Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Asllani: ”Visste inte att det var möjligt”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CORDON PRESS BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

CD Tacón tog sig upp i den spanska högstaligan och blev i somras Real Madrid.  

Den svenska landslagsstjärnan Kosovare Asllani berättar om hur det är att tillhöra storklubbens första damlag genom tiderna. 

– Man bli igenkänd på gatorna i Madrid, vilket jag inte alls förväntade mig. 

Kosovare Asllani, 30, har varit ett fan av Real Madrid sedan hon var liten. Kort efter att det spanska laget CD Tacón tog sig upp i spanska högstaligan meddelade Real Madrid att man tar över klubben för att få sitt första damlag någonsin. 

En del i den satsningen är Kosovare Asllani. 

– Det har aldrig varit en självklarhet för oss att få spela i våra favoritklubbar. Unga killar har alltid kunnat ha en dröm om att spela i Real Madrid. Vi har inte kunnat ha det. När jag var liten visste jag inte ens om det var möjligt. Det är ett nytt kapitel i Real Madrids historia som skrivs. Att vara med om det är stort, säger Kosovare Asllani. 

Men även om det var ett år sedan real Madrid tillkännagav att man skulle ta över CD Tacón, dröjde det tills i sommar innan det blev helt officiellt och namnbytet var igenom. 

Vad är skillnaden sedan det officiellt blev Real Madrid? 

– Man märker att real Madrid har kommit in, även om vi förra året var på anläggningen och fick alla resurser. Nu är det en annan nivå. Allt ifrån att vi har många fler anställda, vi har tre till fyra sjukgymnaster på heltid, det är en hög nivå. Det är professionellt och man vill bygga klubben på samma sätt som herrarna. Vi ska få in ett akademilag som med herrarna.  Man bygger en stomme på internationella spelare men värvar också in spanska spelare. Man vill ha unga talanger att utveckla.

”Fanklubben är brutal”

Asllani säger också att hon aldrig varit med om en sån uppståndelse i något lag hon spelat i tidigare. 

– När vi heter Real Madrid är alltid förväntningarna skyhöga. Jag har märkt på sociala medier att fanklubben är brutal. Jag har aldrig varit i något lag som har så mycket fans och som är så insatta. När jag kom till klubben visste de varenda grej från det att jag föddes. Man bli igenkänd på gatorna i Madrid, vilket jag inte alls förväntade mig. Ju fans-grejen är den största jag varit med om. 

I det svenska damlandslaget finns spelare från hela Europa. Storklubbar som just Real Madrid, Chelsea och Juventus satsar på sina damverksamheter. 

– Det är det man vill. Att alla klubbar på herrsidan ska ha damlag och att Real Madrid nu har det är en jättestor boost för spansk fotboll. För unga tjejer som har dem som favoritlag, vilket är majoriteten eller i alla fall en väldigt stor del. Det är en stor grej och en stor motivationsfaktor för alla som växer upp och drömmer om att spela i sina favoritklubbar. Innan har det bara varit möjligt i Barcelona och Atletico Madrid. Nu är vi också med och det är väldigt bra.