Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Anders YlanderFoto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Asllani ratas av Pia Sundhage i OS-kvalet

Publicerad

I mars spelar Sverige viktiga matcher i OS-kvalet.

Nu är det klart att Kosovare Asllani inte finns med i Pia Sundhages kvaltrupp.

– Vi tycker att vi har bättre spelare just nu, säger Sundhage.

Europa har tre platser i damernas fotbollsturnering i OS i Rio. Från VM 2015 har Tyskland och Frankrike kvalificerat sig för två av platserna, och den tredje platsen är Sverige med och kvalar om.

Miniturneringen som är OS-kvalet arrangeras i Holland under mars månad. Sverige möter Norge i öppningsmatchen den 2 mars. Sedan väntar Schweiz den 5 mars och den avslutande matchen spelas mot Holland den 9 mars.

Kosovare Asllani tackade nej till spel i landslaget i höstas, på grund av familjeskäl. Sedan dess har hon brutit sitt kontrakt med franska PSG och flyttat till England för spel i Manchester City.

"Behöver lugn och ro"

Tidigare under februari månad var Pia Sundhage på plats för att kolla på Asllanis debutmatch för sin nya klubb, men efter det var Sundhage tydlig med att chansen att Asllani skulle finnas med i truppen till OS-kvalet var liten. Mycket tack vare att hon inte har spelat kontinuerlig klubblagsfotboll på ett tag.

– Hon behöver lugn och ro och mer tid, säger Sundhage under presskonferensen för uttagningen av truppen.

– Hon har inte spelat så mycket den senaste tiden. Det är en bra spelare, men just nu har vi andra som är bättre.

Asllani var tidigare även petad under kval-genrepet mot Skottland i januari.

– Jag är förvånad i min värld är Kosovare Asllani en spelare som är med i det svenska landslaget. Men det är hon tydligen inte i Pia Sundhages värld. Jag kan bara inte förstå att hon inte är med, säger agenten Arash Bayat.

– Jag vet att ”Kosse” själv tar detta med ro, men jag är irriterad.

Sundhage menar att hon spelat för lite hittills i Manchester City (45 minuter i sin premiärmatch), och att hon inte var med under den sista tiden i PSG.

– Jag tycker inte att det spelar någon roll. ”Kosse” har under många år i världslaget PSG levererat, och hon gör det nu igen i ytterligare en storklubb. ”Kosse” är fortfarande kvar på den absolut högsta nivån. I Man City spelade hon så fort hon var tillgänglig.

– Tar sig Sverige till OS kommer ”Kosse” att vara en direkt avgörande spelare där. För där ska hon vara med.

Plats för två spelare till

Pia Sundhage har lämnat två platser tomma i truppen, för att kunna kalla in spelare i ett senare skede.

– Många är i försäsongsläget nu och det är svårt att bedöma dagsform så här års, säger Sundhage.

En anfallare eller mittfältare och en försvarare till ska in i truppen, som kommer att fastslås slutgiltigt runt den 23 februari. Kosovare Asllani har alltså fortfarande en chans att få åka med till OS-kvalet.

– Dörren är öppen för henne. Men det är flera som är intressanta.

Den största överraskningen i truppen var Göteborgs Freja Hellenberg, som tar en backplats nu när Amanda Ilestedt är skadad.

 

Här är hela truppen:

Målvakter: Hilda Carlén, Emelie Lundberg, Hedvig Lindahl.

Backar: Jonna Andersson, Emma Berglund, Magdelena Eriksson, Nilla Fischer, Freja Hellenberg, Lina Nilsson, Linda Sembrandt.

Mittfältare/anfallare: Petra Andersson, Emilia Appelqvist, Lisa Dahlkvist, Jopsefine Johansson, Caroline Seger, Pauline Hammarlund, Stina Blackstenius, Sofia Jakobsson, Fridolina Rolfö, Lotta Schelin, Olivia Scough.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag