Asllanis kritik: ”Det gör mig otroligt förbannad”

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

ALBUFEIRA. De egna erfarenheterna har fått henne att agera. 

Och Kosovare Asllani, 30, är kritisk till svensk fotboll. 

– Jag har inte alltid känt mig inkluderad. Det finns ledare som använder sin makt att förminska spelare de inte tycker passar in, säger landslagsstjärnan som också berättar om utmaningen i Madrid och den nya rollen i landslaget. 

Hon har vuxit fram till att bli det svenska landslagets störst lysande stjärna. Under fotbolls-VM i somras var Kosovare Asllani nyckelspelaren i det lag som till slut tog hem bronset. 

Och när det är mediadag under Algarve cup är Asllani på samtliga journalisters lista. 

Men det spelar också in att den 30-åriga anfallaren till vardags inte heller är så lätt att nå. Det nya klubblaget CD Tacon, som i sommar blir Real Madrid, har mer eller mindre satt stopp för Asllani och de andra spelarna att ha kontakt med media så länge de är med klubben. 

– Jag respekterar min arbetsgivare, och anpassar mig efter det. Men det kommer bli annorlunda, det kommer bli öppnare nästa säsong. 

Men under tiden med landslaget, som nu på Algarve cup, är det fritt fram för Kosovare Asllani och hennes klubbkamrat i CD Tacon Sofia Jakobsson att prata med media. 

Och Asllani har, som ofta, mycket som hon vill ha sagt på de minutbestämda intervjuerna. 

På frågan hur hon ser på tiden från OS i Rio 2016, då Sverige tog silver, fram till nu menar Asllani att hon har förändrats mycket som fotbollsspelare. 

– Det har hänt en hel del sedan dess, på många fronter. Jag har mycket mer erfarenhet nu och jag känner mig mer komplett än jag någonsin gjort tidigare. 

Foto: ADAM ISHE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under OS i Rio leddes det svenska landslaget av Pia Sundhage, sedan hösten 2017 är det Peter Gerhardsson som är förbundskapten för det svenska damlandslaget. 

– Jag har fått och tagit mycket ansvar, och jag har vuxit med den rollen. Jag har känt genom de här åren att ju mer ansvar jag har fått, desto mer har jag utvecklats. 

Har du bett om att få mer ansvar?

– Nej, det har kommit naturligt. Speciellt med Peter som förbundskapten, då har jag fått mer ansvar. Och jag älskar att ha ansvar på planen. Jag har verkligen njutit av det och att spela i landslaget de här åren, mer än jag någonsin gjort tidigare. 

”De ser bara en spelartyp”

I en intervju med SportExpressen i höstas gick Zlatan Ibrahimovic till hårt angrepp mot till det svenska herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson och menade att han medvetet valde bort spelare med invandrarbakgrund.

Kosovare Asllani svarar svävande på frågan om hon har upplevt att hon har blivit diskriminerad i landslagssammanhang på grund av sin bakgrund. 

Asllani vill hellre svara på frågan i ett bredare perspektiv och är då starkt kritisk till svensk fotboll. 

– Det är väldigt många inom svensk fotboll som pratar om att integration och jämställdhet är viktigt men det är väldigt få som gör någonting. För mig handlar det om att man måste agera, och inte bara prata.

– Jag efterlyser verkligen bättre ledare och ledarutbildningar i Sverige, för att inkludera spelare med en annan bakgrund. Inom svensk fotboll utgår alldeles för många ledare bara från en karaktär, en typ av personlighet och en spelartyp. Man exkluderar i stället för att inkludera. 

– Alla har olika bakgrund, och det borde man förstå. Men så är det inte. 

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

– Jag själv har en annan bakgrund än alla andra här i landslaget. Jag är uppvuxen på ett annat sätt och gått igenom miljoner saker som de andra inte har gjort med den familjen jag har. Visst, jag kanske är mer sluten än de andra i laget. Men det finns orsaker till det. Och det betyder inte att ”de är goda och de är onda”. 

– Under min tid i damallsvenskan och har jag sett många tränare som inte jobbar med integration alls. I stället för att inkludera olika personligheter och karaktärer så tänker alldeles för många tränare att det bara finns en väg att gå. Och de använder sin makt att förminska de spelarna som de inte tycker passar in. 

– Sådant gör mig otroligt förbannad. 

”Har inte känt mig inkluderad”

Kosovare Asllani återkommer ofta till att hon tycker att det saknas tillräcklig kompetens bland ledare inom svensk fotboll.

– Jag har inte alltid känt mig inkluderad, och med den erfarenheten är det här oerhört viktigt för mig. 

Asllani lyfter fram sin moderklubb Vimmerby IF, där hon själv har varit delaktig i flera integrationsprojekt, som en av få klubbar i Sverige som jobbar med frågan på allvar. 

– Man tänker att tjejer med utländsk bakgrund själva ska söka sig till föreningslivet. Men så enkelt är det inte. De gäller att hitta dem på deras hemmaplan och skapa en relation med dem, och inte bara tjejerna utan också deras föräldrar.  Det finns de tjejer som inte får spela fotboll, eller utöva någon sport alls, för deras föräldrar, av kulturmässiga skäl. Och det är många i föreningslivet som inte har kunskap om hur man ska hantera det här. 

– Det är klart att det tar tid och att det kanske kommer vara jobbigt, men resultatet kommer att vara värt det, om man försöker. 

– Vi har jobbat med tjejer som från att ha varit totalförbjudna att hålla på med sport men som har börjat i en klubb, hittat gemenskapen och sedan fått spela matcher. Och det med föräldrarna, som tidigare har varit de största motståndarna, som deras största supportrarna.

– Den utvecklingen är verkligen helt fantastisk att se. 

”Det har varit tufft i Madrid”

När Algarve cup avslutas på onsdag återvänder Kosovare Asllani till Madrid och CD Tacon. Hon medger att den första säsongen med klubben delvis varit en prövning, med tanke på lagets resultat. 

– Det har så klart varit tufft att inte vinna matcher hela tiden. Jag är vinnarskalle, och måste vinna för att leva tänkte jag säga. Men nästan faktiskt. Så just att inte få vinna har varit tufft, men det är en ung klubb under uppbyggnad. 

Foto: JOAQUIN CORCHERO ARCOS / CORDON PRESS BILDBYRÅN

Att hon valde att gå till orutinerade CD Tacon som köpts upp av Real Madrid och i sommar blir en del av storklubben på riktigt är dock inget hon ångrar. 

Tvärtom.

– Det är annorlunda och en ny utmaning. Jag hade kunnat gå till en annan storklubb och fått uppleva samma som jag har gjort tidigare i City och PSG. Men jag kände både som fotbollsspelare och person att det är kul att testa något helt nytt. Det är en unik utmaning att vara med och bygga klubben från start. 

– Att vara den första kvinnliga spelaren i historien att skriva på för Real Madrid, det är stort.