Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Med VAR blir det straff varje gång”

Ludwig AugustinssonFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Orubblig i den svenska startelvan: Mot Rumänien lär Ludwig Augustinsson göra sin 25:e landskamp.

Men efter lång tid utan vila har vänsterbackens 2019 inte varit fläckfritt.

– Jag har gjort många bra saker de senaste veckorna. Gör man något dåligt skrivs det om det, säger han.

Det blev hela 29 framträdanden under debutsäsongen i Bundesliga 2017/18, succé och mål mot Mexiko i VM i Ryssland – och sedan rakt in i den tyska ligafotbollen igen.

Ludwig Augustinsson har inte vilat mycket de senaste åren, och i februari började det kanske ta ut sin rätt. Efter ett antal misstag under en match mot Schalke 04, varav ett ledde till ett baklängesmål, fick han en del kritik i Tyskland och tränaren Florian Kohfeldt – som försvarade sin spelare offentligt samtidigt som han medgav att det varit ett eller två misstag för mycket – har valt att låta 25-åringen vila från en del träning de senaste veckorna.

– Jag har haft några småsaker som har slitit lite på kroppen, men de problemen är förbi nu. Det var mest för att ta hand om mig inför den här landslagssamlingen. När jag kommer tillbaka spelar vi lördag-onsdag-lördag, så jag ville vara redo inför säsongens sista tredjedel, säger Augustinsson.

Han tog dig även i rungande försvar här när du fick kritik efter ett par misstag.

– Ja, det var ett mål mot Schalke och en straff mot Frankfurt i januari. Som försvarsspelare hamnar man i svåra situationer. Mot Frankfurt kom bollen på handen. Med VAR blir det straff varje gång liksom. Varje gång bollen går på handen. Sedan gjorde jag ett misstag mot Schalke. Men jag känner att jag utvecklas. Tränaren tror på mig och vi vann matchen, så det är bättre att göra misstag när man vinner. 

Hängde det ihop med att du var sliten?

– Har man problem med kroppen och spelar mycket är det så klart större chans att det kommer skador eller att man är lite trött. Men nu känner jag mig helt återställd, jag fick som sagt några dagar ledigt. Det var värre för tre veckor sedan. Nu är jag jäkligt hungrig.

Det började ändå pratas lite om dig runt Werder Bremen. Bilden är väl att du är inte är speciellt misstagsbenägen.

– Jag förstår det. Men jag har gjort misstag förut och tar inte åt mig för mycket, det händer ibland, men jag har gjort många bra saker de senaste veckorna. Gör man något dåligt skrivs det om det.

 

Kunde ha flyttat till Fulham

Redan efter en säsong i Bundesliga var intresset stort för Augustinsson, som var med och vann U21-EM i Tjeckien 2015.

Bland intressenterna fanns Fulham, som har genomlidit en kaosartad säsong och ser ut att åka ur Premier League med dunder och brak.

– Dels visste jag att inte Werder ville sälja. Sedan kände jag att...nämen, man kollar på allt. Om man kollar på hur det går nu så känns det bra. Man gjorde rätt bedömning. Men det var nog egentligen aldrig nära. Jag ville stanna och Werder ville att jag skulle stanna, säger han.

– Werder är en väldigt bra klubb att vara i. Vi har några poäng upp till europaplats. Jag utvecklas hela tiden, jag tycker att vi spelar en offensiv och modig fotboll. Jag kan se mig själv stanna i Tyskland i flera år. Det är otroligt snabb fotboll. Vi får se. Jag gillar England också, men jag har tre år kvar.

 

LÄS MER: Sveriges grupp i EM-kvalet – och förutsättningarna

LÄS MER: Här är fördelarna – efter att Sverige slagit Ryssland