Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Asllani: ”Det vill de aldrig uppleva igen”

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Senast USA:s damlandslag i fotboll förlorade en match var den 19 januari 2019.

Nu kan Sverige bryta den 37 matcher långa sviten. 

Och det med en speciell drabbning i minnet. 

– Den matchen har etsat sig fast på deras näthinnor och det vill de aldrig uppleva igen, säger Kosovare Asllani om kvartsfinalen från OS i Rio 2016. 

När Sverige oväntat slog ut USA ur OS-turneringen 2016 var det efter ett straffdrama i kvartsfinalen. Den amerikanska målvakten Hope Solo fick problem med handskarna samtidigt som Lisa Dahlkvist la upp bollen på straffpunkten. 

Psykningen gick inte hem. 

De svenska damerna tog sig sedan hela vägen till OS-final. Men där Tyskland blev för svårt. 

Nu ställs Sverige, med drygt 100 dagar kvar till ett nytt olympiskt spel, mot USA igen – och det hemma på Friends. 

De regerande världsmästarna kommer till Sverige med en diger segerrad, på 37 spelade matcher har USA 34 vinster och tre oavgjorda. 

Senaste förlusten kom mot Frankrike för över två år sedan. 

– Vi känner att vi har alla möjligheter att slå dem, men de är världens bästa landslag just nu och har väldigt mycket bra kvaliteter och vi måste prestera vår absolut bästa fotboll för att kunna slå dem, säger Kosovare Asllani och får medhåll av Olivia Schough: 

– De har varit bäst i många år, och jag är oerhört imponerad över hur de alltid kan ta medalj på mästerskap. Det är extremt inspirerande att möta dem, det brukar bli väldigt roliga matcher mot dem. 

Minns gärna OS 

De två senaste mötena mellan USA och Sverige, när Peter Gerhardsson och Magnus Wikman varit ledare, har slutat med seger för amerikanskorna. På VM i Frankrike föll Sverige i gruppspelsmatchen och senare på hösten samma år blev det återigen förlust i en landskamp i Columbus. 

Men det är en annan match som Sverige gärna drar sig till minnes när det nu ställs mot de regerande världsmästarna – och det är kvartsfinalen från OS. 

– Jag vet att den matchen har etsats sig fast på deras näthinnor och det vill de aldrig uppleva igen, säger Kosovare Asllani. 

– Det är kul att de pratar om det fortfarande, det betyder att vi har gjort avtryck. Statistiken för oss mot USA kan jag inte helt, men de har garanterat vunnit fler. Men jag tycker det är roligt att de ser kvartsfinalen som lite tändvätska och vi känner samma, att vi vill bjuda upp till dans, säger Olivia Schough. 

Seger: ”De borde gå vidare”

Stina Blackstenius gjorde Sveriges ledningsmål 2016 och minns gärna den matchen inför lördagens möte: 

– Självklart har jag bra minnen från den matchen, jag tror verkligen vi kan stå upp bra mot USA även den här matchen och vi har visat att vi kan göra bra matcher mot dem tidigare. Vi måste ha tron på att vi kan prestera en bra fotboll mot ett bra lag. 

Caroline Seger däremot menar att USA borde glömma och gå vidare. 

– Så klart att det svider oerhört mycket för dem, med tanke på att vi gjorde det under ett OS också och de vet att vi är ett oroligt bra lag så de har antagligen respekten också. Skulle mer eller mindre säga att ett lag som är så framgångsrikt och vinner så mycket, det är klart att en förlust svider hårt då. Men de borde kanske ha glömt det, i stället för att prata om det.