Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar hemliga orden i skandalen: ”Irriterad”

Domaren stoppade matchen tillfälligt efter rasism från läktarna.Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexander Isak sade till domaren att han ville fortsätta spela. Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Svenska och rumänska spelare i diskussion. Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN

BUKAREST/STOCKHOLM. Alexander Isak utsattes för rasism i Rumänien.

Sedan hyllades han för sitt agerande.

Nu avslöjar Andreas Granqvist det okända dramat under skandalen.

– Domaren var väldigt nära att avbryta matchen. Men Isak ville att vi skulle spela klart så att vi skulle få fira med fansen, säger lagkaptenen.

Sverige är klart för EM-slutspelet efter en övertygande 2-0-seger i Rumänien. Men återigen överskuggades det sportsliga på Nationalarenan i Bukarest av en rasistskandal på läktarna. 

Den inbytte anfallsstjärnan Alexander Isak, 20, fick utså rasistiska glåpord och apljud från rumänska supportrar och den italienske domaren Daniele Orsato avbröt matchen i ett par minuter.

Alexander Isak förklarar.

– Jag frågade domaren om han hade hört vad som hände på läktaren. Det hade han inte. Sen sa han att om han hör något så skulle han avbryta matchen, säger han.

Men spelet återupptogs. Sverige hade inga problem att hålla undan sin 2-0-ledning och kunde fira EM-avancemanget med tusentals tillresta svenska supportrar.

Andreas Granqvist avslöjar dramat i Isak-skandalen

De svenska spelarna var snabbt framme hos Alexander Isak för att visa sitt stöd och den 20-årige jättetalangen fick mängder med kramar och uppmuntrande ord. Efteråt hyllades han av flera Blågult-stjärnor för sättet han hanterade skandalscenerna på.

– Jag ville stötta Isak och få honom förstå att det inte är okej. Han var stark som sa till domaren, det är otroligt viktigt. Jag blir ledsen, det ska inte få hända. Jag frågade honom under matchen om det var okej, det var det sa han, men det gör ont.

Lagkaptenen Andreas Granqvist:

– Det är klart man blir frustrerad, besviken och irriterad när sånt här händer. En stor eloge till Isak som tog det på ett väldigt bra sätt, säger han.

Sen avslöjar han att domaren hade kunnat avbryta matchen helt och hållet efter händelsen. Men att Isak stoppade honom.

– Först blev det avblåst och sen var det väldigt nära att det blev en avbruten match. Men Isak ville att vi skulle spela klart matchen för att få fira med fansen. Han är en otroligt stark person, speciellt med tanke på åldern, säger Andreas Granqvist.

”Granen” om hemliga spelet på planen efter apljuden

Emil Forsberg: ”Gör ont i hjärtat - måste finnas något slags straff”