Nordirland. I en tv-intervju efter matchen hänger en man en jacka med emblemet ”UCK” på Schweiz stjärna Xherdan Shaqiri. UCK är akronymen för Kosovos befrielsearmé, något som Sverige hade koll på. 

– Vi kollar alltid på vad som är på gång och vad som är absolut förbjudet. I det här fallet hade vi gjort vår research och förbjöd folk med såna kläder från att komma in. De fick ta av sig kläder med det emblemet innan de välkomnades in på arenan, säger Fredman. 

– Man tar bort det som anses stötande, för det finns en risk att folk blir förbannande och vi vill som sagt inte ha bråk på läktarna.