Foto: / BILDBYRÅNFoto: / BILDBYRÅN
 Foto: / BILDBYRÅN

Axén om mötet: "Alla har erkänt"

Publicerad

Gunilla Axén har haft ett nytt möte med svenska fotbollsförbundet efter att hon blivit utsatt för sexuella trakasserier.

Axén berättar nu att samtliga utpekade personer har erkänt – men att det också rörde sig om fysiska trakasserier.

– Det var väldigt grova ofredanden, säger hon till SVT.

En dryg månad har gått sedan Gunilla Axén berättade om de sexuella trakasserier hon utsatts för under sin tid som utvecklingschef på svenska fotbollsförbundet. Bland annat ska tidigare landslagsspelare ha skickat bilder på sina kön.

Händelserna ska ha börjat i mitten av 2000-talet och kulminerat 2010 då Axén valde att berätta om trakasserierna för förbundets säkerhetschef Anders Sigurdsson: 

– En av de här spelarna förföljde mig ordentligt och skrev både sms och konstiga saker. Då valde jag att det får vara nog, jag behövde hjälp för att ta mig ur det, har Axén berättar för SportExpressen. 

"Alla har erkänt"

Svenska fotbollförbundet har startat en utredning och på onsdagen träffade Axén chefsjuristen Anders Hübinette en andra gång. Där berättar hon att de utpekade personerna har erkänt sina handlingar.

– Alla har erkänt, det är en person som har sagt att han inte vill kännas vid det här. Men då finns det ju vittnen som har sett händelser som har pratat med Anders, säger hon till SVT.

Och hon berättar mer ingående om händelserna.

– Det var väldigt grova ofredanden, säger hon.

– Det är ofredanden från olika personer som har hänt vid olika tillfällen, vid konferenser bland annat.

Hon säger att SvFF varit tillmötesgående i alla delar och att förbundet ska analysera och dra slutsatser av utredningen om de sexuella trakasserierna mot Axén.

Sedan tidigare har Axén valt att berätta om trakasserierna som hon utsatts för, mycket tack vare kampanjen MeToo.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag