Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar nu: Fick böta 30 000 efter utbrottet

Foto: BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Anders Svensson fick sitt stora internationella genombrott under VM 2002. 

En historia från mästerskapet har han dock aldrig berättat om – fram till nu. 

– Erik Edman mosade sönder en vägg efter en förlorad pingismatch. Det såg för jäkligt ut, säger Anders Svensson i Framgångspodden

Det klassiska frisparksmålet mot Argentina i VM 2002 beskriver Anders Svensson som karriärens höjdpunkt och sitt stora genombrott på världsscenen. 

Sverige åkte sedan ut mot Senegal efter att Anders Svensson träffat stolpen under förlängningen. 

Förlusten gnager fortfarande för mittfältaren – men när VM-slutspelet kommer på tal väljer han att berätta om ett annat minne från turneringen. 

– Erik Edman hade ett utbrott och vi fick en dyr räkning eftersom han hade mosat sönder en av väggarna efter en förlorad pingismatch. Erik var väldigt lugn och snäll, men också en otrolig vinnarskalle, berättar Anders Svensson i Framgångspodden.

Utsågs till syndabock

I en intervju med Expressen 2004 berättar Erik Edman att han fick betala 30 000 kronor för den islagna väggen och att hans landslagskompisar drivit med honom sedan dess. 

– Jag vet att hotellet fick reda på det och spelargruppen samlades. Det såg för jäkligt ut. Det var helt sönderslaget. Det blev stora hål i väggen och Erik skämdes ihjäl. Jag vet inte hur han löste det.  

Fyra år senare var det dags för nästa VM. Sverige spelade 0–0 mot Trinidad/Tobago och Anders Svensson utsågs till syndabock av de svenska fansen. Mittfältaren ställdes därefter utanför startelvan – samtidigt som han inte kunde lämna hotellet. 

– Det var massa svenskar där vi bodde och jag blev konfronterad var jag än gick. Jag kunde inte gå ut med mina andra lagkompisar. Jag ville åka hem, det var extremt tufft. Det är det absolut värsta jag varit med om, och det blev inte bättre efter mästerskapet. Djurgårdens supportrar tyckte illa om mig, eftersom de gillade Kim (Källström). Jag var hatad av AIK:s fans också. Jag fick mycket skit, speciellt i Stockholm. 

”Zlatan var fantantisk”

Zlatan Ibrahimovic och Anders Svensson kamperade ihop i landslaget under många år. Den tidigare lagkaptenen berättar i Framgångspodden att han har både bra och dåliga minnen av den svenska superstjärnan. 

– Jag har många fina minnen av honom. Under 2012 var vi på Gotland hela landslaget. Då hade jag med mig min son Edvin som var ett och ett halvt år. Zlatan pratade och skojade med honom. Det var helt fantastiskt, säger Svensson och fortsätter: 

– Sen så kan han vara extremt frustrerad, men jag tror det är svårt att jämföra. Här har du en världens bästa fotbollspelare som i normala fall spelar med extremt bra spelare runtomkring sig. Sen kanske inte det svenska landslaget var på den nivån han var van vid i klubblaget. Många gånger var han fantastisk men ibland när det blev en tråkig match och när han inte fick bollarna där han ville, då kunde du se frustration. Då hade han svårt att kontrollera det. LÄS MER: Landslagsstjärnornas lyxbostäder i Sverige


Nytt avsnitt om allsvenskan ute med Philip Gadd, Anel Avdic och Johan Dolck Wall