Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Asllanis svar: ”Vi måste gå vidare”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Caroline Segers missade straff i OS-finalen satte spår. 

Men nu tycker lagkamraten Kosovare Asllani att det är slutpratat om straffen. 

– Vi måste avdramatisera det här och gå vidare, säger Asllani. 

Det har gått en och en halv månad sedan OS-finalen mot Kanada då det svenska damlandslaget i fotboll hade möjlighet att ta hem ett historiskt guld men misslyckades. 

Caroline Seger hade allt i egna händer men missade sin straff. 

Något som tog hårt på den svenska lagkaptenen. 

– Jag har varit med om att både vinna och förlora men detta var det absolut värsta tänkbara som jag har fått vara med om. Det är en sorg och något som man tvingas gå igenom och bearbeta på sitt sätt. Som tur är har jag haft familj och vänner och även hjälp från landslagets sida, sa Seger i förra veckan när hon för första gången kommenterade situationen efter OS. 

I går kväll ställdes Sverige mot Georgien i kvalet till VM, ett lag som inte är bättre än 123 på världsrankingen där Sverige är tvåa. 

Men det som på papperet såg ut att bli en målrik match för svensk del blev det inte. Sverige hade ett stort spelövertag men var ineffektiva och ledde bara med 2–0 efter den första halvleken. 

”Var mycket känslor”

I den andra fick Sverige straff och då klev Caroline Seger fram till straffpunkten, och satte 3–0. Ett mål som hon själv menade var av stor mental vikt. 

– Det var mycket känslor och tankar, det kommer tillbaka minnen. Det var en jobbig känsla, men man måste igenom det för att gå vidare, säger Seger och hyllar lagkamraternas stöd, inte minst Kosovare Asllani.

Asllani själv lyfter fram Segers mentala styrka och berättar om hur hon har försökt stötta henne. 

– Hon är en ledare och vi vet att hon kan ta det ansvaret. Jag försökte ge henne lite självförtroendeboost, men hon kan det där så det är inga problem, säger Asllani som var utbytt när Seger slog sin straff.

– Där jag satt kände jag nog allt hon kände där ute på planen, och självklart är man lite nervös vid sidan av också. Men på något vis var det en självklarhet att hon skulle sätta straffen. Som lagkamrat är jag stolt över henne, att hon direkt tar sig an den uppgiften. Hon hade kunnat ge den till någon annan, men det handlar om att ha modet, och det har hon.

”Måste gå vidare”

Asllani menar dock att Segers missade straff under OS är något man nu bör lägga sig bakom.

– Hon är inte den första eller den sista som har missat en straff, det har alla stora spelare gjort. Men vi måste avdramatisera detta lite och gå vidare. Vi i laget har gått vidare och har full tro på henne som straffskytt.